Nyheter

Final i 1300 RallyCup 2019
Flitige producenten av gamla fina rallyfoton i FB-gruppen "Rally från förr", Michael Lindberg från Edsbyn är ju en f.d. Örebroare och har därför valt att exponera sitt Varumärke LINDBERGS på alla tretton deltagande Sukkor i SMK Örebro´s Rikspokalen. Vinnaren var faktiskt redan korad före näst sista deltävlingen i Nora Då Joacim Rydin/Magnus Simensen samlat ihop ointagliga 319 poäng redan i Skilling500. Kampen hade kunnat varit jämnare om inte svåraste motståndaren i form av mycket snabbe junioren Calle Carlberg med pappa Torbjörn i högerstolen fått stopp på bilen i Kullingstrofén. Felet var klurigt att finna så de fick göra omprioriteringar och körde istället några tävlingar (framgångsrikt där med) med sin Volvo 940 grF. Nu är felet åtgärdat så det blir framhjulsdrivet i helgen. Åt Team Rydin kan de inget göra men har en reell chans att avancera upp till andraplatsen. Dels p.g.a. sin kapacitet och dels därför att tvåorna Anton Larsson/Jim Hilmersson och treorna Ricardo Hillesjö/My Wessel måste räkna bort en tävling var till skillnad från Carlberg. Frågan är hur motiverad Rydin är att satsa fullt? Likaså alltid snabbe Jan-Erik Eriksson/Tim Hammarström med lånad bil. Larsson/Hilmersson lär få gasa ordentligt om de ska behålla sin andraplats i tabellen. Dessutom har de en förstaplats i Juniorcupen som är hotad av Hugo Johansson/Tommy Svensson. Men så snart de kört över startrampen har de eliminerat Carlberg från det hotet. Hugo och Tommy har chans på seger men misslyckas de totalt så går Calle och Torbjörn förbi. Således kan mycket hända bakom segerekipaget Rydin.

Bland 1300 Rallycups ungdomsåkare (utbildningsrally) står segern mellan Marcus Persson/Mikael Persson och Philip Lindskog/Daniel Suvala. Persson leder med sina 181,99 poäng före Lindskogs 135,66. MEN... Av någon anledning har Team Persson valt att köra en VOC i Rikspokalen och lämnar mer eller mindre walk over till Lindskog. De behöver bara köra runt tävlingen på ett säkert sätt och ta bilen i mål så inkasserar de 54 poäng och passerar därmed Marcus! Hur tänkte man här?

Mycket poäng tycker ni kanske. Men i Sukkacupen har vi använt oss av detta system i en mängd år och alla är nöjda. Fem poäng för att ha startat (Bara det en prestation som ska uppmuntras tycker vi). Tjugotvå poäng börjar sen skalan på och går progressivt neråt. Inte nog med det. Ytterligare lika många poäng går att köra in om man vinner alla sträckor. För Rikspokalen gäller 7,33 poäng för SS seger. Det betyder att VARJE SS är viktig. Sen får ALLA som tagit målflagg fem poäng oavsett placering. Att ta bilen i mål ska premieras. Om Rally VM använde sig av ett liknande system så skulle man få bort detta med att åka sakta för att spara däck till Powerstage. I Sukkacupen är VARJE SS en Powerstage. Får man en punka eller liknande så rasar man normalt i resultatlistan med stor poängförlust som följd. Här kan man plåstra såren genom att fortsätta kämpa och plocka SS-poäng.

Efter tävlingen samlas vi för årsmöte i 1300 Rallycup med middag och prisutdelning. Sedan blir det välbehövlig paus fram till Januari 2020 då trettiofjärde cupsäsongen börjar.

www.1300rallycup.se