Nyheter

Volkswagen RX Sweden på titeljakt när rallycross-VM gästar Barcelona
Segern i Frankrike senast har höjt temperaturen i Volkswagen RX Sweden. Inför kommande helgs deltävling i Barcelona snackas det titeljakt snarare än att försöka erövra en medalj.

- Vi siktar uppåt, säger Johan Kristoffersson, mästerskapstrean med vassare form än både Petter Solberg och Mattias Ekström just nu.

I Frankrike kom den äntligen ? Johan Kristofferssons första seger i årets mästerskap. Värmlänningen var överlägsen konkurrenterna i sin Volkswagen Polo den sista tävlingsdagen då han följde upp två kvaltriumfer med seger både i semifinal och final.

Framgången innebar dessutom att Kristoffersson tog in nio poäng på mästerskapsledande Solberg och tio på andreplacerade Ekström.

På söndag hoppas han kunna krympa avståndet ytterligare och ge sig själv guldchans inför de tre avslutande deltävlingarna i mästerskapet.
- Gapet till Petter och Mattias krympte rejält i Frankrike vilket också visar hur fort det kan gå i den här branschen. Därför gäller det att hela tiden vara på tå och det känns det som vi är. Vi är på hugget, säger Johan, som är formstarkast i hela VM-serien. Sett till de två senaste deltävlingarna är Kristoffersson den förare som samlat mest poäng.
52 har det blivit. Näst bäst är Andreas Bakklerud med 47.
Motsvarade siffror för Solberg och Ekström är 44 respektive 34.
- Formen känns bra och den ska vi försöka behålla. Viktigast just nu är att vi fokuserar på vårt till hundra procent. Gör vi det har vi goda segerchanser. Det visade vi i Frankrike.

Till Formel 1-banan Circuit de Catalunya återvänder Kristofferson gärna. När Spanien VM-debuterade i rallycrossammanhang förra året var han tvåa, slagen endast av Petter Solberg.
- Jag trivs på banan i Barcelona. Den är omväxlande och bjuder på lite av varje ? snabba asfaltpartier och tekniska partier på grus, säger Kristoffersson.
- Vi var snabba där i fjol och sedan dess har vi tagit ytterligare ett steg i vår utveckling. Men det har andra också gjort och jag räknar med att det blir en tuff fight om semifinal- och finalplatserna.

Tommy Kristoffersson, general manager i Volkswagen RX Sweden, kan vittna om att stämningen i teamet varit på topp sedan den sköna segern i Frankrike.
- Vi har en bra trend med Johan just nu och framgång föder framgång, konstaterar han. Johan Kristoffersson har närmat sig toppduon i de senaste deltävlingarna.
- Det är 23 poäng upp till Solberg med fyra deltävlingar kvar så det finns fortfarande möjligheter för oss att kunna utmana om titeln, säger Tommy, som jämte förar-VM har medalj att sträva mot i teammästerskapet.

Där parkerar Volkswagen RX Sweden för närvarande på tredje plats, men jagas av Hoonigan Racing Division med Andreas Bakkerud och Ken Block.
- Både för Volkswagen och oss som team är det viktigt att hålla undan och erövra ett toppresultat även i det här mästerskapet. Konkurrensen är hård och för alla team gäller det att nå toppresultat med båda sina förare för att vara med i medaljstriden.
Anton Marklund har med många fina resultat i allra högsta grad bidragit till teamets fina facit hittills. Frankrike var ett undantag. Där gjorde tekniska bekymmer att han missade avancemang till semifinal.
- Bilen var lite tjurig och ville inte alls, men det som strulade då är åtgärdat nu och jag vill in på finalspåret från Höljes och Kanada igen. Jag hoppas dessutom kvala mig vidare på en bra placering i grundomgångarna. Jag har tagit mig vidare till final från mindre bra startspår tidigare, men det underlättar att stå lite längre fram, säger Marklund vars uppladdning inför avresan till Spanien inte har varit den bästa.
- Jag blev matförgiftad för några dagar sedan och blev så dålig att jag blev inlagd på sjukhus där jag fick både dropp och antibiotika. Som mest hade jag 40 graders feber och jag tappade fyra kilo i vikt, säger Marklund och avslutar:
- Jag har känt mig bättre, men än är det några dagar till tävlingen i Barcelona så jag ska nog hinna komma i form.

Sveriges Television sänder som vanligt från rallycross-VM. Deltävlingen i Barcelona livesänds i SVT1 med start kl 14.00 söndag 18 september. Kommentatorer är Johan Ejeborg och Jonas Kruse.

Beatrice Karlsson