Nyheter

1300 Rallycup, Morén i toppklass!
Den nionde och sista deltävlingen i 1300 rallycup för året avgjordes i helgen. Fagersta MK stod som arrangör för klassiska Nattkröken. Det bjöds på fina och rättvisa förhållanden trots det bistra höstvädret. Mycket stod på spel i den här finaltävlingen för cupen även om första platsen i totalen redan var säkrad av Ludvikas Jan-Erik Eriksson som klädd i kavaj nu kunde se på hur de andra pallplatserna skulle fördelas.

På den korta och tekniska SS1så visade Thobias Wahlström Katrineholms MK och hans bisittare Magnus Johansson att deras formkurva håller i sig, paret tog sträckan men dock endast 0,4 sekunder före snabbe junioren Marcus Morén Kolsva MS med Robin Hallman i högerstolen. Tredjetid och 4 sekunder efter Morén gick till cupens totala två Joacim Rydin, MK Ramunder som hade med sig Stefan Carlsson som kartläsare.

SS2 var en riktigt krokig historia som svängde i princip hela tiden. Här stämde Joacim Rydin i bäcken och tog sträckan med 4 sekunder före Marcus Morén. Trea SMK Nyköpings junior Robin Norling tillsammans med trogne följeslagaren Mattias Sundström. Tyvärr så drabbas Thobias Wahlström av ett växellådras på sträckan och tvingas bryta, därmed grusades hans chanser till den totala silverplatsen i cupen.

På långa SS3 gick Morén på nock. Han tar sträckan med 19,3 sekunder före hemmasonen Mattias Lagström Fagersta MK med Andreas Johansson vid sin högersida. Norling trea distanserad med 23.2 sekunder. Sträckan som mätte 1,7 mil var till en början rätt knixig och tajt men öppnade upp sig de sista 5 km till en snabb och bred väg mot mål och det verkade passa unge Morén. Tråkigt nog så rasar kamdrevet i Rydins bil innan sträckan så även hans dag slutar i moll.

SS4 stryks efteråt så inga tider redovisas från den. Noteras bör att här försvinner tre cupbilar Anton Samuelsson/Janne Nilsson Katrineholms MK utan bromsar, Robert Bertilsson/Palle Palmberg Vetlanda RRC, tekniskt fel samt Victor och Gustav Alm Örsundsbro MK som kämpar tappert med sin Grp E Swift men hade oturen att få ett gasvajerbrott.

SS5 den kända Bockhammarsträckan i närheten av Skinnskatteberg får ännu en ny sträcksegrare det är Nyköpingsgrabbarna Norling/Sundström som knäpper Morén/Hallman med ?hela? 0,4 sekunder! Morén kunde här köra på säkerhet då han hade en ledning med drygt 30 sekunder innan sträckan och kände att det var viktigt att ta bilen i mål då mycket stod på spel den här dagen. Lagström/Johansson rullar in som trea 7,7 sekunder efter Norling.

Morén tar därmed hem totalsegern före Norling och Lagström. Marcus Morén och hans co-driver Robin Hallman gör verkligen en kanonssäsong och slutar också välförtjänt totaltvåa i årets cup samt etta i juniorcupen. Paret har tävlat flitigt och haft ordning på materialet och det ger resultat. Länk till cuptabell http://www.1300rallycup.se/cupen/cuptabell.shtml Pontus Florin Eskiltuna MK, som åker i 1300 cupens ungdomsklass slutar idag två i den öppna ungdomsklassen där olika bilmodeller är tillåtna. Pontus gör en jättefin säsong och nästa år så hoppas vi se honom i cupens juniorklass. I högerstolen återfinner vi pappa Björn Andersson.

Sammanfattningsvis så måste vi hylla de fantastiska juniorerna i cupen. Idag är det tre juniorer på pallen! Återväxten är verkligen god i 1300 rallycup vilket är hur kul som helst. I år har hela 36 bilar varit med och tävlat i hela cupen och det var länge sedan det var så många ekipage med. Nästa år fyller 1300 rallycup 30 år, hur många blir vi då? 1300 Rallycup ?mycket rally för pengarna? växer så det knakar!

Rättelse: I förra pressreleasen så smög det in sig ett fel i texten att Mattias Lagström blivit pappa vilket inte stämmer. 1300 rallycup ber om ursäkt för den felskrivningen.

Jan Ström