Nyheter

Jubilerande Vara MK bjöd bländande fortsättning på årets SverigeSerie
SverigeSeriens besök i Vara och Varvloppet blev precis på den toppnivå som det tillstår en tävling i SverigeSerien. Hatten av för hundraårsjubilerande Vara MK för ett kanonfint arrangemang i alla delar. Resultatmässigt så går det nära nog att återpublicera reportaget inför tävlingen då klassansvarig den här gången var klockren i sina förhandstips. Patrik Fredriksson med Per Wiksten i högerstolen är i en klass för sig just nu och var helt omutliga i A/B. Och Ville Larsson med pappa Ralf till höger om sig var precis lika omutlig i C samtidigt som han också helt enligt förhandstipset placerade sig väldigt högt i totallistan, faktiskt som totaltvåa. Imponerade av båda ekipagen.

Att SverigeSerien bara innehåller tävlingar av absolut högsta kvalitet är väl känt. Jubilerande Vara MK med Varvloppet föll väl in i den bilden och gjorde ingen, varken förare eller publik besvikna. Rakt igen ytterligare en kanontävling.

- Stort tack till Vara för ett jättefint arrangemang. Det sved ordentligt att vi inte hade möjlighet att delta själva men när jobbet begränsar tillgänglig tid så väljer jag och Lotta alltid att prioritera klassen framför vårt egna tävlande, så måste det vara för oss. Ska inte sticka under stolen med att vi ibland drömmer oss tillbaka till tiden då vi bara tävlade, säger klassansvarig Roger Fransson.

Tydliga vinnar i både A/B och C

VOC Mekonomen Rally bjöd som vanligt på god underhållning och tuffa fajter.

- Helt enligt förhandstipsen så kunde ingen betvinga Patrik Fredriksson och CoDriver Per Wiksten segern i elitklassen. Duon var faktiskt i en klass för sig. Inte ens en liten avåkning på en av dagens sena sträckor kunde hindra dem från att inkassera ännu en kassaskåpssäker seger. Stort grattis. Detta börjar luta kraftigt åt en tredje SverigeSerie-seger, en tredje slutlig inteckning i vår grymma vandringspokal instiftad och skänkt av mitt (klassansvarigs) huvudbolag K2.

Tajtare bakom segerekipaget.

- Bakom Patrik och Per var det bitvis tajtare. Återkommande Jonas Karlsson vägledd av Johan Svensson körde in som tydlig tvåa trots problem med elfläkten innan start ett problem som om jag förstår det rätt löstes på bästa VOC-vis, dvs att man fick låna av en medtävlare som hade rätt grejor med sig. På tredje pallplats åkte Lars Olsson med Johan Holm i högerstolen trots rejäla problem stavad skogskänningar på dagens sista sträcka så räckte det till pallplats.

Överlägsen seger också i C.

- Klassens nya stjärnskott Ville Larsson med pappa Ralf i högerstolen gjorde ingen besviken. Vann klassen i stor stil, faktiskt med nästan 50 sekunder. Med det åkte han återigen in på en för sin ålder och begränsade erfarenhet helt imponerande andra plats totalt oavsett förarklass. Vad månde bliva?

Tätare bakom Ville.

- Silverpengen i C tog ett annat Kullingsekipage Emil Ivarsson med Alice Widarson vid sin sida. Bara knappa sju sekunder efter dem knep Felix Nordenfors vägledd av Max Fredlund bronset.

Efterkontroller utan anmärkningar

Precis som i SSR så gjordes efterkontroller på VOC fältet. I SSR kollades bakaxlar så att ingen åkte med diff. I Vara kontrollerades luftburkar och luftfilter så att de inte var modifierande eller av otillåten sort.

- Allt var helt i sin ordning i SSR såväl som i Vara. Skönt att se att Sveriges mest kontrollerade klass håller stilen. I en klass av vår typ som bygger på ett tufft men tydligt reglemente där bilar näst intill är att se som enhetsbilar är det extra viktigt att kontrollera och säkra att reglerna följs. En klass regler är dess regler och dessa ska utan några som helst undantag följas i alla tävlingar må vara SverigeSerie, annan cuptävling eller liten lokal tävling. Ett reglemente är oantastligt och att det efterföljs är en rättvisefråga. Bra intiativ av både SSR och Vara MK, det tackar klassen för.

Nu tar SverigeSerien lite semester för att ge plats för såväl familj som andra fritidsintressens och annat tävlande. Nästa anhalt för serien är Laxå den 17 augusti. Väl mött.

Roger Fransson