Nyheter

Dubbla VM-semifinaler för Volkswagen RX Sweden på Lydden Hill
Johan Kristoffersson och Anton Marklund från Volkswagen RX Sweden nådde semifinal i årets fjärde VM-deltävling i rallycross, som avgjordes på Lydden Hill. Något ytterligare avancemang blev det emellertid inte den här gången. Kristoffersson körde punktering och Marklund blev fast bakom en långsammare konkurrent. I förar-VM behåller dock Kristoffersson sin bronsplats i VM-tabellen.

Johan Kristoffersson var stark i kvalet där han till slut blev sexa och erövrade elva värdefulla VM-poäng.
- Vi hade lite tekniska problem under lördagen. I dag åkte vi lite för mycket i dammet och hade inte riktigt pacen för att hänga med de bästa. Men vi kämpade på bra, ändrade bilen och försökte göra det vi kunde, berättar Kristoffersson, som stod i andra startled med sin Volkswagen Polo i den andra semifinalen.
Efter en bra inledning var han tvåa, men tidigt i heatet fick han en punktering som till slut gjorde att han tvingades bryta.

För Anton Marklund började tävlingen mycket bra med tredje tid både på träningen och i den första kvalomgången.
- Sedan hindrades jag av dammet och i den tredje omgången fick jag punktering, berättar Marklund, som i det läget låg på gränsen till en plats i semifinalen. Men trots att han körde i det första heatet på vattnad bana i den sista kvalomgången lyckades Anton säkra elfte plats och avancemang.
I semifinalen låg han länge trea, precis bakom andreplacerade Kevin Eriksson.
- Farten för en finalplats fanns där. Problemet var bara att jag inte tog mig om Kevin, konstaterar Marklund, som till slut fick nöja sig med sjätte plats sedan han gjort ett litet misstag i alternativspåret på det sista varvet.

Efter dubbla finalplatser i Belgien i den senaste deltävlingen fanns det stora förhoppningar om en önskerepris i England.
- Att få både Johan och Anton med till semifinal är bra i den här tuffa konkurrensen, men vi vill självklart vara högre upp än så. Att Johan behöll sin tredjeplats i mästerskapet, och drygade ut avståndet bakåt, var självklart också positivt, säger Tommy Kristoffersson, teamets general manager.

Volkswagen RX Sweden ställde upp med en tredje förare på Lydden Hill, amerikanen Tanner Foust. Han tvingades emellertid bryta tävlingen med elfel på sin Volkswagen Polo.

Nästa deltävling i rallycross-VM avgörs i Norge 11-12 juni.

Resultat England:

1 Mattias Ekström (Audi S1)
2 Petter Solberg (Citroën DS3)
3 Timmy Hansen (Peugeot 208)
4 Kevin Hansen (Peugeot 208)
5 Timur Timerzyanov (Ford Fiesta)
6 Andreas Bakkerud (Ford Focus)
--
8 Johan Kristoffersson (Volkswagen Polo RX)
11 Anton Marklund (Volkswagen Polo RX)

FIA World Rallycross Championship Förarmästerskap:

1 Mattias Ekström, 105
2 Petter Solberg, 100
3 Johan Kristoffersson, 70
4 Sébastien Loeb, 63
5 Toomas Heikkinen, 60
6 Andreas Bakkerud, 51
--
12 Anton Marklund, 32