Nyheter

Johan Kristoffersson VM-tvåa efter ny finalplats för Volkswagen RX Sweden
Johan Kristoffersson, Volkswagen RX Sweden, avancerade till andra plats i mästerskapstabellen när Riga stod som värd för årets tionde deltävling i rallycross-VM.

Kristoffersson var snabbast och poängbäst i kvalet och avancerade till final för femte deltävlingen i rad. Där fick han emellertid nöja sig med femte plats.
- Vi är fortsatt stabila och att vi är två i mästerskapet med två deltävlingar kvar känns fantastiskt, sa Johan bara minuter efter målgång i Lettlands huvudstad.

Kvalet har varit Johan Kristofferssons styrka i årets mästerskap. Han tog maximala 16 poäng i deltävlingen i Sverige första helgen i juli och har sedan dess aldrig varit sämre än trea. I Riga bättrade Volkswagen-föraren på sin redan starka svit med en ny fullpoängare - maximala 16 poäng. Johans placeringssvit i de fyra kvalomgångarna var 6-1-1-7.
- Vi hade bra speed redan i lördagens två inledande kvalomgångar och i spöregnet söndag förmiddag var vi sex sekunder snabbare än någon annan. Helt sjukt, konstaterar Kristoffersson, som däremot inte är lika nöjd med farten i sina resterande framträdanden i tävlingen.
- I omgång fyra, semifinal och final, då banan torkade upp, orkade vi inte steppa upp och åka fortare.

Johan ledde länge sin semifinal, men blev passerad av Sébastien Loeb när han tog alternativspåret på det sista varvet. Andraplatsen gav honom en startposition bakom Mattias Ekström och Loeb i finalen.
- Jag fick en bra start, men blev lite passiv in i första sväng, berättar Kristoffersson. På det tredje varvet lyckades han ta sig om Andreas Bakkerud, men kom för fort in i nästa kurva, drev ut och fick se både Bakkerud och Timmy Hansen passera.

I mål var Kristoffersson femma - men också tvåa i VM-tabellen.
- Direkt efteråt kände vi en liten besvikelse, men självklart är vi väldigt nöjda med vårt facit här i Riga. Johan vinner kvalet, är trea sett hur många poäng han tar med sig härifrån och han avancerar dessutom till andra plats i förar-VM. Det är ett väldigt starkt facit, konstaterar Tommy Kristoffersson, general manager i Volkswagen RX Sweden.

Johan Kristoffersson gick om regerande mästaren Petter Solberg, som inte gick vidare från kvalet, och har ni bara Mattias Ekström - tvåa bakom Sébastien Loeb i deltävlingen i Riga - framför sig. Till dalkarlen skiljer emellertid 27 poäng.

- 27 poäng är 27 poäng, men titta på Petter som inte tog en enda poäng i dag. Det kan svänga fort i den här sporten, säger Johan, som inte bara stötte på svårigheter i form att tuffa konkurrenter i Riga.

Natt till söndag insjuknade han i någon slags magåkomma och fick läkarbehandling och dropp mellan heaten den sista tävlingsdagen.
- Jag har mått riktigt dåligt, men jag vill inte skylla slutresultatet på det. Nu ska det bli skönt att få gå och lägga sig, sa han.

Några bortförklaringar kom inte heller Anton Marklund med sedan han missat avancemang till semifinal och slutat först på 15:e plats.
- Jag har inte varit nog stark i mitt jobb som förare den här helgen. I lördags gick jag bort mig lite i inställningarna och fick inte till körningen, medger Anton vars start på söndag var betydligt bättre.
- I den tredje omgången i regnet var jag grymt snabb. Men tyvärr vattenplanade jag, snurrade 360 grader och förlorade en topptid på det. I avslutande Q4 fick jag en urkass start och slet sedan med bilen genom hela heatet.

Den mindre blygsamma placeringen till trots bidrog Marklund till att förstärka Volkswagen RX Swedens tredjeplats i teammästerskapet. Han tog nämligen en poäng mer än Ken Block, ?andreförare? i jagande Hoonigan Racing Division.

Eftersom Kristoffersson tog mer poäng är Blocks teamkompis Andreas Bakkerud har nu det svenska Volkswagen-teamet ett försprång på 18 poäng.

Resultat.
Rallycross-VM Riga, Lettland, 1-2 oktober
1) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot
2) Mattias Ekström, Sverige, Audi
3) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot
4) Andreas Bakkerud, Norge, Ford
5) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX
6) Timur Timerzyanov, Ryssland, Ford
--
15) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RX

Förarmästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) Mattias Ekström, Sverige, Audi, 228
2) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX, 201
3) Petter Solberg, Norge, Citroën, 194
4) Andreas Bakkerud, Norge, Ford, 192
5) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot, 180
6) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot, 165
--
13) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RX, 64

Teammästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) EKS (Audi), 353 poäng
2) Team Peugeot Hansen, 345
3) Volkswagen RX Sweden, 265
4) Hooningan Racing Division (Ford), 247

FIA World Rallycross Championship 2016
16-17 april: Portugal, Montalegre
6-8 maj: Tyskland, Hockenheim
14-15 maj: Belgien, Mettet
28-29 maj: England, Lydden Hill
11-12 juni: Norge, Hell
2-3 juli: Sverige, Höljes
6-7 augusti: Kanada, Trois-Rivieres
3-4 september: Frankrike, Lohéac
17-18 september: Spanien, Barcelona
1-2 oktober: Lettland, Riga
15-16 oktober: Tyskland, Estering
26-27 november: Argentina, Rosario


Volkswagen RX Sweden
Beatrice Karlsson