Nyheter

Svartflagg stoppade William Nilssons segerchanser
William Nilsson slutade tvåa i grundomgången och det såg ut att bli en succétävling. Men en svartflagg kostade finalplatsen i RallyX Nordic.

- Självklart är jag besviken. Men jag ser det positiva i tävlingen med två vunna heat, säger Nilsson.

​ Den andra SM-deltävlingen kördes under lördagen i Arvika och för 16-åringe Lites-föraren från Tomelilla, William Nilsson, började tävlingen bra. Han låg tvåa i grundomgången, men en svartflagg i semin gjorde att han missade finalen.

- Självklart är jag besviken. Men jag ser det positiva i tävlingen med två vunna två heat. Tyvärr stoppade ett dommarbeslut mig. Förhoppningsvis har jag satt respekt hos många och visat att jag är snabb, säger Nilsson.

Trots det abrupta slutet på tävlingen tar Nilsson med sig flera lärdomar.

- Ännu en gång har jag höjt min lägstanivån och jag är nöjd över insatsen. Min rytm i körningen är bra och jag har farten för att slåss om topplaceringar. Hade jag kommit till finalen skulle det räckt långt.

I semifinalen var Nilsson snabbast ut ur första kurvan. Men den nyvattnade banan gjorde att han gled ut i gruset och en annan förare kunde passera. Några kurvor senare försökte Nilsson ta tillbaka ledningen.

- Jag kände mig snabbare än honom. Tanken var att komma förbi så fort som möjligt och köra i mitt tempo. Vi fick närkontakt och jag svartflaggades. Det gäller att köra om ännu fortare nästa gång så att sådant här slipper hända. Men det är såhär rallycrossen fungerar och jag ska komma tillbaka ännu starkare nästa tävling.

Tävlingens första heat vann Nilsson, men några närkontakter i första böj gjorde att tiden endast räckte till en total sjätteplats. Det andra heatet var betydligt snabbare och även där kammade han hem en heatseger, samt en andratid totalt. I tredje heatet låg han stabilt tvåa, men en incident i målkurvan kostade honom placeringen och resulterade i en tredjeplats, både i heatet och omgången.

- Jag är nöjd med grundomgången och fick bästa startspår i den andra semifinalen. Körningen är superrolig och känslan i teamet kanon. JC Raceteknik har förbättrat bilen hela tiden och min körning utvecklas under varje heat.

William Nilsson kör för det värmländska teamet JC Raceteknik och det är inte första gång han tävlar på banan i Arvika, där han förra året slutade sexa.

- Banan är väldigt teknisk, vilket jag gillar. Linjerna är otroligt viktiga och sätter du dem inte sänks tempot. Det gäller att hålla huvudet kallt och inte överköra eller sladda. Ett misstag på Westombanan kostar mycket tid, så att hålla en jämn linje är därför viktigt.

Under säsongens första SM-deltävling i Skövde slutade Nilsson fyra.

- Jag tycker att jag körde bra även i Skövde och var riktigt snabb där. Den här gången var jag stabilare i körningen och på hugget redan från start.

Förra tävlingen fungerade inte handbromsen som den skulle. Men under ett test i veckan löstes problemet.

- Bilen har fungerat felfritt i helgen och det är skönt när handbromsen fungerar. Kommer du fel in i en kurva kan du rädda upp det med handbromsen, den blir som en säkerhet.

Den tredje SM-deltävlingen körs i Strängnäs 28 juli.

- Jag ska inte låta den negativa energin ta över, istället ska jag vända den till något positivt inför Strängnäs. Jag är revanschsugen så förarna där framme får se upp, för jag är dem i baken och nosar. Inget får sätta stopp för mig, säger Nilsson med ett skratt.

Resultat i Arvika
1. Thomas Bryntesson
2. Tobias Brink
3. Joachim Hvaal
4. Santosh Berggren
5. Tejas Hirani
6. Jonathan Walfridsson
7. Simon Olofsson
8. Alexander Westlund
9. William Nilsson
10. Thomas Holmen
11. Sondre Evjen

Resultat efter två deltävlingar
1. Thomas Bryntesson 60 p
2. Tobias Brink 47 p
3. Tejas Hirani 41 p
4. Simon Olofsson 37 p
5. Joachim Hvaal 31 p
5. William Nilsson 31 p
7. Thomas Holmen 26 p
8. Santosh Berggren 25 p
9. Alexander Westlund 22 p
10. Jonathan Walfridsson 18 p
11. Oliver Eriksson 17 p
12. Mattias Jirvelius 10 p
13. Sondre Evjen 9 p

Andrea Ivares Berglind