Nyheter

Dackefejden bjöd på hårda sekundstrider i VOC Mekonomen Rallys serier
VOC Mekonomen Rallys nationella serier gästade Växjö för traditionella Dackefejden arrangerad av Wäxjö MS. Med ett riktigt stort startfält och perfekta förutsättningar var en eller flera fighter in på mållinjen att vänta i de olika förarklasserna. Särskilt B-klassen och Cupklassen skulle bli intressanta med Robin Liljegren respektive Patrik Fredriksson som segrare. I högsta A-klassen segrade Tom Thomasson och Isac Nordström blev snabbaste ungdom.

Att Wäxjö MS arrangerar Dackefejden och att VOC Mekonomen Rally är inbjudna med Sverige- och Sommarserien tycks vara lika säkert som ?amen? i kyrkan. Med 4,7 mil SS av högsta kvalitet var det få, om något, ekipage som stävade hemåt missnöjda med värdklubbens arrangemang. Att lokalbefolkningen dessutom gick ?man ur huse? för att ge sitt stöd till de tävlande gjorde inramningen än mer perfekt.

- Wäxjö MS verkar ha en aldrig sinande källa av rallyvägar av absolut toppkvalitet. De senaste tre åren har tävlingen huserat kring Lessebo men i år flyttade tävlingen till skogarna kring Växjö centralort och klubben hade verkligen skapat utmärkta förutsättningar för oss tävlande. En serviceplats med gott om utrymme, restaurang och relativt centralt är vi inte bortskämda med i rallyvärlden. Livetidrapportering och rallyradio. Därutöver var de sex specialsträckorna av absolut toppkvalitet. Att som Wäxjö MS gör leverera ett topparrangemang år-efter-år är i allra högsta grad imponerande, säger klassansvarig Roger Fransson.

Tom Thomasson höll för favorittrycket

Med tre segrar i rad för Tom Thomasson kan man misstänka att det börjar växa till sig en del råg i ryggen på värmlänningen som följaktligen höll för favorittrycket och tog hem segern i A-klassen med besked. Jagande Mattias Andersson hade i ärlighetens namn känning på Tom de första tre sträckorna men efter serviceuppehållet drog Tom ifrån och segrade med nästan 25 sekunder. Alexander Axelsson körde in på en tredje plats och gjorde ett bra försök att ta in på Mattias.

- Med seger här i Växjö tar Tom verkligen ett grepp om Sommarserien. Egentligen är det för tidigt att börja prata om mästerskapen men vem övriga ska ställa in siktet på börjar visa sig. Mattias Andersson hade oflyt i Flen men den här helgen har gått mer i linje med hans planer. Ännu har han inte inkasserat en seger men min känsla är att det bara är en tidsfråga. Även Alexander Axelsson intar en bra position i Sommarserien och efter dagens tredjeplats hoppas jag att vi får se mer av honom under resten av året.

Liljegren i topp efter rysare i fyra akter

Robin Liljegren och André Nygren bjöd publiken på en uppvisning när de bytte plats om ledningen om vartannat de fyra första sträckorna. Inför femte sträckan hade Robin ett svagt grepp om ledningen om 6,6 sekunder. André tog närkontakt med en sten på sträcka fem, stilade bakvagnen och tappade framförallt bakbromsarna. Därmed var avståndet kraftigt utökat och segern utom räckhåll. I vassen lurade dock Daniel Torph som inte skulle vara sen att profitera på Andrés problem och på sista sträckan knipa andraplatsen.

- Återigen har vi en B-förare som totalsnabbast i Sverigeserien även om avståndet till Tom i A var ytterst litet den här gången. Robin visar verkligen att om man ska segra i södra Sverige måste man ta i då de lokala förmågorna verkligen är riktigt snabba. Daniel gjorde en bra tävling och visade på bra instinkter när han tar för sig då chansen ges. Jag vill också tillägga att André verkligen göra en stark insats igen. I Flen gick växellådan och här kör han en del av sträcka fem utan bakbromsar och med utmanande hjulvinklar på sista sträckan. Ändå lyckas han, med ytterst liten marginal, hålla sig kvar på tredjeplats. Bra gjort!

Patrik Fredriksson segrar i Cupklassen

Patrik Fredriksson fick inte riktigt till det i SilverKongen men här i Växjö fungerade allt bättre och han kunde efter en stenhård kamp med tvåan Emil Andersson inkassera sin första seger för säsongen i Sverigeserien. Oklart om Emil och Patrik lät sig inspireras av kampen i B-klassen eller om även de kände att publiken förtjänade en sekundstrid också. Emelie Axelsson kom till Växjö påtagligt stärkt av en seger i Laxå helgen innan och tog med sig en fin glasskulptur med en trea på hem till Värmland.

- Cupklassen fortsätter sin vana trogen leverera fina strider de tävlande emellan. I helgen fick vi se Patrik och Emil utkämpa en nära strid med varandra och inledningsvis ville även Ola Wördin vara med i kampen. Istället var han med i kampen om tredjeplatsen där fyra tävlande samlades inom 13 sekunder. Emelie Axelsson gick ?segrande? ur den striden om sista pallplatsen men det här sällskapet gör framtida topp tre spekulationer ytterst komplicerade.

Till synes bekväm seger för Nordström

Som lite av ett undantag var det aldrig någon riktig strid i ungdomsklassen. Linus Leander hade förvisso känning på segrande Isac Nordström de första två sträckorna men därefter tog Isac ett ordentlig grepp om ledningen. Närmast jagande var Victor Hansen som tog sig förbi Linus efter sträcka tre där klockan tickade iväg lite väl snabbt för Linus.

- Topptrion i ungdomsklassen stämmer väl in med mina förväntningar för Växjö och att Isac skulle stå högst på pallen förvånar inte. Victor tog hem en andraplats efter att något, jag vet faktiskt inte vad, hände för Linus på tredje sträckan. Jag ser verkligen fram emot fler fighter i den här klassen. Sedan tidigare vet vi att det är här talanger i Rallysverige fostras.

Dackefejden kommer helt säkert kommas ihåg som ett av de mest välarrangerade rallyna i årets serier. Sträckor och arrangemang som uppskattats enormt av de tävlande. Klassen tackar Wäxjö MS för en härlig tävlingshelg och längtar redan tillbaka till nästa år. På återseende!

Som sig bör i Sverige- och Sommarserien tar vi nu en paus över sommaren för att ladda batterier och toppa upp bränsletankarna. Kils MK laddar som bäst upp för Rally Killingen den 20:e augusti; tävlande i båda nationella serierna förväntas komma dit. Det ser vi fram emot. Till dess önskar VOC Mekonomen Rally en trevlig sommar.