Nyheter

1300 Rallycup, Adolfsson snabbast men Eriksson och Barncancerfonden vinnare!
Det blev en rafflande uppgörelse när 1300 Rallycup avgjorde sin 8:e deltävling i helgen. De skönsjungande 1300 bilarna gick som vanligt ut först i startfältet och publiken bjöds på fart och fläkt direkt ute i Gästrikeskogarna. Hofors MS arrangerade Malmjärn Runt och hade förlagt sitt fina arrangemang till danspalatset Tors Loge i det lilla samhället Torsåker. Tävlingen bestod av 4 SS och 1300 Rallycup bjöd verkligen upp till dans.

Men först till det allra viktigaste den här gången. 1300 Rallycup har engagerat sig i Bancancerfonden och startat en insamling via cupens hemsida. Idén till insamlingen uppkom när en av cupens sponsorer HiQ och VD Lars Stugemo, önskade att byta bort sin logotype mot Barncancerfondens på cupbilarnas framruta i den här deltävlingen. Efter helgens tävling så har 1300 cupen samlat in hela 23 400 kr! Målet är 30 000 kr innan årets slut. Gå gärna in på 1300 cupens hemsida och ge ditt bidrag, alla pengar är viktiga i den här kampen. http://www.1300rallycup.se/index.shtml

SS1 var dagens kortaste sträcka och där visade det sig att gammal är äldst. Ola Strömberg och Brittmarie Åhlund, Nora MK hade tempot kvar i bilen sedan den senaste deltävlingen och var värst med tiden 2.44,9. Tvåa på sträckan är cupledarparet Jan-Erik Eriksson Ludvika MS och Magnus Nilsson endast 1,3 sekunder efter. Tredjetid och ytterligare 2 sekunder bakom hittar vi junioren Patrik Adolfsson Säffle MC med David Arhusiander i högerstolen. SMK Nyköpings Robin Norling tillsammans med Mattias Sundström slog hål i tanken på sträckan men kunde fortsätta och få hjälp med problemet på nästa service. Tyvärr inget flyt just nu för Nyköpingsparet.

På SS2 så kunde ingen rå på Eriksson/Nilsson dock var Ola och Brittmarie bara 0,5 sekunder efter men de klagade på orolig bil och det visade sig att vänster bakspindel hade brustit. På efterföljande service kunde dock felet åtgärdas utan tidstillägg. Trea på sträckan Joacim Rydin MK Ramunder tillsammans med sin kartläsare Magnus Simensen precis 2 sekunder efter Eriksson. Otroligt jämt! På serviceplatsen efter SS2 var det många av deltagarna som tyckte att SS2 var otäckt snabb. Därför kanske det inte är så konstigt att tre rutinerade par har de snabbaste tiderna på sträckan.

Säffles Patrik Adolfsson tar dagens första sträckseger på SS3, tid 7.03,8. Joacim Rydin tätt efter med tiden 7.05,4. Kolsva MS junioren Marcus Morén med sin trogne följeslagare Robin Hallman sätter tredje tid på sträckan, 7.07,3. Därefter följer Christian Granfors/Andreas Nilsson Eskilstuna MK, 7.07,4 och Jan-Erik Eriksson 7.07,5. Snacka om jämna tider, helt galet! Cupgeneralen Ola Strömberg får återigen problem med samma spindel och drabbas dessotom av en punktering. Ola och Brittmarie tar sig i ändå i mål med tiden 7.14,6 och kan där byta hjul för att försöka köra igenom sista sträckan. 1300 rallycup bygger på att det premieras att komma till start och ta sig i mål. Det delas ut poäng om man kommer till start och det delas även ut poäng om man tar sig till slutmålet. Därför ger man inte upp i första taget.

På SS4 överraskar junioren Simon Pettersson Skepptuna MK och co-drivern Millan Kilman, alla med att slå till med en supertid 4,7 sekunder före Adolfsson. Tredjetiden delas här av Jan-Erik Eriksson och Joacim Rydin, de fick se sig besegrade av ungdomarna från Skepptuna med hela 9,1 sekunder! Problemen fortsätter för Robin Norling som här blir av med bakbromsarna och förlorar mycket tid till toppen. Hur gick det då för Ola och Brittmarie? Trots allt kämpande så tvingas de kasta in handuken här inne. En bult i den redan trasiga spindeln gick av så den släppte helt från bärarmen.

När de fyra sträckorna runt Hofors summeras så står Patrik Adolfsson som segrare. Det här var Patriks andra totalseger på bara två starter i cupen! Andra platsen kniper Jan-Erik Eriksson bara 4 sekunder efter Patrik och trea blir Joacim Rydin 2,3 sekunder bakom Jan-Erik. Verkligen tätt i toppen! Dagens prestation står juniorparet Simon och Millan för efter en helt felfri sista sträcka och med en grym tid tar de en mycket imponerande fjärdeplats totalt. Thobias Wahlström Katrineholms MK tillsammans med Magnus Johansson slutar femma och hoppar därmed upp på en bronsplats i totalen. Hatten av för Jan-Erik Eriksson och Magnus Nilsson som i och med dagens andra plats redan nu säkrat den totala cupsegern för 2016. Det sympatiska paret är riktigt värdiga mästare i år igen. De har i varje deltävling fått starta först och sopat bort lösgruset men med stor rutin och skicklighet har inte det varit något problem. Stort grattis!

I ungdomsklassen kan man inte sluta att imponeras av Eskilstuna MK:s Pontus Florin som levererar tävling efter tävling. Pontus tillsammans med pappa Björn Andersson slår till med en klasseger. På de idiotsnabba vägarna håller han alla Volvo 940 bakom sig. Bravo! Ännu en deltävling att lägga till handlingarna och som alltid med spännande sekundfighter ända in i kaklet. Men det viktigaste är inte att vinna utan att delta. I 1300 rallycup prioriteras den sociala biten och att man har kul tillsammans. Ett exempel från helgen är att Marcus Morén hjälper sin största konkurrent Robin Norling med att laga Robins trasiga bränsletank på servicen. Det är stort och ett bevis på att man stöttar och hjälper varandra i den här cupen. 1300 Rallycup är ?Mycket rally för pengarna?.

Nästa deltävling och den sista för året att se framemot är Nattkröken i Fagersta den 22/10. Där ska det avgöras vilka som kniper silver och bronspengen i totalen. En handfull före har chansen på de valörerna.

1300 Rallycup
Jan Ström