Nyheter

Kristofferssons första totalseger i Rally-SM
Kampen i Mekonomen Bergslagsrallyt stod som väntat mellan Patrik Flodin och Johan Kristoffersson. Flodin inledde bäst men Kristoffersson grejade sin första totalseger i Rally-SM.

En halv sekund var marginalen efter första sträckan, till Flodins fördel. Klassiska rallysträckan Björnjägarn följde, denna gång på nästan fyra mil. Där ökade Ilsbos rattvridare sin marginal till 3,5 sekunder.

Drygt en mil senare hade dubble världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, visat att han är en fighter också i rally. Han övertog taktpinnen, och inför ett stort publikhav ute vid Håksberg i Ludvikas utkant, lyckades Kristoffersson plocka ytterligare 3,6 sekunder med sin VW Polo R5.

- Vi har kommit igång på ett bra sätt, och det är fantastiska sträckor, sa Johan Kristofferson vid lunchuppehållet.

Patrik Flodin gjorde en snabb snurrning på en sträcka med sin Skoda Fabia R5, men det hade inte hjälp om han låtit bli.

- Det blir en nöt att knäcka hur vi ska rå på Johan framöver. Men bortsett det är jag nöjd med dagen och bilen, säger Patrik Flodin.

För Kristoffersson fortsatte att lägga sekund till sekund, och det Arvikabaserade VW-teamet tog sin första totalseger i Rally-SM.

- Jättekul, men det känns allt lite oväntat att vi vinner, säger Johan Kristoffersson, som direkt efter målgång reste till Svenska Bilsportförbundets gala i Linköping för nya hyllningar.

God trea genom hela Mekonomen Bergslagsrallyt var regerande svenska mästaren i huvudklassen Trimmat 4WD, Martin Berglund från Valbo utanför Gävle.

- Vi är trots allt väldigt nöjda med dagen. Att förlora med de två VM-förarna med endast 39 sekunder på nästan 14 mils körning tycker vi är jättebra, säger Martin Berglund. Nästa deltävling i Rally-SM körs först i månadsskiftet maj-juni i Älmhult och då är underlaget grus.

Segrare i respektive SM-klass blev:
Trimmat 4WD (huvudklass): Johan Kristoffersson, MK Team Westom, VW Polo R5, 1.13.00,8
4WD Övriga: Mattias Nyström, Ludvika MS, Mitsubishi Evo 8, 1.22.12,6
Otrimmat 2WD: Dennis Rådström, KAK, Ford Fiesta, 1,21.16,5
Trimmat 2WD: Daniel Röjsel, SMK Dala Falun, Opel Corsa, 1.21.12,5

Annemo Friberg, presschef