Nyheter

Rallycross-SM: Skåningen William Nilsson knep SM-brons
Den svenska mästaren i rallycrossklassen Supercar Lites har krönts och William Nilsson slutade, trots säsongens motgångar, på tredje plats.
- Ett SM-brons är absolut bra och någonting jag kommer bära med mig i framtiden, säger 16-åringen från Tomelilla.

I och med att motorernas buller tystnar över Grenland Motorsenter i Norge tar även årets rallycrossäsong slut. William Nilsson från Tomelilla har kört full säsong i RallyX Nordic där kan kom på sjätteplats. I själva deltävlingen tog han sig vidare till final, där han senare slutade femma.
- Det är så klart positivt att få starta i säsongens sista final, men självklart är jag lite besviken. Det hade varit roligt att avsluta på pallen. Min körning har varit bra och starterna har suttit, men det lilla extra har fattats, säger seriens yngste förare William Nilsson.

I RallyX Nordic tävlar personer från flera olika länder, men det är bara förarna som kör med svensk rallycorsslicens som kan tävla om SM-titlarna. Nilsson slutar därmed på tredjeplats i Svenska Mästerskapet.
- Ett SM-brons är absolut bra och någonting jag kommer bära med mig i framtiden.

Tävlingen inleddes med två fria träningar, men bilproblem gjorde att Nilsson bara kunde köra en av dem.
- Att fått köra en träning mindre var så klart en nackdel, speciellt eftersom flera förare tävlat på banan tidigare. Det har gått hyfsat i heaten, med det har varit hög konkurrens. Det var årets absolut jämnaste tävling.

Nilssons bästa resultat under tävlingen blev i andra omgången då han gasade hem en tredjeplats. Även semifinalen bjöd på lite medvind. - I semifinalen fick jag egentligen till en bättre start än Sondre Evjen, men lyckades inte komma om honom i första böjen. Jag hade högt tempo, men ett misstag i alternativspåret gjorde att Tobias Brink kunde passera. Trots det knep jag den sista finalplatsen.

Det var första gången som RallyX Nordic kördes utomlands när tävlingen kom till den 1230 meter lång rallycrossbanan Grenland Motorsenter.
- Det är en rolig bana som både är tekniskt svår och riktigt snabb. Det är svårt att få med sig att fart ur den långa asfaltkurvan. Även förstakurvan var tuff och bjöd på många tighta fighter. Banan gjorde att vi behövde vara på hugget hela tiden.

Skåningens säsong har levererat både med- och motgångar. De två första tävlingarna började bra, men resultatmässigt räckte det inte hela vägen. Under mitten av säsongen var det allra tuffast och bilproblem satte stopp för framfarten. Men under den senaste tävlingen i Knutstorp vände oflytet och han presterade återigen topptider.
- Generellt är jag nöjd med de mesta av säsongens tävlingar. Men motgångarna har helt klart kommit vid de sämsta tidpunkterna, till exempel när jag fick svartflagg i en semifinal. Oturen grämer mig inte längre, för körningen har absolut varit bra och jag har utvecklats konstant. Planen inför 2017 är att fortsätta tävla i klassen Supercar Lites, men på internationella banor. Planeringen av nästa års säsong är redan i full gång och jakten på framtida sponsorer börjar under veckan.
- Mitt mål kommer vara att köra så många tävlingar som möjligt. Huvudfokusen ligger på att köra RX Lites Cup och försöka få ihop sponsorer till det. Det kommer inte vara lätt, men är målet. Drömmen är självklart att även tävla i RallyX Nordic och vintermästerskapet RallyX on Ice.
Tävlingen vanns av Nilssons teamkollega Thomas Bryntesson, följt av Thomas Holmen och Simon Olofsson. I Svenska mästerskapet segrade Simon Olofsson före Tobias Brink och William Nilsson.

Svenska Mästerskapet i Supercar Lites
1. Simon Olofsson
2. Tobias Brink
3. William Nilsson
4. Santosh Berggren
5. Johanthan Walfridsson
6. Alexander Westlund
7. Oliver Eriksson
8. Sandra Hulgren
9. Andreas Wernersson
10. Tobias Svärd

Slutresultatet i RallyX Nordic
1. Thomas Bryntesson 141 p
2. Simon Olofsson 124 p
3. Tobias Brink 109
4. Joachim Hvaal 95 p
5. Thomas Holmen 87 p
6. William Nilsson 77 p
7. Santosh Berggren 64 p
8. Sondre Evjen 46 p
9. Jonathan Walfridsson 44 p
10. Tejas Hirani 41 p
10. Alexander Westlund 41 p

Resultat i Grenland
1. Thomas Bryntesson 28 p
2. Thomas Holmen 24 p
3. Simon Olofsson 25 p
4. Joachim Hvaal 19 p
5. William Nilsson 17 p
6. Tobias Brink 13 p
7. Sondre Evjen 18 p
8. Sandra Hultgren 13 p
9. Santosh Berggren 10 p
10. Frank Valle 9 p


Andrea Ivares Berglind