Nyheter

Nu startar Sydsvenska Rallycupen
Äntligen ser vi slutet på den korta men milda vintern. Tidigare års vånda med kvardröjande snö och is är hos alla arrangörer nu ett minne blott och grussäsongen kan börja med Simrishamnsmixen nu på lördag den 9 april. När anmälan stängde hade mer än 170 förare anmält sig.

Med Simrishamnsmixen inleds grundserien i Sydsvenska Rallycupen. De första åtta tävlingarna som leder fram till finalen ger förare i alla klasser möjligheten att komma bland de främsta i de så kallade prispottslistorna baserat på placeringen i den egna bil- och förarklassen. Bonusen efter det är förstås möjligheten att placera sig så bra att man är bland de som är kvalificerade till finalen i höst. Sammanlagt skall mer än 250.000:- fördelas till förarna under året.

Att redan innan tävlingen utse segrare är förstås omöjligt även om Stoffe Nilsson, Hässleholm får finna sig att vara favorit men med nya utmanare från smålandsklubbar då Markus Theorin, Skillingaryd och Robert Scholander, Eksjö bytt klass sen förra året. Även deltagare från klubbar lite längre norr ut kan blanda sig i toppstriden. Roligt att hela 16 ekipage är på plats i de fyrhjulsdrivna klasserna.

Som alltid är det verkliga getingboet i R3 2WD med hela 50 startande i de hopslagna A- och B-förarklasserna. Den för året införda seedningen av ekipagen skall ge fyra jämna klasser där Elitklassens favorit får vara tvåan i SM efter vintersäsongen Kristian Johansson, Kind men utmanas förstås av återvändande Mattis Olsson, Gullabo. I division 1 kan favoritskapet definitivt ligga på någon av de tre främsta från helgens rally i Anderslöv då David Pettersson, Asarum segrade före Joacim Kristiansson, Hörby och Janne Kristiansson, Wäxjö. I division 2 kan nyblivne B-föraren Tobias Pettersson, Gränna mycket väl fortsätta sitt segertåg från förra året och från Anderslöv.

Nytt för i år är också att alla förarklasser i R2 startar samlat direkt efter R3. Viktor Karlsson, Vimmerby är favorit bland dessa.

I R1b är nu Tom Kristensson, Hörby ute på tyska äventyr och då bör Kim Nilsson, Osby och Christer Westerdahl, Skillingaryd göra upp om segern om inte någon av de nyblivna B-förarna kan överraska.

R1a ser ut att ha en säker segrare i förra årets RM-segrare Thobias Svensson, Hörby men tre utmanare finns i form av Jesper och Hampus Larsson, Kristianstad samt förra helgens segrare Magnus Sigvardsson, Hörby.

Första start är klockan 10 på Autoseum i Simrishamn och SMHI förutspår lite sol och fyra plusgrader och då kan vinden från Simrishamnsbukten göra att det känns lika kallt som 30 minus på Svenska Rallyt. Så klä på er ordentligt när ni ger er ut på någon av sex sträckorna!

Helt uppdaterade regler, poängberäkningar och prispottslistorna finns publicerade på hemsidan www.ssrc.se samt på Facebook, sök på ssrc.

Varmt välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2016.

Mats Bergman