Nyheter

Väntans tider för Tom Kristensson om fortsättningen av årets Junior-VM i rally
Väntans tider för Tom Kristensson om fortsättningen av årets Junior-VM i rally Det rådande Corona pandemiläget runt om i världen gör att årets tävlingskalender för både Rally-VM och Junior-VM har ställts helt på ända.

I stora VM, WRC, har endast 3 av totalt 13 deltävlingar körts, Rally Monte Carlo i januari, Rally Sweden i mitten av februari och Rally Mexico i mitten av mars. De två senare blev båda avkortade, "Svenska" på grund av dålig vinter och Mexiko på grund av utbrottet av Corona.

Av de återstående är vårens tävlingar i Argentina, Portugal och Safari Rallyt i Kenya inställda, och den italienska deltävlingen på Sardinien är preliminärt flyttad till i början av december. Av höstens tävlingar är Rally Finland, Rally New Zealand och Wales Rally GB inställda. Kvar i kalendern, ännu så länge, är Rally Turkey i slutet av september, Rallye Deutschland i mitten av oktober och Rally Japan i andra halvan av november. Om dessa kan arrangeras beror på hur läget och restriktionerna ser ut i respektive land i höst, och framför allt vilka restriktioner som då gäller.

FIA och WRC jobbar även på att hitta ev. möjliga ersättningstävlingar, med avkall på att man inte fullt ut uppfyller kraven för en VM-tävling. I nuläget är inget klart. Man har sagt att det skall vara sju deltävlingar totalt för att det skall kunna räknas som ett fullvärdigt VM.

För Tom och hans kollegor i Junior-VM, JWRC, skulle mästerskapet avgöras i fem av de tretton ursprungliga deltävlingarna. Endast en har kunnat köras, Rally Sweden, där Tom och co-drivern Joakim Sjöberg vann.

Nästa deltävling var Rally Italia i början av april, den är preliminärt flyttad till början av december, Rally Finland i början av augusti och Wales Rally GB i slutet av oktober är båda inställda. Kvar just nu i den ursprungliga kalendern är endast Rallye Deutschland i mitten av oktober, men där gäller nuvarande restriktioner, som kan göra det svårt att genomföra tävlingen, till och med oktober.

Vilka tävlingar som eventuellt skall ersätta, eller om det blir färre deltävlingar i JWRC, har FIA och WRC inte kunnat ge besked om ännu.

- Det är bara att vänta och se, det är inget som jag kan påverka eller göra något åt. Det viktigaste är trots allt att man runt om i världen får bukt med pandemin, säger Tom.

- Jag brinner för motorsport och rally och såg verkligen fram emot årets säsong, men jag har största respekt för att detta just nu inte är det viktigaste. Liv, hälsa och arbetssituationen för människor, och funktionerna i samhället, främst belastningen på sjukvården, är det vi måste tänka på i första hand.

- Jag tror och hoppas dock att vi skall få besked snart hur det blir i höst, och att det skall kunna bli någon tävling.

- Under tiden är det bara att fortsätta att hålla fysiken igång, sköta körträningen genom min rallysimulator och njuta av sommaren.