Nyheter

Silverkongen inleder Sydsvenska Mästerskapet i Rally
Anmälan har nu öppnat för första deltävlingen i Sydsvenska Mästerskapet i rally. Det är motorklubbarna i Kristianstad och Älmhult som den 21 april samarrangerar Silverkongen med start och mål i Älmhult. 63 km är uppdelat på sex specialsträckor av bästa sydsvenska kvalitet. Eftersom även SSR South Swedish Rally körs i samma trakter, också med start och mål i Älmhult, några veckor senare finns det alla möjligheter att lära känna vägkaraktären i förberedelse inför SM tävlingen.

Lagom till Sydsvenska Rallycupens tioårs jubileum lanseras alltså denna återkomst i sydsvensk rallysport. Ibland är det för stort steg att gå från SSRC till en full säsong i SM, du kan som junior vara på väg upp men osäker på din förmåga att ekonomiskt, tidsmässigt eller sportsligt ta ett sådant steg eller är du mitt i livet med jobb och familj men ändå sugen på att testa din förmåga i en lite större omfattning.

Mästerskapet omfattar därför tre stycken distriktstävlingar ur SSRC och de två SM-tävlingar som körs i södra Sverige, totalt alltså fem tävlingar där alla räknas i Mästerskapet.

Mästerskapet kommer att köras i fyra klasser: 4WD och sen sker en uppdelning av trimmat 2WD då FWD och RWD korar två separata mästare. Slutligen har R2 en egen klass. Poängen i mästerskapet fördelas enligt regelverket för SM och poänglistan sammanställs ur resultatlistorna för varje tävling. Alla förarklasser ingår i respektive bilklass.

Då södra Sverige kommer att ha dubbla SM-tävlingar några år framöver kommer Sydsvenska Mästerskapet till att börja med att arrangeras i tre år, 2018 till 2020.

Mästerskapet inleds som sagt med SilverKongen, fortsätter sedan med SSR South Swedish Rally, den 11-12 maj. Tredje tävlingen är Skilling 500 den 30 juni. Höstens tävlingar inleds med SM i Hässleholms Snapphanerallyt 17-18 augusti och avslutningen körs i Blekinge den 22 september och ger då möjlighet ett testa en av 2019-års nya SM-arrangörer, Rally Blekinge, arrangerat av Asarums MS och Olofströms MK.

SSRC kommer fortsätta som vanligt med sin breddsatsning och kommer att köras helt efter den plan som presenterades på avslutningen i Hovmantorp medan Sydsvenska Mästerskapet är skapad som en serie för de som kanske vill köra färre tävlingar om året eller för de som känner att de skulle vilja köra testa någon eller några SM-tävlingar.

Några av de främsta i Sydsvenska Mästerskapet kommer också att bli inbjudna till SSRCs Mästarmöte i slutet av juli.

Prisutdelning kommer att ske i samband med SSRC-finalen i Eslöv den 6 oktober 2018

Komplett regelverk för Sydsvenska Mästerskapet finns hemsidan www.ssmrally.se

Mats Bergman