Nyheter

Tuff VM-helg i Hell för Volkswagen RX Sweden
Det blev en tuff helg för Volkswagen RX Sweden när rallycross-VM gästade Hell i Norge. Johan Kristoffersson avancerade visserligen till semifinal, men där slutade han fyra och fick därmed sällskap av Sébastien Loeb på bronsposition i förarmästerskapet.
Anton Marklunds helg förstördes av en brand redan i den första kvalomgången.

Förhoppningarna om framskjutna placeringar för förarduon i Volkswagen RX Sweden kom på skam direkt i norska Hell inte långt från Trondheim. I den första kvalomgången slog en sten sönder en aluminiumplugg till en bränsleledning i Anton Marklunds VW Polo RX med en omfattande brand som resultat.
- Följderna av den ställde till det för oss även i den andra kvalomgången där bilen inte fick ett jämnt flöde av bensin och misstände, säger Marklund, som hade tolv poäng upp till en semifinalplats efter den första dagens tävlande.
- Det kändes inte som någon omöjlighet då, men så gick en drivknut i den tredje omgången och bilen blev bakhjulsdriven. Efter det räckte det inte att jag avslutade kvalet med fin sjunde tid. Det blev en poängplats, men inte vidare avancemang till semifinal, berättar Marklund.

Inte heller Johan Kristoffersson fick någon drömstart på tävlingen. Hans bil saknade den rätta farten för att konkurrera med de främsta. Åttonde plats totalt efter lördagens båda kvalomgångar var långt sämre än väntat. Dagen därpå var Kristoffersson något snabbare och klockades för sjätte och femte tid i de avslutande kvalomgångarna. Han avancerade därmed till semifinal.
- Väl där fick jag åka i stort sett fritt och tog ut det som fanns i bilen. Men det räckte inte i dag tyvärr, säger han.

Kristoffersson slutade fyra, placeringen utanför en finalplats. Totalt blev han sjua och är därmed inte ensam på bronsplats i förar-VM längre. Han har fått sällskap av Sébastien Loeb, som slutade femma i Norge.

Vann på hemmaplan gjorde Andras Bakkerud före Mattias Ekström och Timmy Hansen.

Stämningen var självklart dämpad i det svenska Volkswagen-teamet efter årets femte deltävling i rallycross-VM.
- Det har varit en tung och jobbig helg där vårt nuvarande koncept inte riktigt passat på den här banan. Vi har jobbat stenhårt hela helgen, grävt efter varenda tiondel, men tyvärr hittade vi inte rätt, medger Tommy Kristoffersson, general manager i Volkswagen RX Sweden.

Nästa VM-deltävling avgörs i nordvärmländska Höljes första helgen i juli.
- Direkt efter målflagg i Hell satte vi oss ner i teamet och började göra upp planerna för hur vi ska förbereda oss på bästa sätt inför hemmatävlingen. Vi är ett team som består av krigare och vi kommer att kraftsamla för att vara med i toppen igen i Höljes. Marginalerna är små i den här sporten och det är inte mycket som krävs för att man ska hitta rätt, men det gäller att trycka på rätt knappar, avslutar Tommy Kristoffersson.

FIA World Rallycross Championship - Resultat Hell, Norge, 11-12 juni
1) Andreas Bakkerud, Norge, Ford
2) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot
3) Mattias Ekström, Sverige, Audi
4) Petter Solberg, Norge, Citroën
5) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot
6) Timur Timerzyanov, Ryssland, Ford
7) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX
--
15) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo RXv
Förarmästerskapet FIA World Rallycross Championship
1) Mattias Ekström, Sverige, Audi, 125
2) Petter Solberg, Norge, Citroën, 120
3) Sébastien Loeb, Frankrike, Peugeot, 83
3) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo RX, 83
5) Andreas Bakkerud, Norge, Ford, 81
--
13) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen RX Sweden, 34


Beatrice Karlsson