Nyheter

Rallycross-SM i Strängnäs - William Nilsson har siktet inställt på pallen
Svenska mästerskapet står på torsdagens schema och tävlingens mest revanschsugne förare heter William Nilsson.

- Jag vill åka till Strängnäs och köra skiten ur alla. Eftersom det inte fallit på plats resultatmässigt än är jag extremt sugen på en pallplats, säger 16-åringen från Tomelilla.

På torsdag (28 juli) kommer motorljuden eka över Strängnäs när RallyX Nordic och den tredje SM-deltävlingen i rallycross går av stapeln. Skånepågen William Nilsson, som tävlar i klassen Supercar Lites och ligger på delad femteplats i mästerskapet, siktar högt.

- Jag ska upp på pallen i Strängnäs, så är det. För att lyckas är en stabil körning viktig: att köra jämnt och hålla sig borta från trubbel. Då kommer det sitta, säger Nilsson. Säsongen har bjudit på både med- och motgång, men att farten finns är det ingen tvivel om. Nilsson har presterat topp tre-tider under året och gasade hem en andratid i Höljes.

- Jag vill åka till Strängnäs och köra skiten ur alla. Det kliar i kroppen efter Höljes. Eftersom det, på grund av småsaker, inte fallit på plats resultatmässigt än är jag väldigt revanschsugen.

De tolv anmälda förarna kommer tävla på den 1000 meter långa Strängnäsbanan, som består av 60 procent asfalt och 40 procent grus. En bana som efter oräkneliga varv med Lites-bilen sitter i Nilssons ryggmärg.

- Eftersom Strängnäs har en bana med mycket asfalt kommer jag ha nytta av kartingen. Jag har faktiskt monterat ihop min gamla gokart och börjat köra en del. Den hjälper till att träna upp precisionen, att varv efter varv behålla både fart och linjer är krävande.

Nilsson debuterade internationellt i RX Lites Cup när mästerskapet kördes tillsammans med rallycross-VM i värmländska Höljes (1-3 juli). Nilsson, som kör för det framgångsrika teamet JC Raceteknik, presterade under tävlingen bra tider och låg stabilt i toppen. Men trasiga bromsar i semifinalen gjorde att tävlingen fick ett tråkigt slut och finalen missades.

- Det känns som att man spricker inombords. Jag har haft oflyt genom alla tävlingar med småsaker som ställer till i det stora hela, men nu får det vara nog med sådant. Motgångar kommer för alla och det är den som kan hantera dem bäst som blir vinnaren.

Höljes bjöd på kraftiga skyfall och för Nilsson, som endast tävlat på vått underlag en gång tidigare, var det en lärorik utmaning.

- I Höljes fick jag till regnkörningen riktigt bra, så jag är inte orolig om det blir regn i Strängnäs. Jag känner mig mognare som förare och har höjt min lägstanivå riktigt mycket.

William Nilsson är sedan 2013 med Svenska Bilsportförbundets landslag.

- Bilsportförbundet har hjälpt mig med mycket och det är väldigt lärorikt att vara med i landslaget. Vi landslagsförare delar gärna erfarenheter, allt från hur vi kör och tränar till att fixa sponsorer på bästa sätt.

Landslaget var under förra veckan i Hudiksvall på läger för att bland annat lära sig mer om träningsformen cykling, under instruktioner av den trefaldige världsmästaren i mountainbike Benny Andersson. Under torsdagen tog sig gänget till ett industriområde där en tillfällig bana byggts upp. På schemat stod sprinttävling med folkracebilar - inför publik.

- Alla sa att de skulle sladda som fan och showa för publiken, men i slutändan gick alla in för att vara snabbast. Trots att det bara var en skojtävling är vi vinnarskallar, säger Nilsson som fick tredje tid, före VM-föraren Timmy Hansen.

Rallycrossen sänds live på SVT Play från klockan 18.15. Startlistor, tidsscheman och övrig info hittar ni nedan.