Nyheter

Stoffe Nilsson på jakt efter sin nionde seger i TV-Svängen
År 2007 tog Kristoffer "Stoffe" Nilsson, Hässleholms MK sin allra första seger i SMK Hörbys rallyklassiker TV-Svängen. Dessförinnan hade den 41-åriga bilförsäljaren från Vinslöv även en seger som kartläsare till klubbkamraten Leif Nilsson, detta redan 1990. Simrishamns Joachim Grahn snuvade året därpå, 2008 Stoffe på segern men sedan har TV-Svängen mer eller mindre varit "The Stoffe Show". Sju raka vinster och nu på lördag den 3 september är siktet inställt på en ny ihop med kartläsande sambon Esmeralda Gyllenswärd.


Med åtta segrar som förare i TV-Svängen vill säkert Stoffe Nilsson med kartläggande sambon Esmeralda Gyllenswärd på lördag lägga ytterligare en vinst ill de övriga.

En som dock väldigt gärna vill sätta stopp för Stoffes dominans i Hörby-tävlingen är samme Joachim "Jocke" Grahn med kartläsare Rickard Nilsson som var senaste "icke-Stoffe vinnare" i TV-Svängen. Medan Stoffe kör en hembyggd Subaru kör "Jocke" en riktig värsting, en WRC-Focus som tidigare använts av Fords VM-team M-Sport. Vem av de två vinner frågar vi TV-Svängens tävlingsledare Mia Nilsson?
- Lär bli väldigt jämnt och jag vet att Jocke väldigt gärna vill vinna här igen, det är ju ett tag sedan senast. Men Stoffe är väldigt svår att rå på, menar Mia. Tidigare år har Stoffe mer eller mindre dominerat 4WD-klassen i både Rally-DM och Sydsvenska Rallycupen men tack vare ett par brutna tävlingar efter tekniska fel är det inte så i år. Istället är det en annan Hässleholmare som leder Ingvar Andersson, dessutom i en av Stoffes gamla Subarus.

Hemmaklubben har två förare i topp i sina klasser i DM, Thord Johansson och Magnus Sigvardsson. Där är faktiskt Magnus som gör sin blott andra rallysäsong är ett snäpp värre än Thord, då han leder Grupp E-klassen i båda mästerskapen, DM och Sydsvenska Rallycupen med sin välanvända Golf. Blir så klart även storfavorit i hemmatävlingen till ny seger i B-klassen. Men i fajten om att bli bästa Grupp E-bil lär han få det tufft mot nykorade Riksmästaren i klassen dessutom för andra gången, Hörby-föraren Thobias Svensson. Såvida inte de snabba Kristianstadbröderna Jesper och Hampus Larsson snuvar bägge hemmahoppen på konfekten?

Thord Johansson med svärsonen Emil Månsson, SMK Hörby i högerstolen på den gula Grupp H-Volvon leder Klass R3 i DM tämligen komfortabelt före Kristianstads Johan Kastenman. Med två tävlingar kvar att köra kan det bära hela vägen till guld för Volvo-åkaren, fast då krävs det nog en placering minst på topp-tre i helgen.


SMK Hörbys Thord Johansson/Emil Månsson leder DM-klassen inför lördagens 52:a upplaga av TV-Svängen.

Tufft motstånd i klassen bjuder inte bara klubbkompisen Joacim Kristiansson, sjua i Rally-SM och smålänningarna Mattis Olsson, Thomas Grönberg och Pierre Fransson. Intressant start gör hemmaföraren Tom Kristensson som för första gången i år kör rally på svensk mark. Normalt tävlar Tom i tyska ADAC Opel Rallye Cup där han delar andra platsen inför sista deltävlingen. I TV-Svängen kör dock Tom en Golf där enbart strajpningen är samma som på tyska Opel Adam-bilen.

Den 52:a upplagan av TV-Svängen kan bjuda på ett större startfält än fjolårs upplagan, drygt 20 fler anmälda vilket gör att runt 140 bilar ger sig ut på de sju specialsträckorna på lördag.
- Riktigt kul att startlistan har utökats med så många fler namn, konstaterar Mia nöjt.

Glad är hon också över att kunna bjuda på en helt ny sträcka i tämligen "rallyvägsglesa" Mellanskåne.
- Ny och ny, senast den kördes i rally var på 80-talet så för de allra flesta är den ny vilket vi tycker är skoj att kunna bjuda på, menar Mia.

Första start är klockan 10.00 från Folkets Hus i Hörby och målgång runt klockan 15.30. Serviceuppehåll är inlagt på Linderöds Idrottsplats.

Tommy Svensson