Nyheter

Tom och Henrik på Koriska för Andra deltävlingen i Junior VM
Med en ceremoniell start på torsdags i staden Port Vecchio på södra Korsika inleda Tour de Corse, den andra deltävlingen i Junior VM i rally, JWRC. Efter första tävlingen, Rally Sweden i februari är Tom och Henrik i ledningen på 26 poäng, före estländaren Roland Poom 18 poäng och Dennis Rådström och spanjoren Jan Solans Baldo, båda på 16 poäng.

Servicepark och huvudort är Bastia på den nordöstra delen av ön, men fredagens sträckor utgår från Port Vecchio och körs på den södra delen av ön. Man kör då sex sträckor utan service, drygt 12 mil SS! På lördag återvänder man till den norra delen av ön, och då är det även 6 sträckor på ca 17,5 mil SS, varav en SS mäter hela 47 km och körs 2 gånger. Tävlingen avslutas på söndag med två sträckor på drygt 5 mil med mål i Calvi på den nordvästra sidan av ön.

Tour de Corse kallas även för de 10 000 kurvornas rally, eftersom vägarna slingrar sig fram på den bergiga ön. Underlaget är helt och hållet asfalt, men denna är oftast både ojämn och skrovlig, så det blir en utmaning framför allt för däcken.

- Med så många kurvor är det även en utmaning för Codrivern, rapporterar Henrik från Korsika.

- Det gäller att vi är noggranna när vi gör noterna, som vi för övrigt börjar med att göra på 2 sträckor i eftermiddag.

Tävlingen är, liksom övriga deltävlingar i JWRC, en helt ny erfarenhet för Tom och Henrik, och det är även första gången med bilen, Ford Fiesta R2, på asfalt.

- Första testen på asfalt blir på Shake down, på torsdag, säger Tom.

- Det har inte funnit utrymme för någon test innan. Förberedelserna har bestått av studier av incar-filmer från förra årets tävling och träning hemma i vardagsrummet med min rallysimulator.

- Drygt 75 % av årets sträckor skall vara nytt, så någon direkt nytta av att se incarfilmerna har man kanske inte, men man får i alla fall en uppfattning om karaktären på vägarna, fortsätter Tom.

- Vi kommer att ha vår plan och strategi som vi kommer att följa, och det känns mycket bra att ha en seger med oss från första deltävlingen. - Och så kommer vi att njuta av upplevelsen så mycket vi kan, avslutar Tom.

I den preliminära startlistan finns alla 13 som körde JWRC i Rally Sweden med, så det kommer att bli en hård kamp om poängen i seriens kanske tuffaste tävling.