Nyheter

Seger för Loeb med Peugeot WRX i Riga


En etta. En tvåa. En trea. Det blev mycket att fira för Team Peugeot Hansen vid den 10:e deltävlingen i FIA World Rallycross Championship som gick av stapeln i Riga i helgen. Sebastién Loeb tog sin första rallycrosseger och Timmy Hansen fick sin sjätte pallplats detta mästerskap, denna gång som trea. Kevin Hansen som redan är Europamästare hamnade på andra plats i FIA European Rallycross Championship. Trippelt på podiet med andra ord.

Väderfhållandena var luriga med torr och dammig bana under lördagen och ösregn och stor risk för vattenplaning under finaldagen. Detta satte samtliga förare och bilar på hårt prov och förhållandena medförde många avåkningar och piruetter under racen.

Teamets alla tre VM-förare tog sig till semifinal och ett tag såg det ut som om även Davy Jeanney skulle gå vidare till final, men kom till slut femma i semin. Både Sebastién och Timmy gjorde lysande semifinaler - och blev etta och trea. I finalen fick Sebastién en kanonstart och ledde från första till sista metern. Timmy avancerade från sjätte och sista startspår i finalen ända upp till tredjeplats. En välförtjänt seger för Sébastien och en stark bronsplats för Timmy.

Kevin som hade hoppats på en full segersvit fick denna sista deltävling i EM nöja sig med en andra plats. Men det är knappast någon större förlust - mästerskapstilteln är ju redan där den ska vara.

Helgens framgångar satte också sina spår i poänglistan, ett rejält kliv uppåt i teamtävlingen.

KOMMENTARER

Kenneth Hansen (Teamchef)
"Det har varit fantastiskt på alla vis, publiken, platsen och banan. Det har passat oss mycket väl. Att vi varit här innan och testat har betalat sig. Vi har haft några incidenter under racen men slutet blev ju verkligen så som vi strävat mot, med Sebastién som slutade etta, det känns otroligt. Han körde med full fart och inga misstag, nu har han visat sin potential som rallycrossförare . Det var lite svårare för Timmy i finalen men han gjorde det bästa av situationen och kom trea.
Vårt mål var att knappa in minst 10 poäng i teamtävlingen och vi lyckades bättre än det och har bara 8 poäng kvar till ledarteamet just nu. Vi sätter press på dem inför de återstående deltävlingarna."

Sébastien Loeb (Peugeot 208 WRX #9, Team Peugeot Hansen)
"Det har varit en härlig helg. Det blev lite dumt tredje kvalet när Timmy och jag touchade varandra, men det gick ju bra ändå. Jag kände mig mycket bekväm i bilen och hade bra känsla på den regniga banan. Jag hade också med mig farten i kroppen sen Barcelona och kunde vara med i fighten. Jag tycker det är extra kul för min chefsmekaniker som är från Lettland, segern ger honom lite extra cred. Det känns också bra för teamet, som kan vara stolta. De har jobbat hårt för att nå det här resultatet."

Timmy Hansen (Peugeot 208 WRX #21, Team Peugeot Hansen)
"Det har varit en hektisk helg, men idag är det Sébastiens dag. Jag är väldigt stolt för hans skull. Våra Peugeot WRX:er var jättesnabba och de har funkat mycket bra på en sådan teknisk bana som den här i Riga. Men det har varit mycket svårt med det våta underlaget under finaldagen. Det är dock tydligt att vi tar oss till pallplatser och seger på ren fart. Det känns mycket bra och vi är tacksamma för det hårda arbete som görs i teamet.
Det var synd att jag pushade Sébastien under tredje kvalet. Jag har bett honom om ursäkt, men under under presskonferensen skämtade vi om det och han tackade mig, för det gav honom i en bättre position.
Vi är nära ledningen för Team-VM, och det är bara två tävlingar kvar. Det blir inte lätt att försvara mästartiteln från förra året, men vi kan ha en god chans. Det hänger på mig och Sébastien nu."

Kevin Hansen (Peugeot 208 WRX #71, Peugeot Hansen Academy)
"Det var svårt i regnet. Jag förlorade styrningen i fjärde kvalet, så jag hade lite dålig känsla inför semifinalen. Jag lyckades trots allt komma igen och kom 2:a i semifinalen, sen i finalen? jag vet inte vad som hände. Fick en dålig start igen, tog det lite för försiktigt, fick en smäll, snurrade av och låg sist. Jag körde på toppen av min förmåga och tog mig förbi alla och var bara någon meter bakom vinnande Tommy Rustad. Visst känns det trist att gå miste om den femte vinsten, men jag får känna mig nöjd ändå.

RESULTAT

SLUTRESULTAT WORLD RX - RIGA, LETTLAND:
1. Sébastien Loeb (Team Peugeot Hansen, Peugeot 208 WRX)
2. Mattias Ekström (EKS, Audi S1)
3. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, Peugeot 208 WRX)
4. Andreas Bakkerud (Hoonigan Racing Division, Ford Focus RS)
5. Johan Kristoffersson (Volkswagen RX Sweden, Volkswagen Polo)

STÄLLNINGEN I WORLD RX EFTER 9 DELTÄVLINGAR
FIA World Rallycross Championship ? Förare
1. Mattias Ekström (EKS, Audi S1), 228 p
2. Johan Kristoffersson (Volkswagen RX Sweden, Volkswagen Polo), 201 p
3. Petter Solberg (Peter Solberg World RX Team, Citroën DS3), 194 p
4. Andreas Bakkerud (Hoonigan Racing Division, Ford Focus RS), 192 p
5. Sébastien Loeb (Team Peugeot Hansen, Peugeot 208 WRX), 180 p
6. Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen, Peugeot 208 WRX), 165 p
7. Toomas Heikkinen (EKS, Audi S1), 125 p
9. Timur Timerzyanov (World RX Team Austria, Ford Fiesta), 101 p
8. Robin Larsson (Robin Larsson, Audi A1), 91 p
10. Janis Baumanis (World RX Team Austria, Ford Fiesta), 86 p
11. Davy Jeanney (Peugeot-Hansen Academy, Peugeot 208 WRX), 77 p

FIA World Rallycross Championship - Team:
1. EKS, 353 p
2. Team Peugeot Hansen, 345 p
3. Volkswagen RX Sweden, 265 p

FIA European Rallycross Championship
SLUTRESULTAT RIGA, LETTLAND:
1. Tommy RUSTAD
2. Kevin HANSEN
3. Tamas-Pal KISS

Susann Hansen