Nyheter

Upplagt för spännande guldfighter i Rally Bilmetro
Under East Sweden Rally i Linköping delades tre SM-guld i rally ut när Patrik Flodin och Göran Bergsten säkrade guldet i Trimmat 2WD, Hampus och Pontus Jakobsson i Junior-SM Trimmat samt Jari Liiten och Tommy Andersson i 4WD Övriga. Men i nästa veckas final i Sandviken lever kampen om guldet i resterande tre klasser.


Foto: JCrallypics

I Otrimmat 2WD och Junior-SM Otrimmat leder Joakim Ellner Landberg efter segern i Linköping förra veckan. Kampen om SM-medaljerna i de båda klasserna står mellan Ellner Landberg, Pontus Lönnström och Victor Hansen, som alla teoretiskt har chans på SM-guldet. Pontus Lönnström har avgörandet i egna händer i och med att han sparat jokern till finaltävlingen. Det innebär att han får 1,5 gånger poängen som han och kartläsaren Stefan Gustafsson kör in i Sandviken och kan avgöra oavsett de andras resultat. För att Ellner Landberg eller Hansen ska ha bra chanser på guld behöver dom vinna tävlingen samtidigt som Lönnström hamnar utanför pallen och inte tar bonuspoäng på den avslutande sträckan.

Pontus Lönnström kommer från Nora och tävlar för Kungliga Automobil Klubben och kör i år Junior-VM, Victor Hansen är från Hörby och Joakim Ellner Landberg från Stora Sundby utanför Arboga.

I Trimmat 4WD står kampen om guldet mellan PG Andersson, med två raka segrar, och Mattias Adielsson, med en seger och en andraplats i årets mästerskap. Adielsson har också sparat jokern till sista tävlingen. Det blir en spännande fight där nästan den som är först i mål vinner. Om PG vinner tävlingen spelar det ingen roll vad Mattias gör, SM-guldet hamnar oavsett hos PG. Om Mattias vinner tävlingen kan sista sträckan bli avgörande där PG fortfarande har chans på guld om han tar tillräckligt mycket powerstage-poäng samtidigt som Adielsson skulle ta väldigt då poäng eller bli utan.

PG Andersson är tidigare dubbel Juniorvärldsmästare i rally och kommer från Årjäng, medan Mattias Adielsson förra året kom trea i Junior-EM och är från Göteborg.

Det är helt enkelt upplagt för spännande guldfighter i Sandviken och Rally Bilmetro den 19 september.

Info:
Rally Bilmetro i Sandviken är final och deltävling 4 av 4 i Rally-SM 2020. Premiären kördes i Vännäs i 28-29/2 och andra tävlingen i Hässleholm 15/8, tävling tre i Linköping 5/9 och nu final i Sandviken 19/9.

Sebastian Bourghardt