Nyheter

Rally Uppsala - Hett startfält!
Oskar Solberg gästar SM-finalen Rally Uppsala

Rally Uppsala avslutar SM-säsongen och startfältet imponerar med förare som P-G Andersson och Pontus Tidemand. Tillkommit har också den norska supertalangen Oskar Solberg.

Rallyfansen får en unik möjlighet i helgen att se internationellt meriterade killar som Andersson och Tidemand jaga varandra här hemma i rallyskogarna. För sedan P-G gjorde comeback i SM har Pontus letat efter en lucka i sin kalender för att få mäta sig med honom.

I helgen är det dags.
? Det blir inte enkelt! Inte enkelt alls, men jag ska göra allt jag kan för att köra ifrån honom, säger P-G Andersson som redan säkrat guldet i Trimmat 4WD.


Årjängsföraren P-G Andersson är redan klar svensk mästare i Rally, Trimmat 4WD. Till helgens final fi Uppsala år han oväntat hårt motstånd i form av VM-aktuelle Pontus Tidemand, Charlottenberg, och norske talangen Oskar Solberg. Foto: Annemo Friberg

För Pontus Tidemand blir SM-finalen en prima träningsdos inför VM-rallyt i Spanien senare i oktober.
? Helt fantastiskt att vi får till en start och kan visa upp oss inför alla fans hemma i Sverige. Det ska bli så roligt, säger Tidemand.

Båda kör Skoda Fabia, P-G en äldre WRC och Pontus en modern R5:a.

I klassen under ? Otrimmat 4WD ? är det fyra kandidater till en guldmedalj. Bäst utgångsläge har Joachim Carlström, men konkurrenterna finns inom nio poäng och snabbast i mål vinner. Också här stegras spänningen extra då årets gigant på juniorsidan, Pelle Wilén, tar klivet upp till fyrhjulsdrivet i helgen. Som om inte det vore nog har Norges supertalang Oskar Solberg, son till Henning Solberg, efteranmält sig. En 19-åring som vunnit klassen i flera stortävlingar på sin hemmaplan och redan kört fyra VM-rallyn i sin första säsong.
? Det är många otroligt rutinerade med, så vårt huvudmål är att åka så mycket bil som möjligt. Men självklart ska vi försöka sätta ett par bra tider, säger Patrik Barth som är co-driver till Solberg.

I Trimmat 2WD har Tobias Söderqvist guldläge. Det räcker att han är sexa i mål för att ta sitt andra raka SM-guld i klassen.

Öppnare är det i Otrimmat 2WD där Johan Holmberg och Mattias Ledin slåss om guldet. Men senast i East Sweden Rally segrade bronsmedaljören Christoffer Jacobsson. Gör han om den bedriften stjäl han viktiga poäng av de andra, så inget är klart förrän på lördag kväll.

I JSM är Pelle Wilén klar mästare i den trimmade delen. För de sexton i JSM Otrimmat är det fördel Jacob Jansson, men Kopparbergs regerande mästare lär få känna Erik Telehagen flås i nacken.
? Vi har ingenting att förlora och då är det bara seger som gäller i helgen. Vi ska gå för fullt från första metern, säger Telehagen.

Rally Uppsala omfattar cirka 367 km totalt, och genomförs i tre etapper. Under fredags kvällen körs två specialsträckor, sedan ytterligare fyra på lördag förmiddag. Innan bilarna återvänder till Vaksala Torg runt 15.30 på eftermiddagen har de sista fem sträckorna avverkats. De tävlande har då åkt i högsta tempo i drygt tio mil och snabbast vinner. Svårare än så är det inte i rally.

Annemo Friberg