Nyheter

Vindlande vägar i Violenrallyt för VOC Mekonomen Rallys SommarSerie
När den planerade andra deltävlingen i VOC Mekonomen Rallys SommarSerie ställdes in tog det inte lång tid innan klassledning och Flens MS var överens om Violenrallyt som det perfekta alternativet. Med klassiskt svängande sörmländska byvägar över fem sträckor ställdes klassens grusspecialister inför stora utmaningar. En tävling som skulle orsaka stort manfall men där VOC Mekonomen Rallys förare visade prov på körskicklighet med relativt få brutna ekipage trots ett fantastiskt tempo. Resultaten blev en femetta för de som satsat sin ära på de tyngsta favoriterna som vinnare. Thomasson, Lundberg, Andersson och Nordström stavas segrarna i respektive klass.

Violenrallyt gick av stapeln i Sörmland på, för landskapet, klassisk vägkaraktär. Ska vi kalla det Småland light? Flens MS bjöd upp till 2,8 mil specialsträckor som för ovanlighetens skull kördes helt utan service trots att antal SS var fem till antalet. Med relativt korta sträckor var arenan skapad för ett hejdundrande ladd från start till mål rakt igenom tävlingen. Ett ladd som för övrigt syntes i resultatlistan med 44 brutna ekipage av 191 startande.

- Det är alltid roligt att tävla i Sörmland och jag måste säga att klassens förare visar en fantastisk talang. Inte nog med att de håller ett otroligt tempo, de visar också att de klarar att få bilen att hålla ända in i mål och inte minst att hålla sig på vägen i hög omfattning relativt andra klasser. I ett startfält där klassen utgör närmare 40% av de startande så stod klassens tävlande faktiskt bara för tre avåkningar, och detta tävlandes i en nationell serie med maximal konkurrens är inte illa för en instegsklass i rally, säger klassansvarig Roger Fransson.

Violenrallyt var en värdig ersättare

- Jag vill också poängtera att Flens MS verkligen visade sig vara en värdig ersättare av den ursprungligt planerade tävlingen Götenerundan. Jag tog själv med mig min gamla 240 för att köra här och det ångrar jag inte. Länge sedan jag hade så roligt i en rallybil. Tack Flens MS för en utmärkt premiärinsats som seriearrangör!

Jämn strid i Elit A med favorit till segrare

Tom Thomasson skulle visa att segern i SilverKongen inte var en tillfällighet. Tätt följd av Frederik Eckhardt och Kim Nilsson var det Tom som segrade före Frederik som i det närmaste på hemmavägar körde hem en andraplats följd av Kim. Med två segrar i rad börjar Tom ta ett litet kommando i serien men än återstår många tävlingar.

- Dessa tre herrar är ingen överraskning att se på pallen. De är alla mycket snabba och med tidsskillnader om någon sekund per sträcka är det inga överlägsna resultat men de uppvisar alla en stabilitet i sin körning. Jag är övertygad om att vi kommer se alla tre framöver i nära strider, självklart i sällskap av Mattias Andersson som i helgen tyvärr inte kom hela vägen till målet.

Elias till Elit B med seger även här.

Frukta månde förarna i Elit B som nu fått sällskap av klassens komet Elias Lundberg. Med uppgång till B-klassen tar han sig an klassens andra extra heta namn, André Nygren. André har mer än en gång visat att om man vill totalvinna i VOC Mekonomen Rallys nationella serier så är det honom man ska övertrumfa. Elias tog sig an utmaningen och mötte de nu högt uppställda förväntningarna. Andreas Persson tog sig in på en fin andraplats före André som fick försöka ta sig fram snabbast möjligt utan en tredje växel under större delen av tävlingen.

- Jag hade Elias som favorit för den här helgen och jag är inte alls förvånad att få rätt. Detta 18-åriga underbarn visar på ett imponerande tempo men jag är också glad att se att André bjöd upp till en ordentlig fight. En närmre titt på sträcktider visar att André sätter stor press på Elias de första två sträckorna. Tyvärr tappar André treans växel redan på andra sträckan på samma mycket smala och guppiga vägparti där Elias samtidigt blir hindrad av en bruten bil som står mitt i vägen. Jag ser verkligen fram emot ytterligare fighter dessa två emellan. Snabbe Andreas Persson kliver upp på en andraplats och visar att han också vill vara med i B-klassens getingbo.

En otrolig tid av Elias Lundberg på dagens sista sträcka är kanske trots allt dagens prestation.

- När Elias fått finjustera timingen i notläsningen med Pelle Willén, svenska juniormästaren i rally som för dagen tjänstgjorde som CoDriver åt Elias, så sätter duon en smått otrolig tid på dagens sista sträcka. Tionde tid bland alla de 145 bilar som fullföljde sista sträckan. Med mängder av trimmade och fyrhjulsdrivna bilar bakom sig. Vad ska det bli av denna otroliga talang? Men en annan bragd vi inte heller kan förbigå är André Nygrens tider på SS tre till fem, dessa tider är alltså satta utan treans växel. Vilka otroliga bilförare!

Emil Andersson fortsätter imponera i Cupklassen.

Lite i skymundan av klasskometer och snabba A-förare kämpar klassens Cup-förare och i synnerhet en av dem gör det fantastiskt väl. Emil Andersson var riktigt snabb i SilverKongen och visar nu att när körhumöret är det rätta så är en 240 med B23-motor ett verktyg för topptider i klassens snabbaste sällskap, åtminstone i händerna på unge herr Andersson. Vad sägs t.ex. om en tredje tid totalt i klassen? Bakom Emil utkämpar Lukas Kindgren och Ola Wördin en tuff strid där Ola tar kommandot de första tre sträckorna. De sista två skulle dock Lukas ta sig om och ta hem andraplatsen två sekunder före Ola.

- Jag är mäkta imponerad av Emil och hans utveckling. Han visar på en fantastisk utvecklingskurva som jag verkligen hoppas att vi får följa mot ytterligare höjder. Befriad från Elias Lundbergs korta visit i C-klassen får nu Emil den utdelning han så väl förtjänar. Med en segermarginal strax under 30 sekunder och med sträcktider mycket nära klassens absolut snabbaste ska vi hålla ögonen på Emil framöver. Cupklassen är grogrunden för vår, och svenskt rallys, framtida spets och vilken nivå vi ser här. Ola och Lukas utkämpar en sekundstrid som vi inte ser i toppen i någon annan klass. Fantastiskt roligt.

Andra raka för Nordström efter sekundstrid i juniorklassen.

Isac Nordström och Linus Leander utkämpade en sekundstrid av samma slag som vi såg i SilverKongen. Då var det Linus som kämpade mot Viktor Hansen men denna gång tog Linus upp kampen med Isac och efter fyra av de fem sträckorna skilde endast 0,7 sekunder till Isacs fördel. Segermarginalen uppgick till nästan 30 sekunder efter lite strul för Linus på sista sträckan, och Isac tog därmed sin andra raka seger. Ett namn vi ännu inte sett i VOC Mekonomen Rallys serietävlingar i år är David Dannevall som körde in på en tredjeplats.

- Juniorklassen börjar utvecklas till en riktigt spännande historia i år. Ett flertal ungdomar utkämpar regelmässigt sekundstrider och här i Flen fick vi se ytterligare ett namn i resultatlistans topplaceringar i form av David Dannevall. Ingen överraskning att Isac tar hem segern men Linus Leander är en minst lika het kandidat till att få med sig största bucklan hem från prisutdelningarna. Jag är personligen osäker på vad som hände Linus på sista sträckan men alldeles oavsett så är andraplatsen något att vara stolt över och helt säkert kommer dessa killar fortsätta byta plats med varandra i seriens tabellistor.

Violenrallyt kommer bli ihågkommet som en tävling som kliver in i Sommarserien som en ersättningstävling som ger mersmak för kommande år. Ett uppskattat arrangemang med än mer uppskattade sträckor var mycket populärt hos merparten av klassen tävlande. Vi tackar ödmjukats Flens MS för att vi fick komma och tävla hos er och hoppas vi får chansen igen framöver. Stort tack!

Nästa tävling i kalendern är ett populärt återkommande arrangemang i form av Dackefejden arrangerat av Wäxjö MS. Tävlingen ingår i både SverigeSerien och SommarSerien. Väl mött till dess.

Roger Franson