Nyheter

1300 Rallycup, Dramatik direkt från början med ett lyckligt slut!
Lördagen den 16/4 var det gruspremiär för 1300 Rallycup. Tredje deltävlingen för året kördes i Nybro där Nybro RC i fint väder arrangerade Zabra-Rallyt på underbara smålandsvägar. Tävlingens längd var 41 km fördelat på fyra härliga sträckor. Rallyt kördes utan noter vilket innebar en liten annan typ av körning och utmaning för de tävlande.

Direkt på SS1 visade Jan-Erik Eriksson och hans co-driver Magnus Nilsson övriga i startfältet att de skulle bli svårslagna under dagen. Paret var 7,8 sekunder före MK Ramunders Joacim Rydin. Tredje tid satte lite överraskande Kenneth Rikardsen från Kolsva MS som i sin tur blev distanserad med 12,8 sekunder av Eriksson. SS1 blev dramatisk och skördade en del offer. Ola Strömberg bröt med motorras, för hans del så slutade dagen lyckligt i alla fall, mer om det lite längre ned i texten. Jimmy Kujanpää rullade och tappade dyrbar tid, han gav dock inte upp dagen utan fortsatte och tog sig till slutmålet. Mattias Lagström slog bort ett framhjul och så var hans dag förstörd. Frans Harrén-Söderbäck från Nyköping åkte av och tvingades bryta med en stukad framvagn.

På SS2 fotsatte Jan-Erik i sitt höga tempo och var sträcksnabbast igen bara 2,8 sekunder före Daniel ?Fräsen? Eriksson från Eskilstuna med Pelle Wilén i högerstolen. Tredje tiden återigen till Rikardsen som var ytterligare 2 sekunder långsammare. Här fick duktige Hampus Böe tyvärr kasta in handuken då kopplingen rasade i starten på sträckan.

Dagens längsta sträcka SS3 som mätte 12,38 km vanns knappt av Jan-Erik endast 0,2 sekunder före Rydin och 1,1 sekund före junioren Robin Norling från SMK Nyköping. Robin börjar verkligen få upp tempot i sin orangefärgade Mk1:a. Christian Granfors fick här växellådsproblem dock fullföljde ?Krille? tävlingen. Värre gick det för Linus Kasa som fick ett befarat motorras och även för ungdomsåkaren Pontus Florin där en drivaxel gav upp. Båda tvingades tyvärr att bryta.

Då skulle det avgöras på dagens sista sträcka SS4. Jan-Erik visad sig svårslagen och tog den fjärde sträcksegern för dagen. Tvåa på sträckan styrde ?Fräsen? in slagen med 0,9 sekunder och trea Rydin 2,4 sekunder bakom Erikson. Bara att lyfta på hatten för paret Eriksson och Nilsson de visar verkligen hur suveräna, jämna och säkra de är i sin körning just nu. Jämnhet visar också Joacim Rydin som följer upp vinterns fina resultat med en total andra plats idag. En mycket bra prestation även av ?Fräsen? som kniper tredjeplatsen och visar att grusunderlaget passar honom bra. Även en överaskande fin prestation av Kenneth Rikardsen som slutar femma idag och kommer att blir att räkna med framöver.

I juniorklassen så var tidigare nämnda Robin Norling i en klass för sig. Robin var snabbast på alla fyra sträckorna under dagen och var totalt 27,2 sekunder för årsdebuterande Markus Kujanpää från Södertälje KRC. Simon Pettersson som bytt sin MK1:a mot en MK2:a slutade trea 41,2 sekunder efter Norling.

Sammanfattningsvis så kan man konstatera att av de 22 startande ekipagen så tog sig 16 till slutmålet i Nybro. Det som är kul är att man kan se täta och spännande sekund fighter i hela resultatlistan och cupen lever verkligen upp till sitt motto ?Mycket rally för pengarna?. 1300 Rallycup är på god väg att bli populärare än någonsin. Om samtliga bilar som finns tillgängliga för cupen i Sveriges avlånga land skulle komma till start samtidigt kan startfältet hamna runt 30 bilar! Nästa deltävling är i Götene den 21/5 det ska bli spännande att se hur många bilar som kommer till start då.

Hur var det nu med Ola? Jo innan lördagens prisceremoni så överaskade han alla inklusive sin Brittmarie genom att paret gifte sig på scenen så om nu Ola inte kom i mål i den här deltävlingen så vann han i alla fall sin Brittmarie och det är ju större än störst. Stort Grattis!

Resultat deltävling 3: Totaltid:
1 Jan-Erik Eriksson 25:13,0
2 Joacim Rydin 25:28,8
3 Daniel Eriksson 25:34,4
4 Robin Norling 25:40,7 (1:a junior)
5 Kenneth Rikardsen 25:54,7
6 Joakim Hiljeström 26:00,9
7 Marcus Kujanpää 26:07,9 (2:a junior)
8 Simon Pettersson 26:21,9 (3:a junior)
9 Krister Morén 26:34,1
10 Andreas Abrahamsson 27:01,9
11 Magnus Westman 27:13,3
12 Christian Granfors 27:18,6
13 Jimmy Kujanpää 27:36,9
14 Juha Liimatainen 27:38,2
15 Anton Samuelsson 28:01,4
16 Vesa Kujanpää 28:40,5


Brutit
Ola Strömberg
Hampus Böe
Mattias Lagström
Frans Harrén-Söderbäck
Linus Kasa
Pontus Florin