Nyheter

Bra självförtroende i Volkswagen RX Sweden inför VM-deltävlingen i England
Båda förarna nådde finalen senast i Belgien. Johan Kristoffersson är trea i förarmästerskapet och tillsammans parkerar Kristoffersson och Anton Marklund på andra plats i teammästerskapet. Det är mycket självförtroende i Volkswagen RX Sweden inför helgens VM-deltävling i England där teamet dessutom förstärks med Tanner Foust, som i helgen vann båda premiärracen i Global Rallycross Championship i USA.

I belgiska Mettet gjorde Anton Marklund sin bästa tävling för året. Med en makalös start från sjätte position avancerade han ända till andra plats redan i den första kurvan och såg ut att vara på väg mot säsongens första pallplats. Ett litet misstag innebar emellertid att Volkswagen Polo-föraren blev fyra till slut. Då något besviken, men inför helgens övningar är han mer nöjd med sin insats.
- Det var skönt att få visa farten på papper. Speeden har funnits där i de andra tävlingarna också men i dem har vi haft lite stolpe ut, säger han. Anton åker till England med en positiv känsla i bagaget. Finalplatsen senast är självklart en orsak till det. Banan som väntar, klassiska Lydden Hill, är en annan.
- Jag trivs på den snabba banan i England. Jag vann Touringcar-klassen på den 2012 och har varit på väg mot flera bra resultat efter det, säger Anton, som fick bryta i semifinalledning när ratten lossnade 2013 och som återigen var snabb förra året, men då hindrades han av tekniska bekymmer.

Just tekniska bekymmer satte käppar i hjulet för Johan Kristoffersson i finalen i Belgien. Värmlänningens öppning på mästerskapet har präglats av otur. Ändå är han trea i tabellen. Bara Mattias Ekström och Petter Solberg har tagit fler poäng hittills.

- Klart att man blir lite frustrerad, men trots att det studsat stolpe ut är vi med i toppen på mästerskapet. Killarna runt min bil är otroligt målmedvetna och ambitiösa, vi är snabba när allt stämmer, trygga i det koncept vi har och vet att vi har kapacitet att vinna tävlingar, säger Kristoffersson, som aldrig kommer att glömma fjolårets tävling på just Lydden Hill.

Tidigt på söndagsmorgonen födde nämligen hans sambo Zandra Björkholtz parets första barn hemma i Arvika. Lille Colins ankomst firade Johan med att bli trea i finalen några timmar senare. Starkt.
- Vi hade bra starter på Lydden Hill 2015, men sett till fart var vi inte bäst. Jag hoppas att vi kan vara betydligt vassare i år, säger Johan som sin vana trogen fokuserar på poäng snarare än placering inför starten på lördag.
- Det är många poäng att tävla om i kvalomgångarna och fram till semifinalen gäller det verkligen att vara smart för att få med sig så många som möjligt av dem, säger han.

VM-tävlingen på Lydden Hill är den fjärde för året - och den första av två som Tanner Foust kommer att göra ett gästspel i Volkswagen RX Sweden. Foust kommer direkt från premiären i det amerikanska rallycrossmästerskapet, Global Rallycross Championship, där han fick en smakstart med två segrar. I USA kör Foust en VW Beetle. I VM kommer han att köra Volkswagen-teamets tredje Polo RX.
- Med Foust i teamet får vi in ytterligare en skicklig förare med bra form och självförtroende. Foust är duktig och har en bra känsla och självklart ska vi passa på att använda oss av hans kompetens. Bland annat ska det bli intressant att få hans utlåtande om bilen. Kanske har han idéer om hur, och inom vilka områden, vi skulle kunna utveckla den ytterligare, säger Tommy Kristoffersson, team manager i Volkswagen RX Sweden.

Rallycross-VM från Lydden Hill i England visas live i Sveriges Television söndag 29 maj med start kl 15.00 i SVT 1.

FIA World Rallycross Championship Förarmästerskap:
1 Mattias Ekström, 78
2 Petter Solberg, 73
3 Johan Kristoffersson, 58
4 Sébastien Loeb, 54
5 Toomas Heikkinen, 46
6 Robin Larsson, 38
--
11 Anton Marklund, 25