Nyheter

Svenska Rallyt 2016 kommer att genomföras
Vädersituationen med plusgrader i större delar av Skandinavien har skapat enorma problem för arrangörerna bakom Rally Sweden. Arbetat att analysera vägarnas status i kombination med att följa förändringarna i väderprognoserna har pågått i flera dygn, detta för att komma fram till beslut om tävlingen kan genomföras i delar eller i sin helhet.

- Tävlingsledningen med banchefen Johan Magnusson och tävlingsledare Stig-Rune Kjernsli i spetsen har gjort allt de kan och lite till för att finna lösningar och vi kommer försöka genomföra en tävling trots allt, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson.

Det varma vädret har gjort att vissa sträckor tyvärr inte kan genomföras över huvudtaget och dessa är Shakedown, SSS 1, SS Kirkenaer och SS Hagfors Sprint. Öppningsceremonin och Red Bull Show kommer att genomföras som planerat. För att minimera antalet bilar som kör på vägarna kommer även Rally Sweden Historic att ställas in.

- Givetvis otroligt tråkigt att behöva ta beslutet att ställa in Historic, men det var antingen det eller att ställa in allt. Vi får vara glada att VM kan köras, säger Historics tävlingsledare Hasse Joansson.

Rekognoseringen flyttas till onsdag-torsdag då det kallare vädret förväntas komma in, detta för att minimera vägskadorna, och de sträckor som är i bäst skick rekognoseras under onsdagen.

- Att flytta rekognoseringen har varit en helt avgörande punkt för att kunna genomföra tävlingen, vi har tjällossning på vissa vägar och vi ber alla att i absoluta möjligaste mån undvika tävlingsvägarna fram tills vi får tjäle igen, säger banchefen Johan Magnusson.

Statusen på vägarna är att det fortfarande finns is och snö på sträckorna längst i norr men att det på sträckorna längre söderut är lite snö och mestadels grusvägar.

- Vi har i dialog med FIA, WRC Promoter och teamen tagit beslutet att vi ändå genomför tävlingen och alla är medvetna om vilka förutsättningar som gäller. Nu hoppas vi att vädergudarna är med oss och att vi får minusgrader och solsken som prognoserna spår, säger tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli