Nyheter

William Nilsson hoppas på pallplats under SM-finalen i Grenland
Säsongens sista rallycrosstävling väntar runt hörnet och Lites-föraren William Nilsson åker till Norge med glatt humör. - Självklart är jag pallsugen. Det är SM-final och målet är att ha minst lika kul som förra tävlingen, säger Skånepågen.

På lördag ska den svenska mästaren i rallycross krönas. William Nilsson från Tomelilla, som tävlar i den näst högsta klassen Supercar Lites, ligger på sjätte plats i SM och ser fram emot finaltävlingen.
- Självklart är jag pallsugen. Det är sista tävlingen och målet är att ha minst lika kul som i Knutstorp. Jag vill klättra så högt upp i tabellen som det går, men känner ingen press att vinna alla heat, säger 16 åringen.

Det är första gången som RallyX Nordic kommer till Grenland Motorsportsenter. Den 1230 meter långa banan är sedan tidigare en välkänd rallycrossanläggning där flera av de norska förarna tävlat tidigare. Men för Tomelillaföraren blir det första gången.
- Jag har hört att det är mycket asfalt i slutet av banan, det kan bli en liten utmaning. På gruset måste körningen vara aggressiv och bestämd, medan det krävs mer precision på asfalten. Ställer jag inte om tempot tillräckligt snabbt däremellan finns det risk att jag sladdar bort mig.

Rallycrossäsongen började fint och körmässigt peakade Nilsson under SM-deltävlingen i Arvika. Men där satte svartflaggen käppar i hjulen. Under tävlingarna i Strängnäs och Solvalla fick han inte den rätta känslan i bilen och körningen var lite för avvaktande.
- I mitten på säsongen var jag inte helt bekväm i bilen. Det vände helt under förra tävlingen i Knutstorp och jag hittade tillbaka till känslan jag hade inledningsvis. I Grenland ska jag spinna vidare på den.

Trots motgångarna har han behållit självförtroendet och den positiva inställningen.
- Att kunna lita på sitt team till hundra är jätteviktigt, blir man det minsta osäker kan det störa koncentrationen. Med JC Raceteknik fungerar allt perfekt.

I helgen gjorde Nilsson ett gokartinhopp under Grand Finale i Kristianstad. Det var den avslutande deltävlingen i Nordiska mästerskapet och han slutade på sjunde plats i klassen X30 Senior. Under säsongen har han kört flera kartingtävlingar, framförallt som ett sätt att hålla motorsporthjärnan i trim.
- Karting har en helt annan, mycket lugnare, körstil än rallycross. Men det hjälper mig att träna på stabilitet och är bra spårvalsträning. Att få extra mil i kroppen är alltid positivt, men rallycrossen har mitt huvudfokus.

Andrea Ivares Berglind