Nyheter

Perfekta förhållanden i Vännäs till finalen i VOC Mekonomen Rallys VinterSerie
Perfekta förhållanden i Vännäs till finalen i VOC Mekonomen Rallys VinterSerie Vännäs Plåt Rallyt var åter med i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie och utgjorde också finaltävling i klassens VinterSerie. Omkring fem mil specialsträcka av absolut toppkvalitet utgjorde slagfältet som skulle släppa fram, för året, nya namn i toppen på resultatlistorna. I Elit A var det återigen Jämtland som tog hem segern nu i form av Mattias Nilsson .

I den lägre Elitklassen, B-förarna, var det hemmaförare som visade vilket tempo som gällde medan Emil Andersson visade att segern i Torsby inte var en tillfällighet. 2015-års stora namn i juniorklassen, Elias Lundberg, besökte Vännäs och infriade alla förväntningar med en förtroendeingivande seger.

Vintern 2016 har inte skämt bort Rallysverige med perfekta förhållanden, men de tävlande i VOC Mekonomen Rallys serier skulle inte misströsta. Eventuellt långa resvägar betalades med en tävling där grus lyste med sin frånvaro ikapp med de gnistrande snövallarna. Med undantag för några km på större landsväg var till och med transportsträckorna en fröjd för vinterdäcken. Att Vännäs MK dessutom komponerat ihop en varierande och rolig tävling gjorde inte upplevelsen mindre angenäm

- Det var verkligen de fantastiskt fina förhållandena som försnacket utlovade i Vännäs. Arrangörsstaben hade gjort ett otroligt arbete och jobbat fram ett rally som hade allt som finns av olika typer av väg i ett vinterrally. Allt från knixigt och svängigt över gupp och krön, till riktigt snabba sektioner på bred väg och varenda meter på fantastiskt bra och rättvist underlag. Eftersom arrangerande klubb den här gången är min egen hemmaklubb så vet jag också att lejonparten av detta otroliga jobb gjorts av en alldeles för liten grupp människor. Heder åt er, ingen nämnd - ingen glömd. Precis som överallt i landet så är tillgången på funktionärer en stor utmaning även i Vännäs MK, och en av rallysportens verkliga hot, säger klassansvarig Roger Fransson.

Mattias Nilsson snuvade förhandsfavoriter i A-klassen på segern
Segrande bland A-klassen och totalt i VOC Mekonomen Rally var Offerdals Mattias Nilsson. Det var dock ingen enkel resa från start till mål för Mattias då han utkämpade en sekundstrid med tvåan Pär Pålsson från Jämtlands MK. Med undantag från Kristoffer Karlsson från SMK Trollhättan var det norrländskt i topp fem och det skulle visa sig att de perfekta vinterförhållandena förmodligen gynnade de, med underlaget, mer erfarna förarna.

- Tipset i högsta elitklassen sprack den här gången. Nibbe körde av ordentligt redan på sträcka tre, Kim Nilsson bemästrade inte fullt ut de riktiga vintervägarna i Vännäs, helt förståeligt och likaledes ursäktligt då det var första gången i livet som han provade på det här. Vägarna i Vännäs såg väsentligt annorlunda ut än de gjorde i Torsby där Kim gjorde sin vinterrallypremiär för bara en månad sedan. Pånyttfödde Per Pålsson levererade däremot fullt ut och slutade tvåa, likaså Kristoffer Karlsson på tredje plats. Ett av min wildcards Martin Eriksson skötte sig snyggt med en fjärde plats. Lasse Johansson förlorade treans växel tidigt i rallyt men fajtade sig ändå fram till en femteplats. Men, allra snabbast den här dagen var faktiskt en av de skrällar som jag varande för, Mattias Nilsson från Offerdal, en förare som klassansvarig inte riktigt hade koll på. Allt vinna i det här sällskapet är en bedrift och vi lyfter på kepsen (alt. Pälsmössan red.anm.) för Mattias härliga framfart.

Tävlingen tillåter också summering av klassens VinterSerie och det är Pär Pålsson som kommer få motta den största pokalen vid prisutdelningen i Örebro på höstkanten. Sällskap på scen gör Kristoffer Karlsson och Kim Nilsson som tar hem andra respektive tredjeplatsen i serien. En säker tröst för Kim som inte var helt nöjd med sin leverans i Vännäs.

Hemmadominans i Elit-B
Simon Olsson och Daniel Jonsson är inga okända namn distriktet Övre Norra där de båda huserar med Vännäs MK som hemmaklubb. Båda är erkänt snabba vinterförare och de visade med besked det övriga startfältet att de nu hade kommit till grabbarnas hemmaplan med en seger för Simon och en andraplats för Daniel. Förhandstippade André Nygren kom inte riktigt till sin fulla potential under dagen men får för ovanlighetens skull resa hem med en pokal märkt med en trea. Topptrion lämnade också ett gap på 28 sekunder till det övriga, ack så kompetenta, fältet.

- Inte heller i Elit B var mitt förhandstips något att bli rik på. Spiken, André Nygren visade att även han har mänskliga drag, hittade inte tempot den här dagen och slutade trea. Per Ström ryckte växellådan och hankade sig fram till en tionde plats. En av varningarna, unge Simon Olsson var däremot obeveklig på hemmavägarna och inkasserade ytterligare en seger i såväl SverigeSerie som VinterSerie, sin första i Elit B. Ytterligare en hemmaförare, Daniel Jonsson, slutade tvåa. Jättesnabba Daniel hade jag inte med i försnacket och det borde jag självklart ha haft om jag gjort hemläxan ordentligt.
Vinterserien tas hem av André Nygren med tämligen säker marginal. Trots växellådsras i Vännäs lyckas Per Ström ta bilen i mål och säkra andraplatsen följd av Daniel Torph.

- Värt att notera är att VOC Mekonomen Rallys egen ?Kubica?, Andreas Liljeberg rullade. Igen! När han stannar kvar på vägen så går det fort, däremellan går det inte alls, precis som nämnde polack i F1 och WRC. Men den här gången gjorde Andreas en rullning av den minst sagt mer unika slaget: rullade ett helt varv, på vägen, landar på hjulen, slänger i ettan och kör omedelbart vidare, och förlorar i sammanhanget ynka 18 sekunder till klassvinnaren Simon Olsson på sträckan. Unikt! Dessutom med bilen i det närmaste helt oskadad. Dubbelt unikt! Fråga mig inte hur det gick till? Rullningen finns dokumenterad på incarfilm på Andreas Liljebergs facebook- och hemsida för den som inte tror mig i denna extremt osannolika historia.

Emil Andersson följde upp Torsby med seger igen

Även i Cupklassen skulle växellådor spela en avgörande roll. De annars, i det närmaste, skottsäkra Volvolådorna visade sig inte från sin bästa sida i Vännäs då en av förhandsfavoriterna, Dennis Rådström, fick se sina segerchanser försvinna med en rasad låda. Emil Andersson höll däremot ihop både körning och material och ledde tävlingen från start till mål och knep därmed sin andra seger i rad. Jagandes bakifrån var Ola Wördin och Emelie Axelsson. De båda skildes åt med mindre än två sekunder och Emelie visar att när hon får hela tävlingen att stämma så är hon verkligen att räkna med.

- I Cupklassen stämde däremot tipset otroligt bra. Mitt hetaste förhandstips, Dennis Rådström sprack förvisso men även detta beroende på en rasad växellåda. Vad är det med Volvoväxellådor och Vännäs Plåt Rally? Men i övrigt var mitt tips på hur pallen skulle fördelas klockrent: Emil Andersson före Ola Wördin. Emelie Axelsson in på tredje plats och Patrik Fredriksson på fjärde. Emils seger tämligen komfortabel med nästan 16 sekunder till godo, desto tajtare mellan de tre övriga. Det skiljde bara 3,2 sekunder mellan andra och fjärde plats.

Återigen är det tight i Cupklassen och i Vinterserien skiljs de tre toppförarna åt av bara fyra poäng. Längsta strået dras av Emil Andersson med 79 poäng följd av Ola Wördin och Patrik Fredriksson på 77 respektive 75 poäng.

Gammal är äldst bland juniorerna

Elias Lundberg dominerade juniorklassen 2015 och då flera av de tilltänkta tävlingarna på hemmaplan töade bort tog Elias pappa Robert i kragen och åkte till Vännäs för att köra rally. Måhända ett faktum som konstaterades med viss uppgivenhet för konkurrenterna men då Elias räknar med körkort till våren torde hotet mot serieresultat vara av akademisk art. Elias höll sig borta från snövallar och nyttjande av skyfflar och körde sin vana trogen in på en tid som imponerar. Vad Fru Fortuna bär i sitt sköte för denne unge man torde vara av högsta intresse för rallyvärlden. Bakom Elias säkrade Linus Leander ytterligare en andraplats följd av hemmaföraren Maja Rönnkvist.

- Även i juniorklassen var mitt förhandstips helt klockrent. Elias Lundberg vann mycket komfortabelt med Linus Leander på andra plats i sin tur med Maja Rönnkvist på behörigt avstånd. Men, värt att notera är att Linus faktiskt tog en sträckseger av Elias på vägen. Så även om Elias nu lämnar ungdomsklassen med ytterligare en seger till sviten av segrar för att klättra vidare i förarklasserna så kan inte Isac Nordström, bröderna Karlqvist med flera av klassens kommande hjältar som valde att hoppa över Vännästävlingen luta sig tillbaka. Linus Leander har helt andra planer och tar nu en stabil ledning totalt i ungdomsklassen inför sommarsäsongen.

Med segern i Vännäs så säkrade Linus Leander också segern i VinterSeriens juniorklass. Isac Nordström slutar tvåa före Andreas Karlqvist på samma poäng som broder Marcus Karlqvist på fjärde plats.

VOC Mekonomen Rally lägger nu vintern 2016 till handlingarna och detta med ett djupt och välriktat bugande och tackande norrut till Vännäs MK. Perfekta förhållanden, fantastiskt mottagande och roliga sträckor är väl allt man kan önska sig från en arrangör av Sveriges tuffaste rallyserie!?

SverigeSerien övergår nu i sommarsäsong och med det inleds också VOC Mekonomen Rallys Sommarserie. 23:e april är datumet att lägga på minnet då klassen gästar av Kristianstads MK och Älmhults MK samarrangerade Silverkongen i landets motsatta ände. Väl mött tills dess.