Nyheter

Inför SSRC finalen: Sigge vill segra igen!
Samma dag som anmälningstiden till finalen i Sydsvenska Rallycupen går ut skall vi prata lite mer med segraren i prispotstlistan för Grupp E, Grupp F/VOC och C-förare 2WD. Jämfört med många av de andra i den samlingen är det en relativ nybörjare med väl använt bilmaterial vi möter.

Magnus Sigvardsson heter han men är mest känd som Sigge som han kallats sen småskolan. Magnus avslutade året på bästa sätt med att vara snabbaste Grupp E förare i det krävande Rally Blekinge och som B-förare 45 sekunder för bäste A-förare.

Vem är då Sigge? - Jag bor på en gård utanför Hörby med min fru och tre barn. Jobbar som resande säljare och säljer allt inom fönster och dörrar. Som ?bonnapojk? har fordon och motorer alltid varit ett stort intresse. Rally har ju alltid varit en dröm att få testa på, men att jag skulle vänta tills jag blev 36 och trebarnspappa var kanske lite dumt.

Allt började i högerstolen som kartläsare i 6 år åt Mattias Persson ifrån Svedala. Vår bästa merit där blev DM GULD på grus som C ?förare. Då han hösten 2014 började planera att göra lite annat såg jag min chans att få prova på att köra. Att bilvalet blev en Golf var ganska naturligt då jag redan hade erfarenhet av den. Valet föll på en välanvänd vit Golf med en härlig bakgrund som innan den blev min kördes av min klubbkamrat i SMK Hörby Thobias Svensson, RM vinnare 2015/2016.

2015 blev alltså mitt premiärår som förare och med alldeles för lite tid i garaget blev det många onödiga problem. En bil som har gått över 100 tävlingar med samma kaross kräver en hel del kärlek. Och tyvärr har jag ingen verkstad utan det är att ligga i garaget på golvet under bilen och kämpa med vanliga verktyg och pallbockar.

Men premiäråret innebar trots allt en del vinster och den första kom redan i andra grusrallyt i Anderslöv. Där tog jag mig i mål med två söndriga motorfästen och spännband för att hålla motorn på plats.

Jag lyckades med mitt mål som nybörjare vilket var att ta poäng till att bli B-förare och att ta mig till SSRC finalen på High Chaparall. Tyvärr slutade den finalen lite för fort då toppackningen valde att ge upp på starten på SS2.

Men något som var genomgående för hela detta året var att tider och tempo hos Gr-E C-förare var väldigt högt. Vi var en handfull eikpage som verkligen slogs om sekunderna för att stå överst på pallen. Riktigt sjukt kul vilket vi också har vid sidan om på service och under tävlingarna.

Men om tempot var högt i C-klassen så skulle det bara bli värre när vi alla 2016 avancerade till B. Nu ökade tempot ytterligare, och vi är nu uppe och kör jämt med VOC i vissa tävlingar. I år hade jag ungefär samma mål, att ta mig till SSRC finalen samt ta fem vinster så jag kunde bli A förare. Året började bra men blev bara bättre. Från och med SSR sitter Joakim ?Kimmen? Gustavsson bredvid mig i högerstolen. Det började direkt med en vinst och sedan har vi åkt sju grustävlingar ihop och vunnit samtliga!! Detta har då också resulterat i att jag vunnit Södra DM, prispottslistan i SSRC och Joakim tar dessutom hem kartläsarcuppen.

Nu blickar jag förstås framåt mot SSRC finalen där vi skall ha riktigt kul och självklart är min ambition vinst men oavsett hur det går så förblir 2016 mitt drömår inom rally.

Och vad som händer 2017 vet jag knappt själv. Att köra ett RM känns lockande för att få testa snö som underlag. Men som det ser ut nu så kommer jag och Golfen kämpa ett år till tillsammans. Bilen taggar mig extra då vi på pappret innan start oftast har bilen med sämst förutsättningar vilket gör mig extra hungrig efter att segra igen och igen.

Med den framåtblicken avslutar Magnus Sigvardsson, en helt vanlig men ovanligt snabb rallyentusiast, och ser fram mot finalen den 29 oktober i Hovmantorp utanför Växjö

Mats Bergman