Nyheter

Kevin Hansen tvåa i Riga men först ändå
Det blev en andraplacering för Kevin Hansen i den femte och sista deltävlingen i FIA European Rallycross Championship 2016. Men med den tidigare ledningen i bagaget kunde Kevin ändå sitta lugnt i båten, förlåt, bilen.

Det var en utmanande och blöt bana som mötte Europamästerskapets förare på finaldagen i Riga, Lettland, där såväl VM som EM har genomförts i helgen. Medan kvaldagen innan varit torr och solig bjöd finaldagen på ihållande regn, vilket innebar svåra och krävande förhållanden för de tävlande. Dock mästrade sig Kevin ur en del kniviga situationer i racen och slutade som tvåa i finalen.

I semifinalen tappade Kevin starten från pole position, fick sig några rejäla törnar innan han redde ut situationen och tog en andraplats. I den avgörande finalen var det återigen tuffa tag i starten, som slutade med att Kevin åkte av och gjorde en 360 piruett, men lyckades komma igång igen för att påbörja jakten framåt. Under de sex finalvarven plockade han en efter en för att, efter en mästerlig uppkörning från en hopplöst sista plats, komma i mål som tvåa, precis i bakre stötfångaren på vinnaren Tommy Rustad.

Kevin säkrade EM-guldet redan i Barcelona för 14 dagar sedan i den fjärde av de fem deltävlingarna. Andraplatsen i Riga sätter punkt för en fenomenal säsong där Kevin är den yngste någonsin att vinna Rallycross-EM och det redan i första försöket.

Härnäst står VM-tävlingen i Tyskland, Buxtehude om två veckor på programmet för Kevin Hansen. Han gör sin stallkamrat i Peugeot Hansen Academy, Davy Jeanney, sällskap för att försöka knipa några fina VM-placeringar att avrunda årets säsong med.

KOMMENTARER

Kevin Hansen (Peugeot 208 WRX #71, Peugeot Hansen Academy)
"Det var svårt i regnet. Jag förlorade styrningen i fjärde kvalet, så jag hade lite dålig känsla inför semifinalen. Jag lyckades trots allt komma igen och kom 2:a i semifinalen, sen i finalen? jag vet inte vad som hände. Fick en dålig start igen, tog det lite för försiktigt, fick en smäll, snurrade av och låg sist. Jag körde på toppen av min förmåga och tog mig förbi alla och var bara någon meter bakom vinnande Tommy Rustad.

Visst känns det trist att gå miste om den femte segern, men jag känner mig som en vinnare ändå.

FIA European Rallycross Championship
SLUTRESULTAT RIGA, LETTLAND:
1. Tommy RUSTAD, Norge, (Albatec - HTB Racing Peugeot 208)
2. Kevin HANSEN, Sverige, (Peugeot-Hansen Academy Peugeot 208)
3. Tamas-Pal KISS, Ungern, (Speed Box KHE Peugeot 208)
4. Jérôme GROSSET-JANIN, Frankrike, (Albatec Racing Ltd Peugeot 208)
5. Peter HEDSTRÖM, Sverige, (Peter Hedström Volkswagen Polo)
6. Tord LINNERUD, Norge, (Tord Linnerud Volkswagen Polo)

Susann Hansen