Nyheter

Rafflande Rally-SM drar vidare till Nyköping och Gästabudstrofén
Efter 32 års uppehåll återfår SMK Nyköpings rallytävling Gästabudstrofén SM-status. Startfältet i årets tredje SM-rally är starkt och signifikativt för ett mästerskap på återtåg med Johan Kristoffersson, VW, och mästerskapsledande Patrik Flodin, Skoda, i topp av det, enligt arrangörsklubbens Hampus Juteryd. Tävlingen avgörs 14-15 juni.

Sist som det begav sig i Nyköping var 1987. Tävlingen var ett vinterrally och totalsegern gick till Torbjörn Edling, Mazda. Svensk rallysport var världstopp - nu är rally på väg tillbaka som nationalsport efter att ha åkt berg-o-dal-bana under ett decennium.

- Det finns ingen i dagens organisationskommitté som var med då, dock har vi många medlemmar som var med även på den tiden, berättar Hampus Juteryd, organisations- och banchef för SM-rallyt.

- Totalt är vi över 300 funktionärer från oss själva och motorklubbar i grannskapet. Banan, ja, den är utmanande. De tolv specialsträckorna är i ett spektrum från smalt och krokigt till brett och snabbt, lite som finska rallyvägar med så kallade länsmansryggar, fortsätter han.

En nyhet är att rallyt inleds med ett pre-event redan på torsdagskvällen där kända förare och lokala kändisar gör upp på gokartbanan. SMK Nyköping har även valt bort att köra publiksträcka nära stadskärnan med anledning av studentfirandet i city.

- Vi har fått byta tävlingsdatum på grund av SM-veckan där SM i rallysprint avgörs. Flytten innebär också att vår tävling kolliderar med Italiens WRC-deltävling på Sardinien med konsekvensen att vi tappat ettan och trean i JWRC, Tom Kristensson och Dennis Rådström, som startande. Däremot har vi Mattias Adielsson som till vardags tävlar i ERC, rally-EM, bland de startande, berättar Hampus Juteryd.

Rallyts högkvarter är förlagt till Sunlight Hotell, Nyköping. Där finns även en större serviceplats. 85 förare är anmälda till tävlingen.

Göran Björklund
PR-/presschef Rally-SM