Nyheter

Mattias Adielsson segrare i Rally Vännäs
Landslagsföraren Mattias Adielsson vann årets första deltävling i Rally-SM i Trimmat 4WD före dubbla DTM-mästaren och rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström efter 11 sträckor i fantastiska vinterförhållanden i Vännäs utanför Umeå.

- Vi har aldrig åkt så här fort innan. Det har vart ett fantastiskt flyt hela hela helgen och noterna har vart kanon. Det känns riktigt bra att vara tillbaka i SM igen efter ett år i EM, nu är det riktigt roligt med rally igen, säger Adielsson.

Adielsson tog ledningen redan på fredagskvällen tätt följt av Ekström som endast var 0,6 sekunder efter inför andra dagen. Men redan på lördagens första sträcka kunde Adielsson öka tempot och bygga upp en marginal till Ekström som han höll in i mål. Adielsson vann klassen med 40,7 sekunder sekunder före Ekström med Thomas Thunström på en tredjeplats. Samtliga i Skoda Fabia R5.

- Det blev okej. Jag är glad, men inte nöjd, säger Ekström.

- Vi hade inte annat att förvänta. Mattias har kört bra och förtjänar det. Men säsongen är lång.

Pontus Lönnström, som normalt tävlar i Junior-VM, vann klassen för Otrimmade Tvåhjulsdrivna bilar. Lönnström hade en sekundfight med Albin Nordh genom stora delar av tävlingen, och vann tillslut med 37, sekunder före Nordh. Svenska juniormästaren från 2014, Sebastian Johansson, slutade trea i klassen.

- Det känns riktigt bra, skönt med en seger. Albin har vart sjukt snabb, men vi har gjort vårt bästa, summerar Lönnström.

Patrik Flodin och Göran Bergsten har de två senaste åren vunnit SM-guld i Rally-SM. 2018 i Trimmat 2WD och 2019 i Trimmat 4WD efter en hård kamp med dubbla rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson. Till i år är Patrik och Göran tillbaka i Trimmat 2WD och vann samtliga nio sträckor under lördagen. Hampus Jakobsson blev tvåa före hemmaföraren Nils Östgård.

- Det var inte planerat att vi skulle köra i år. Allt har hänt på väldigt kort tid och jag är så tacksam för alla som hjälpt till. Det har känts bra hela helgen, säger Flodin.

Jari Liten, guldmedaljör i JSM Otrimmat 2WD 2018 utmanades hårt av Kristoffer Karlsson om segern i 4WD Övriga, där Jari kunde hålla emot och vinna med Thomas Lahti på tredjeplats.

- Det känns bra att starta säsongen med seger. Det har vart tufft i helgen, säger Liiten.