Resultatservice - Nyheter
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering kan endast göras efter medgivande av Resultatservice.

”Formel 1 på snö och is”

Vid åttatiden ikväll startar Svenska rallyt när de första bilarna ger sig ut på SS1. Emil Axelsson, kartläsare åt Patrik Sandell i Red Bull Rally Team/Skoda, guidar dig genom hela rallyt, sträcka för sträcka:

TORSDAG

SS 1 – Karlstad (även SS 8)

En superspecial inne på Karlstads travbana. En bra publiksträcka där man kan följa bilarna länge. Den är spolad och kommer att vara ganska hal för de första bilarna.

FREDAG

SS 2 - LIKENÄS 1 (även SS 5)

Inleder snabbt och följsamt. Sen övergår den till tidigare rallycrossmästaren Olle Arnessons hemmabyggda väg som är väldigt krokig och teknisk. Sträckan avslutas på en folkracebana. Hela sträckan är spolad, så den kommer att bjuda på riktigt bra underlag.

SS 3 - VIGGEN 1 (även SS 6)

En helt ny sträcka. Extremt snabb i början med ett jättestort krön, troligen med ett lyft som är oerhört svårbedömt. Den går över på en bitvis väldigt smal skogsväg, med risk för att den är överplogad och teknisk. En svår och mycket krävande sträcka.

SS 4 - TORNTORP 1 (även SS 7)

Följsam sträcka med en härlig rytm. Dock ganska löst och moddigt underlag så det blir spännande att se hur det blir när vi kommer i full fart. Troligen kommer bilarna att arbeta sig ner i gruset och så allt blir ännu lösare och halkigare.

LÖRDAG

SS 9 - VARGÅSEN 1 (även SS 13)

Mest känd för Colin’s Crest. Inleds med en smal skogsväg, ganska löst underlag. Ganska tekniskt krävande. Övergår till att bli en fruktansvärt snabb och följsam sträcka hela vägen förbi Colin’s Crest och ända till mål. Formel 1 på snö och is.

SS 10 - SÅGEN 1 (även SS 14)

Grönholms favoritsträcka. En väldigt bred och snabb sträcka som ger möjlighet att åka fina linjer. Avslutas med klassisk målgång i en hårnål där det brukar vara mycket folk. En ganska häftig sträcka.

SS 11 - FREDRIKSBERG 1 (även SS 15)

Inleds med storslalom, kan man nästan kalla det, med en bred, följsam och krokig väg. Övergår till smal skogsväg som fortfarande är snabb och har sina lurigheter.SS 12 - HAGFORS 1 (även SS 16)

En spolad publiksträcka. Den kommer att vara fantastiskt hal, och även svår med tanke på däckslitaget. Det gäller att hålla sig lite kylig där beroende på vilka däck man har på bilen, om det varit mycket grus på de andra sträckorna.

SÖNDAG

SS 17 - RÄMMEN 1 (även SS 20)

Väldigt väldigt snabb. Det gäller att hitta bromspunkterna efter de långa rakorna. Mitt på sträckan finns ett klassiskt parti med hårnålar uppför, där TV-helikoptrarna gärna tar bilder. En härlig målgång över ett krön, där det är lite ”finlands-stuk” på vägen. Det är vår absoluta favoritsträcka eftersom det är sådant tempo på sträckan hela tiden.

SS 18 - VÄRMULLSÅSEN 1 (även SS 21)

Den inleder snabbt och smalt. Det är riktigt häftig bilåkning i 18-19 kilometer. Mot slutet finns några riktigt luriga böjar där det gäller att vara på hugget. Sista kilometrarna är helt nya för i år.

Vi åker utför en spolad slalombacke med hårnålar. Innan målgång är det ett hopp som kan bli ganska spektakulärt. Det kan nog bli ett och annat ”moment” där beroende på hur mycket däck man har kvar.

SS 19 – LESJÖFORS

Den kortaste sträckan, men en av de mest krävande. Första halvan är smal med mycket gupp och slag, och svårbedömda kurvor samtidigt som det är lite moddigt. Den avslutas på bred snabb byväg i kuperad terräng med bra publikplatser.