Nyheter

Äntligen VM-pallen för Kristoffersson och Volkswagen RX Sweden
Så kom den då, säsongens första pallplats för Volkswagen RX Sweden i rallycross-VM. Johan Kristoffersson blev trea i Kanada i en final där teamkompisen Anton Marklund slutade på sjätte plats.
- Det här var verkligen skönt och efterlängtat. Vi har haft mycket stolpe ut den här säsongen, men nu var det äntligen vår tur, sa Johan Kristoffersson som tack vare framgången i Trois-Rivieres avancerade till fjärde plats i VM-tabellen där han nu bara är tre poäng från bronsplatsen.

Johan Kristoffersson var stark från start i årets sjunde VM-deltävling. Han var fyra i den första kvalomgången och femma totalt efter lördagens heat. Dagen därpå slog han till med snabbaste tid i den tredje omgången och avslutade kvalet med en sjätteplats.
- Första kvalheatet var bra, det andra okey. I den tredje omgången tog jag i allt som gick. Det var en riktig megaladdning som gav mig segern där, berättar Johan.

En tredjeplats totalt i kvalet gav honom 14 värdefulla poäng och första startled bredvid Petter Solberg i den första semifinalen.

Samma semifinal inledde Anton Marklund från femte startruta. Norrlänningen slutade på nionde plats i kvalet efter placeringsraden 9-9-9-8 i kvalomgångarna.

I semifinalen visade båda Volkswagen-förarna direkt att de ville vara med och slåss om en plats i finalen. Johan var säker tvåa bakom Solberg och Anton svarade för en stark prestation genom att avancera till tredje plats efter att på sin väg mot mål bland annat besegrat Sébastien Loeb.
- Efter en hel del strul i kvalomgångarna fick jag åka relativt fritt och visa vilken fart jag hade den här helgen, säger Anton.

I finalen, som inleddes i regn, hade Johan bäst utgångsläge av de båda VW-förarna från sitt innerspår i andra startled.
- Men jag bommade starten lite och tog därför alternativspåret redan på det första varvet. På den blöta banan var jag sedan snabb på de inledande två varven, men sedan började det torka upp samtidigt som jag gjorde mig skyldig till ett par, små misstag. Det gjorde att först Timmy Hansen och därefter Andreas Bakkerud precis kunde smita före Volkswagen Polo-föraren när de tog alternativspåret senare i finalen.
Men Johan grämde sig inte över det efter målgång.
- Nej, jag är glad över min insats och det var skönt att äntligen få stå på pallen, säger han.

Anton Marklunds final blev inte vad han hade hoppats på. Precis som Johan tog han alternativspåret redan på det första varvet, men något avancemang likt det i semifinalen blev det inte.
- På det hala underlaget som blev i finalen gjorde jag ett misstag redan på det första varvet, slog i muren och skadade hjulupphängningen vänster bak. Synd för annars tror jag att jag hade haft möjlighet att bli fyra bakom Johan, säger Anton vars avslutning på tävlingen blev dramatisk då han som sjätte och sista bil for över mållinjen och körde rakt in i femteplacerade Petter Solberg.
- Jag var helt utan frambromsar - och bakhjulen låste sig, berättar Anton som efter den kraftiga smällen togs om hand på banans medical center.
- Jag är blåslagen men i övrigt oskadd.

Tommy Kristoffersson, general manager för Volkswagen RX Sweden, var belåten med sitt teams facit i Kanada.
- För andra tävlingen i rad hade vi båda våra bilar med i finalen och väl där fick vi äntligen den där pallplatsen vi längtat så efter, och varit så nära vid flera tillfällen tidigare under säsongen. Det blev en bra helg för oss på en snabb bana som kanske inte passar våra bilar optimalt. Det här var verkligen ett steg i rätt riktning för vår del, sa han efter målgång.

Johan och Antons insats gav dessutom många poäng i teammästerskapet där Volkswagen RX Sweden förstärkte sin tredjeplats.

Tävlingen i Kanada vanns av Timmy Hansen före Andreas Bakkerud. Petter Solberg slutade femma och återtog ledningen i förar-VM. Mattias Ekström, som toppade tabellen inför deltävlingen i Kanada, körde punktering i sin semifinal och avancerade inte till final. Bakom Solberg och Ekström är Bakkerud trea i VM-tabellen med Kristoffersson nu bara tre poäng bakom.

Resultat. Rallycross-VM, Kanada, 7 augusti
1) Timmy Hansen, Sverige Peugeot
2) Andreas Bakkerud, Norge, Ford
3) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo
4) Toomas Heikkinen, Finland Audi
5) Petter Solberg, Norge, Citroën
6) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo

Förarmästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) Petter Solberg, Norge, Citroën, 161
2) Mattias Ekström, Sverige, Audi, 157
3) Andreas Bakkerud, Norge, Ford, 132
4) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX, 129
5) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot, 121
6) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot, 105
?
11) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RX, 59

Teammästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) EKS (Audi), 256
2) Team Peugeot Hansen, 226
3) Volkswagen RX Sweden, 188
4) Hoonigan Racing Division (Ford), 167
5) World RX Team Austria (Ford), 126
6) Olsbergs MSE (Ford), 80


Beatrice Karlsson