Nyheter

1300 Rallycup kör finalrace i Fagersta
Deltävling nr 9.

I helgen är det dags för 1300 rallycups finaltävling för 2016 års säsong. Fagersta MK arrangerar Nattkröken med start- och målplats vid gamla Televerket på lördag den 22/10. Tävlingen mäter totalt 187 km varav 63 km är fördelat på 5 SS. Enligt Fagersta MK ska deltagarna bjudas på vägar av väldigt växlande karaktär. Det kommer att bli spännande på många sätt.

För det första så körs tävlingen helt utan noter vilket kan vara ovant så här gäller det för förare och kartläsare att var på tå direkt från start. För det andra så är det en öppen historia om hur de totala pallplatserna ska fördelas i både senior- och juniorklassen.

Klart är sedan förra deltävlingen att suveräna Ludvika MK föraren Jan-Erik Eriksson och hans kartis Magnus Nilsson från Katrineholms MK tar totalsegern i cupen. Cupsegrarna har valt att avstå den sista tävlingen och det öppnar upp för ett direkt avgörande om övriga platser.

Femton Carfixade 1300 bilar kommer till start och i frånvaro av Jan-Erik och Magnus så är det svårt att hitta någon riktig favorit till slutsegern. Det är mycket som står på spel så det kommer nog att visa sig vem som bäst håller nerverna under kontroll den här finaldagen. Förutsättningarna ser ut så här.
Fyra ekipage har chanser till platserna 2-5. Innan start så ligger MK Ramunders Joacim Rydin med för dagen Stefan Carlsson i högerstolen på en andra plats i cupen, vid en seger så är de klara för silver. På tredje plats hittar vi Thobias Wahlström och Magnus Johansson Katrineholms MK, skulle Katrineholmskillarna slå till med en seger så är det de som säkrar silvret. Paret har visat stigande formkurva under hela året så varför inte.

Marcus Morén och Robin Hallman från Kolsva MS ligger fyra och har den sista tiden tävlat riktigt flitigt med bl a en SM start i Uppsala under hösten. Om Marcus och Robin har kvar SM tempot i bilen så kan de bli svårslagna och vinner de på lördag, ja då kniper de silvret.

En teoretisk chans till silvret har även SMK Nyköpings friskus Robin Norling som tillsammans med sin co-driver Mattias Sundström har gjort en riktigt bra debutsäsong i cupen. Men allt är spekulationer och det finns andra som kan påverka slutresultatet. En av dem är nyblivne pappan Mattias Lagström från hemmaklubben Fagersta MK som tillsammans med Andreas Johansson gör comeback efter en tids uppehåll och på hemmavägar kanske paret kan utgöra ett hot mot ovanstående kvartett? Christian Granfors Eskilstuna MK med sonen Casper bredvid sig i bilen är duktiga att köra onotat, far & son har tävlat en hel del tillsammans på sistone. Kan de vara en utmanare?

I juniorklassen så är det klart att Simon Pettersson och Millan Kilmman från Skepptuna MK blir bronsmedaljörer. Däremot så är det strid om förstaplatsen. Det står mellan de fortåkande grabbarna Marcus Morén och Robin Norling. Det hela är enkelt, snabbast i mål vinner guld. Återstå att se om det blir en röd eller en orange MK1:a som drar det längsta strået.

Ungdomsåkaren Pontus Florin Eskilstuna MK radar upp fina resultat hela tiden. Pontus tävlar var och varannan helg med sin gula fina MK1:a vilket är en god investering för framtiden. Nästa säsong kliver Pontus upp i juniorklassen och då kommer många att få känna på hans framfart. I kartläsarstolen hittar vi pappa Björn Andersson.

1300 rallycup är ?mycket rally för pengarna? och som alltid med täta och spännande strider i skogen samt med en gemenskap på sidan av tävlandet utöver det vanliga. Framåt Nattkröken på lördag så fåt vi se vem som gasat snabbast i Fagersta.

Jan Ström
1300 Rallycup.