Nyheter

Mattis kungen i SSRC-finalen!
I lördags, den 29 oktober kördes finalen i Sydsvenska Rallycupen. Grundserien har fått sina segrare och de bästa från varje bjöds nu in för att tävla om äran och ett ekonomiskt bidrag inför nästa säsong. Sist men absolut inte minst ger kvällens prisutdelning och fest en extra glans åt cupen och rallyåret 2016 och en möjlighet att umgås och i lämplig omfattning psyka alternivt hylla årets medtävlare.

Finalen vanns totalt av Stoffe Nilsson/Esmeralda Gyllenswärd, Hässleholm som, trots att medtävlarna i klassen ganska omgående halkade efter, körde i högsta tempo. Loppet slutfördes med en bil utan bakre fjädring men marginalen till totaltvåan blev till slut 37 sekunder.

Det naturliga steget är förstås att nu gå vidare till den klassen där totaltvåan segrade, 2WD och Mattis Olsson, Gullabo. Mattis med kartläsaren Marcus Sundh var för dagen helt obarmhärtig och vann alla sträckor. Tvåa på alla var Pierre Fransson/Daniel Mörn Edorson, Vimmerby medan två Volvoåkare från östra Småland omväxlande innehade tredje platsen men där Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Emådalen tillslut drog det längsta strået i sin kamp med Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn. Även B-förarna höll sig väl framme med Anton Claesson/Jörgen Lindahl, Grimslöv på sjätte plats och Johan Kastenman/Ronny Espmarker, Kristianstad 3,9 sekunder bakom på den sjunde platsen.

Bland C-förarna vann Lars Lindberg/Annie Lindberg, Örkelljunga nästan halvminuten före Jerry Bengtsson/Mikael Andersson, Ryd. Lars är i den övre medelåldern vilket i och för sig inte är ovanligt i denna sport. Det som gör honom lite unik är att han körde sin debutant tävling för ganska precis två år sedan och sedan dess i princip varit på pallen de tävlingar han kommit i mål.

Den klassen som växlade ledare flest gånger under finaldagen var Grupp E. Magnus ?Sigge? Sigvardsson/Joakim Gustafsson, Hörby startade SS1 i högsta tempo och tog en två sekunders ledning före Andreas och Martin Olsson, Kalmar. På SS 2 blev full gas på asfalt för mycket för Sigges drivaxlar så han fick ge upp.
? Har väl haft min tur under året så det räckte inte längre, sa han, inte alltför nedstämd, direkt efter på platsen för brottet. Andreas ärvde nu ledningen och behöll den i två sträckor före C-föraren Erik Ohlsson/Michael Johansson, Gullabo. Men så på den sista sträckan gjorde Jesper Larsson/Erika Ledin, Kristianstad en riktig urladdning modell bära-eller-brista. Det bar denna gång och de gick om flera konkurrenter och segrade med 3,3 sekunder.

Jesper berättar, - Jag är 24 år gammal är inne på mitt fjärde år som förare i rally och har med finalen hunnit med hela 92 tävlingar på dessa år men endast brutit fyra! Kör mitt första år som A-förare i den röda kör Toyota Corollan. Måste få tacka min familj som alltid ställer upp för mig o min bror Hampus.

Pappa Jocke, mamma Christel och flickvännen Jonna älskar rally lika mycket som vi. Planerna för nästa år är att fortsätta i Grupp E i SSRC och där efter fylla ut kalendern med lite extra tävlingar. Inga direkta mål med min rallykarriär ännu, kör för att det är roligt och för att träffa alla härliga medtävlande som blir som en extra familj. Tycker det är en rolig nyhet att Rally-live gänget ska samarbeta med SSRC nästa år, det blir en extra dimension i tävlingarna med dom på plats, avslutar en väldigt, väldigt nöjd Jesper Larsson

Ungdomsklassen vanns inte helt otippat av Isac Nordström/Tomas Johansson, Kullings före Victor och Jens Hansen från Hörby.

Sist men inte minst tittar vi till VOC/Grupp F klassen. Med sina tretton startande var det den näst största klassen efter 2WD. En handfull kandidater till segern kunde utses i förväg och det vara också dom det handlade om till sist. Klassen har en härlig blandning av gammal och ung men alla kör nästan lika fort och sammanhållningen är god. 11,2 sek skiljde mellan ettan och fyran Kim Nilsson/Stefan Pettersson, Osby. 1,6 sekunder framför, på tredje platsen hitta vi en av veteranerna i klasserna, Christer och Marie-Louise Westerdahl, Skillingaryd. Framför dom sen, klubbkamraten Alexander Axelsson/Per Andersson som i nybyggd bil efter kraschen i Rally Blekinge, var glad över att komma i mål med hel bil. Men åt Robin Liljegren/Danny Holgersson, Karlskrona fanns inget att göra denna dag, 6,6 sekunder blev segermarginalen för B-föraren Robin som presenterar sig så här.

-Jag är 22år och jobbar som sopgubbe. När jag var väldigt liten så körde jag gokart i några år och gick senare över till folkrace där jag körde ett tiotal tävlingar. Rallykarriären började med att vara kartläsare åt min bror Tim i början på hans karriär. 2015 köpte jag så 940:n av Tim och började köra själv med min far i högerstolen. Efter tre tävlingar började det gå för snabbt för farsan så då valde han att hoppa ur stolen. Då tog Danny Holgersson över och har varit fastklistrad i den sedan dess. Redan i vår första tävling ihop och min fjärde som förare kom första vinsten i ett regnigt Midsommardansen. Efter det så började det strula lite med en avåkning i Dackefejden när vi ledde klassen och senare i Skillingaryd krånglade bakaxeln men trots detta så lyckades vi säkra DM-guldet och klassvinsten i SSRC det året och är mer än nöjda med det. I år har jag som sämst en fjärde plats men många första platser och då även som B-förare snabbast av alla i klassen, så det går inte att vara annat än nöjd, avslutar Robin Liljegren, Sveriges snabbaste sopgubbe?!

Mats Bergman