Nyheter

Tom Kristensson och Henrik Appelskog vann EM-tävlingen Rally Liepaja i Lettland
Det var en jublande glad Tom Kristensson som körde upp med sin Opel Adam R2 på målrampen i Liepaja på söndagskvällen, som segrare i Junior EM delen i EM-tävlingen Rally Liepaja, efter en hård kamp med hemmaföraren och favoriten Mãrtins Sesks. Efter drygt 20 mils snabba och breda specialsträckor under två dagar, stod Tom och Henrik som segrare med 20,7 sekunder före Sesks, och hela 2 minuter 11 sekunder före finländaren Miika Hokkanen.

- Jag har svårt att hitta ord, jag och Henrik har gjort ett fantastiskt bra jobb under hela tävlingen och är otroligt nöjda, säger Tom vid målgången.

- En fantastisk säsong med ett fantastiskt team som Opel Motorsport, och avslutningen har verkligen varit bra, med två raka segrar i EM, dels i Polen och dels här, fortsätter Tom.

- Jag har aldrig tidigare kört en tävlingen med så höga farter, grusvägarna här är överlag väldig breda med svepande kurvor, så det gäller att hitta linjerna för att hålla det höga tempot. Vi hittade snabbt vår rytm och gjorde inga stora misstag, men det var hela tiden en sekundkamp med Sesks.

- Underlaget skiftade även, från torrt och dammigt till blötare och halare i skogspartierna där solen inte torkat upp vägen.

- Vi vann alla sex sträckorna på lördagen och byggde upp en ledning på drygt 18 sekunder, och på söndagen vann vi vardera tre sträckor. Att vinna 9 av 12 sträckor känns oerhört bra, speciellt som min teamkollega Mãrtins inte heller gjorde några större misstag.

Sesks sade också vid målgången att han gjorde allt för att vinna. Det är ju min hemmatävling och i min hemstad, och då vill man ju vinna inför hemmapubliken.

Segern innebar även att Tom knappade in på Seks försprång i den totala tabellen EM Junior U27. Slutresultatet blev att Seks vann på 136 poäng före Tom på 131 poäng, på fyra av de sex deltävlingar som räknas. Seks var redan klar mästare före tävlingen, och ner till trean var det god marginal.

Det blev även en silverplats i klassen ERC3 och i klassen ERC3 Codrivers tog Henrik en silverplats.

ADAC Opel Junior Rallye Team vann även tävlingen ERC Teams genom Tom Kristensson och Mãrtins Sesks framgångar under året.

Tävlingen vanns totalt av ryssen Nikolay Gryazin i en Skoda Fabia R5 och Fredrik Åhlin i par med Joakim Sjöberg tog här en mycket fin tredjeplats efter Chris Ingram från England.