Nyheter

Torsby och Safeexpolosives Finnskogsvalsen är premiär VOC Mekonomen Rallys nationella serier 2016
Framröstad till årets arrangör av de aktiva 2015 står MK Ratten återigen för säsongspremiären i VOC Mekonomen Rallys nationella serier, Sverige- och VinterSerien. Safeexplosives Finnskogsvalsen bjuder upp till dans med närmare 12,5 mil SS och 49 VOC ekipage har tagit emot den utsträckta handen. Vi törs redan nu utlova hetlevrade fighter och fränt bilåka som nog mer kommer påminna om en het latinsk tango.

Sverige- och VinterSerien inleds med en dubbeltävling i MK Rattens Finnskogsvalsen som återigen bjuder in till ett Värmland i vinterskrud.

- Så sent som några dagar före jul befann sig kung Bore i det närmaste på solsemester men ett rutinerat arrangörsgäng på MK Ratten var aldrig oroliga utan höll fast vid att det skulle bli tävling. Så här några dagar innan kan vi konstatera att temperaturerna sjunkit, snön har kommit och sträckorna ligger vita och inväntar årets startfält, berättar klassansvarige Roger Fransson.

Nya namn i högsta Elitklassen?

Många har sagt att vinna högsta klassen i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie är svårare än att vinna SM. Rätt eller fel kan en blick i tävlingens anmälningslista avslöja att 2016 kommer erbjuda hårda fighter.

- VOC Mekonomen Rallys Elit A anno 2016 är extremt tuff, det kan jag säga bara genom att ha studerat startlistan. Det är i det närmaste omöjligt att tippa. Hårdsatsande Kim Nilsson som har som klar ambition att överta Skåneflaggan från fjolårets dominant i serien Tom Kristensson, Tom som förresten gör premiär i Torsby i framhjulsdrivet inför sin kommande Tysklandssatsning senare i år. Fjolårssegraren i Elit B Frederik Eckhardt som nu klassat upp. Niklas ?Nibbe? Nilsson som alltid är snabb, särskilt på snö och is. Men ska jag ändå tvingas tippa en vinnare så blir tipset hemmaföraren Kent-Ola Björklund. I Torsby toppar Kent-Ola dessutom med Danne Rhodin i högerstolen, själv en förare i absolut toppklass. Jag vill dock gardera mig lite då vi föräras med ett återfall (tillfälligt?) till klassen i form av Kristoffer Karlsson, vad kan han hitta på?

Favorittryck i Elit B

Elit B har som sig bör förärats med uppklassade förare från Cupklassen och då i synnerhet en av dessa som kommer få starta bakom toppseedade Rasmus Lundh, nämligen André Nygren.

- Elit B kommer att bli ett lika tufft getingbo som högsta elitklassen, nästan. Och det nästan tror jag den här säsongen kommer att utgöras av André Nygren. André valde inte som många trodde att söka dispens för att ta steget direkt till Elit A utan kör det här året i Elit B, här kommer han att dominera. Bakom André blir det desto tuffare. Rasmus Lundh, Per Ström och Andreas Liljeberg tror jag är de hetaste namnen. Men vi ska inte heller glömma Daniel Thorph och Lukas Andervang. Hela den här kvintetten är stekheta.

Nya stjärnskott i Cup?

Cupklassen i VOC Mekonomen Rally är grogrunden för framtida rallylöften i Sverige och gör det därmed i princip omöjligt att sia om resultaten så här i säsongens början. Förra året visade några förare upp sig särskilt mycket men nya namn lurar alltid i vassen.

- Cupklassen är alltid allra mest svårtippad i början av säsongen, här är utvecklingen så snabb och det händer så otroligt mycket. Men inför Torsby så är det nog ändå toppseedade trion Emil Andersson, Ola Wördin och Linus Thorsson som får bära bördan av att vara lågoddsare. Men även här vill jag göra en gardering med Dennis Rådström som vi ser alltför sällan i SverigeSerien men som alltid är snabb då han visar sig. Eller varför inte en tjej, när Emelie Axelsson håller sig på vägen så går det fort, riktigt fort.

Storfavorit bland juniorerna kan utmanas

Vill man få en inblick i vad som komma skall för Svenskt rally är juniorklassen i VOC Mekonomen Rally som en kristallkula att blicka in i. Så här i inledningen av säsongen gör det dock klassen till i det närmaste omöjlig att tippa segrare i men föregående år har givit oss en mer än tydlig fingervisning.

- I juniorklassen vågar jag mig på ett rent tips. I år kommer Isac Nordström att vara den som alla vill slå. I fjol gick Isac från klarheten till klarhet men fick ändå agera lite i skuggan av Elias Lundberg. I år klassar Elias upp och planerar därför sin kalender lite speciellt under årets första månader. Därför är 2016 Isacs år, det är mitt tips. Med det inte sagt att han kommer att få vara outmanad, allt annat än. I VOC Mekonomen Rallys juniorklass föds nya stjärnor hela tiden, det kommer att komma nya namn i år också och kända namn kommer att blomma ut.

Välkomna till Torsby och njut av VOC Mekonomen Rallys förare hetta upp kylan i årets första rallydans.

Roger Fransson