Nyheter

Upp till bevis för hemmahoppen Robin och Sandra i Express-Specialen.
I fjor vann SMK Hörbys 26-åring Robin Svensson med sambo Sandra Wybrands både sin DM-klass men även mer överraskande, tuffa rallyserien Asfaltcup. Då körde paret med en Volvo Original-bil som i vintras byttes till en riktig racermaskin specialbyggd för asfaltrally, en Peugeot 206 Super 1600. Ett byte som Robin och Sandra inte hade några besvär att hantera då det för en knapp månad sedan blev totalseger i DM-premiären på Sturup Raceway. Helt respektlöst satte Robin både regerande mästaren Mats Lundahl, Svedala och Hässleholms väldokumenterade fortåkare Rolf Grybb på plats och detta med stor marginal.

Till helgen väntar dock den riktiga utmaningen, RS-DM och Asfaltcup på hemmaplan då SMK Hörby arrangerar den 17:e upplagan av Express-Specialen. Här ska då paret mäta sin krafter inte bara mot de värsta konkurrenterna i premiären, utan nu även Asfaltkungen från Eslöv, Mats Andersson. Inte bara med seger i tävlingen 2015 utan med flera tidigare i "Expressen" plus nio raka DM-guld blir Mats en tuff nöt för de unga hemmahoppen att knäcka.

- Lär bli riktigt tufft på söndag, Mats Andersson är svårslagen men är där någon som ska lyckas tror jag på Robin och Sandra, menar tävlingsledaren Mia Nilsson.

Intresset har varit stort för årets upplaga av Express-Specialen med 65 anmälda vilket är tio bilar mer än i fjor. Dessutom dubbelt så många som var anmälda till DM-premiären på Sturup som kördes mer som "varvlopp"medan helgens tävling innehåller fem olika specialprov.

- Vet inte om förarna har blivit lite trötta på den typen och istället gillar vårt mera gammaldags upplägg bättre, säger Mia. Nu kommer SMK Hörby att köra tre sträckor inne i Hörby, två på Industriområdet och det femte och avslutande på Hörby Lantmän. Däremellan körs prov två i Röslöv vid Häglinge och prov tre i Linderöd.

- Banan påminner en hel del om tidigare års bana vilket inte är så konstigt, menar Mia.

- I Hörby-trakten finns inte så mycket lämpliga asfaltytor att tillgå så vi är nöjda med att få låna det vi brukar använda!

Till Hörby i helgen kommer deltagare från så långt borta som Vara, Stenungsund, Vänersborg och Herrljunga men det stora flertalet är dock från Skåne med omnejd. En klass som kan kallas "superlokal" är A-förare R1a där samtliga förare tävlar för SMK Hörby och där Erik Andersson och Roland Brorsson förväntas göra upp om segern.

I B-förare R2 är det även där en hemmaförare som är favorit, Tommy Nilsson med en Honda. Tommy inleder nu sin andra säsong och i fjor vann allt han kunde vinna.

- Stämmer det för Tommy så kan han mycket väl vara med i inte bara fajten om klasseger utan även ännu högre upp, varnar Mia konkurrenterna. Tävlingscentra med serviceplats är förlagt till Parktorget/Folkets Hus i Hörby och härifrån startar första tävlande klockan 10.00.

Tommy Svensson