Nyheter

EMK Kannan bjöd tuff och händelserik final i årets SverigeSerie


SverigeSerien i VOC Mekonomen Rally är tuff och bjuder stenhård konkurrens. Obli-gatoriskt räknad finaltävling toppar som extra tuff säsongsavslutning. Att vinna en deltävling i någon av klasserna är svårt, att hålla ihop och vinna finalen ännu svå-rare. Och att vinna serien totalt är självklart en jätteutmaning vare sig det gäller fö-rarklass A, B, C eller för den delen cuperna Junior eller Senior. Årets final kördes med EMK Kannan i Eskilstuna och blev precis så spännande, händelserik och raff-lande som man kan förvänta sig. Grattis Patrik Fredriksson till seger för andra året i följd i högsta Elitklass. Grattis Tim Palmqvist till totalseger i Elit B på fjärde stegets särskiljning mot Daniel Jonsson. Lika stort grattis Emil Huss till segern i Cupklassen. Grattis också till ett av svenskt rallys stora framtidsnamn, Hugo Carlberg för stabil seger i ungdomsklassen totalt. Avslutningsvis också ett stort grattis till Magnus Westman för seger i SverigeSeriens Seniorklass, både Junior Hugo och Senior Mag-nus för övrigt med drömserie på maximala 160 poäng.

VOC Mekonomen Rally fick i år glädjen att köra SverigeSeriefinal med EMK Kannan i Eskilstuna. Låt oss börja referatet från årets finaltävling och dito fest i VOC Mekonomen Rall-lys SverigeSerie med att rikta ett stort tack till det gänget i Eskilstuna MK för en superfin EMK Kannan, i år som alla år. Extra tack i år till Släpcenter Eskilstuna och Frederick Eckhardt för såväl grym sponsoring till vinnarna i A-B-C med var sin fin släpvagn värd hela 20 000:- per styck. Men också till sponsoring av finalfesten som gjorde den överkomlig för alla samti-digt som Frederik själv också bistod klassansvariga med en massa jobb med själva festar-rangemanget - stort, stort tack för detta.

Patrik Fredriksson vinner högsta elitklassen för andra året i följd

Förra säsongen var det äntligen Patrik Fredriksson med CoDriver Per Wikstens tur att vinna SverigeSerien totalt. Som så ofta: då det släpper, då släpper det på riktigt. Patrik och Per vinner i år igen.

- Stort, stort grattis till Patrik och Per. Det är extremt ovanligt att vinna mer än en gång i den alltid lika stenhårda SverigeSerien. Och att göra det två år i rad är är helt enkelt unikt. Vi måste backa långt in i "Carlerics tid" för att hitta något liknande. Faktiskt mer än 20 år tillbaka i tiden då Joakim Hallqvist dubbelvann 2001 och 2002. En annan tid. Det gör bedriften extra laddad. Magnus "Linkan" Lindqvist med duktiga CoDrivern Sara Ridde har haft den här säsongen i sin kontroll men avåkningar såväl hemma i Laxå senast som i Eskilstunas finaltäv-ling gör guldet till ett brons. In på andra plats med god marginal (nåja ...) på en enda poäng kliver Frederik Eckhardt normalt vägledd av Per Allo men där Catalina Floberg skötte kon-toret i finaltävlingen, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Finaltävlingen blev händelserik. Redan på dagens andra sträcka gick Linkan in i en vänster två alldeles för fort, hängde ut, slog i en vägtrumma som skickade bilen rakt ut i terrängen och in i ett träd. Omöjligt att komma sig vidare. Bara några minuter senare gjorde Frederik Eckhardt i princip samma sak men här slutade det med en punktering och han kunde åka vidare för att säkra andraplatsen i Elit A en hel poäng före olycksalige Linkan. Var det någon som sa att SverigeSerien inte är tuff och hård?

Klassegrande Patrik Fredriksson och Per Wiksten hanterade situationen när Linkan körde av superproffsigt, slog av på tempot, fokuserade serien framför den enskilda tävlingen och rattade in på en med deras mått mätt beskedlig fjärdeplats i finalen. Vann finaltävlingen i Elit A gjorde istället Daniel Suvala vägledd av Patrik Johansson före Oscar Östlund med Daniel Andersson i högerstolen, både dessa par fokuserar i normala fall Svenska Rallycupen. Niklas Berglund och CoDriver Henrik Pedersen in på tredje plats i finalen.

- Förstås lite tråkigt att SverigeSerien toppen inte gick för fullt hela vägen men helt korrekt och proffsigt hanterat av firma Fredriksson och Wiksten.

Episk fajt när Tim Palmqvist tog totalsegern i Elit B på särskiljning

Om det var dramatiskt i Elit A så var det om möjligt ännu mer drama i Elit B.

- Tim Palmqvist med Robin dito vid sin sida körde in på en femte plats i finaltävlingen men tog samtidigt full pott, fem poäng på PowerStage. Med det summerade Palmqvist-duon sä-songen på 145 poäng. Jagande Daniel Jonsson med Emma Hägg vid sin sida rasade växellå-dan på sista sträckan och fick åka nästan hela PowerStege utan superviktiga treans växel. Tredje plats ändå på dagens sista PS summerar även deras säsong till 145 poäng. Särskilj-ning alltså. Palmqvist med serien 30-30-27-27 och Jonsson/Hägg med 30-30-27-25. Seger till firma Palmqvist alltså på FJÄRDE särskiljning. Återigen, vem sa att inte SverigeSerien är stenhård? Stort grattis till Tim och Robin. Snacka om att göra exakt vad som behövs, exakt när det behövs. Men så här coola behöver ni väl ändå inte vara?

Noah Grönkvist med CoDriver Lucas Ivarsson Olsson gör allt vad man kan. Vinner finaltäv-lingen i Elit B, tar fyra av fem möjliga poäng på PowerStage men efter att ha varit tvungen att hoppa över årets näst sista tävling i Laxå på grund av en rasad motor så räcker det bara till 139 poäng och en tredje plats i SverigeSerien Elit B totalt.

Årets dominant Emil Huss säkrade segern i C Cup

Bland C förarna, en klass som vi i VOC Mekonomen Rally kallar för Cupklassen har Emil Huss dominerat säsongen.

- Gabriel Banger med Annsofi Wikström vid sin sida blixtrade till i årets näst sista tävling med en jätteseger. Gabbe öppnade också finaltävlingen väldigt övertygande med att vara klart snabbast på korta SS1. Men sedan slog samma otur som ständigt grinat Gabriel i ansiktet den här säsongen till igen. Elfel redan på SS2 tog nästan 10 minuter att åtgärda och att få bilen att gå igen. Men på något sätt skipades i detta ändå en rättvisa. Emil Huss guidad av Clara Sundqvist har ju dominerat den här säsongen näst intill totalt och är med detta så otro-ligt värda sin totalseger. Med Banger borta så tar man också ner tempot till safe-mode men slutar ändå tävlingen på andra plats - starkt och smart! Stort grattis Emil och Clara, det här är ni sååå värda.

Vinner finaltävlingen gör unge Arvid Larspers med pappa Jan-Henrik vid sin sida, vinnare av Juniorklassen totalt så sent som 2021 och en duo vi gärna så ser mer av i SverigeSerien oavsett om det är Arvid eller pappa bakom ratten. Trea i finalen blev Wilmer Jonsson med Emil Wretemark vid sin sida, ett par vi vanligen hittar i SRC.

Hugo Carlberg totalsegrare i SverigeSeriens juniorsklass och Årets Team

Hugo Carlberg, lär er det namnet! Det är ett rejält framtidslöfte inte bara i VOC utan i svenskt rally i stort. Redan nu som junior och utan noter åker denna unga, begåvade och orädda fartfantom topptider totalt i en stenhård klass och serie som VOC SverigeSerien.

- Säsongen 2023 har VOC haft förmånen att se flera Juniorer går från klarhet-till-klarhet. Allra klarast har Hugo Carlbergs stjärna strålat. Med pappa Stefan vid sin sida har unge Hugo imponerat. Körningen har varit helt fantastisk. I kritiska stunder perfekt avvägd. Samtidigt har han ordning på bil, team och inte minst sig själv som person och hur han uttrycker sig och hanterar media och sponsorer. Imponerade. Detta resulterade inte bara en solklar total-seger i VOC´s stenhårda juniorklass dessutom på drömresultatet 160 poäng av 160 möjliga. Utan också i att Team Carlberg kammade hem Carleric Johansson Award som årets Team i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie. Utanpå det så plockade han också hem ett specialpris instiftat av klassens Youtuber Adam "KulPåHjul" Myllylä på 10 000 kronor. Ett jättegrattis är verkligen på sin plats för årets storvinnande junior Hugo Carlberg. Att han lämnade festen med glittrande ögon och ett jätteleende på läpparna är lätt att förstå.

Men Juniorklassen Anno 2023 i VOC Mekonomen Rally är absolut inte bara Team Carlberg.

- Ville Larsson med pappa Ralf i högersätet och Kullings som klubbadress, en adress som förpliktigar och som alltid levererar talanger av klass, har också imponerat under året. Det belönas med en andraplats i totaltabellen. Leo Johansson med farfar Ulrik Fredriksson i hö-gersätet är bara 17 år och har ytterligare ett år kvar som junior. Trots det har han också gjort imponerande insatser under säsongen och slutar på tredje plats i totaltabellen. Inte att förglömma Emil Fällman vägledd av Tobias Lindström som slutar på fjärde plats i serien men som på vägen fram hunnit logga in en totalseger. Finns också fler som vi sett för lite av i SverigeSerien men som ändå imponerat på klassansvarig, William Israels med Camilla Hol-mqvist i högerstolen eller Emil Persson med pappa David till höger för att bara nämna några.

Elaka tungor kraxar om återväxten i VOC. Det är svårt att se varför och vad de hoppas uppnå med detta. Svårt att förstå hur de tror att de med sitt kraxande ska göra något gott för svenskt rallys framtid. Men kråkorna torde väl ha sin egen agenda, mer eller ofta mindre väl genomtänkt.

Med alla dessa talanger både i juniorklass och bland C förarna så måste väl alla frågetecken vara uträtade. VOC har med sitt enkla, kostandseffektiva och framförallt rättvisa regle-mente varit Sveriges funktionellaste plantskola i mer än tre årtionden. Klassen är det idag. Och klassen kommer att vara det under överskådlig framtid. I VOC är bilarna superjämna. Ingen kan köpa sig någon teknisk fördel eller välja att åka i en snabbare bil. Vill man något "på riktigt" med sitt rallyåkande så är det i VOC man ska starta sin karriär och låta sin ut-veckling ta de första viktiga utvecklingsstegen utan att bränna den budget man så väl behö-ver i karriärens senare steg.

Magnus Westman stolt totalsegrare i SverigeSeriens seniorklass

I SverigeSerien kör vi även en cup enbart för äldre förare närmare bestämt förare som är 50 år och äldre.

- Under säsongen så får den här cupen, där jag faktiskt själv ingår sedan länge måste med-ges med viss indignation, inte så mycket uppmärksamhet. Förarna tävlar också i sina egna förarklasser A-B och C och får emellanåt uppmärksamhet där. I år var det Magnus Westman guidad av sambon Therese Sallander som totalt dominerade den här cupen. Drömresultat 160 poäng av lika många möjliga och dessutom helt obesegrad trots start i alla tävlingar un-der säsongen. Inte ens en enda poängs förlust på någon PowerStage. Imponerande! Men det är flera som lovat att "nästa år då ..."

Inte bara Magnus och Therese i cupen som totalt samlade 18 startande under året.

- Men vinnarparet har varit allt annat än ohotade. Krister Olsson med Cecilia Johansson vid sin sida kom närmast och slutar på en andra plats i den här numera ganska stora cupen. Sune Johansson och Andreas Sandberg tvåa i finaltävlingen men till sist ändå trea i cupen totalt för säsongen.

Middag och prisutdelning för året på Elite Stadshotellet tillsammans med Släpcenter

Efter avslutad tävling så bar det för VOC Mekonomen Rally iväg till ett av Eskilstunas fina etablissemang för middag och prisutdelning. Vinnare och pallpristagare skulle hyllas och ett dignande prisbord på cirka 150 000:- skulle få sina ägare. I år gick hela festen av staplen i samarbete med en av klassens stora sponsorer Släpcenter som inte bara hjälpt till med själva middagsarrangemanget utan som också i samarbete med Fogelsta, SävsjöSläpet och Reko Trailer sponsat med tre släpvagnar värda 20 000:- per styck till var och en av klass-vinnarna i A, B och C. Fanfar, pukor och trumpeter för Släpcenter Eskilstuna och Frederik Eckhardt. Tänk på det allesammans när ni eller någon er närhet behöver ett släp. Och låt det synas på hans webb- och Facebook sida.

Stort, stort tack också till klassens andra samarbetspartners för ett fantastiskt prisbord: KBT Safety, Thorsells Reklam, Barth Motorsport och inte minst alla våra SverigeSerie arrangörer ... stort, stort TACK!

- Förstås ordentliga pokaler till alla pallpristagare i år sponsade av klassansvarigs företag K2. Halva startavgiften under hela nästa säsong till alla klassvinnare och juniorvinnare. En upp-sättning fria noter till alla tvåor och treor liksom till vinnare i Junior och Senior. Utanpå det ett lotteri med dels kompletta Rallydekalsatser från Thorsells Reklam, dels insponsade priser av Würth, Valeryd, Timpab och Segerhults Entreprenad. Stort tack till er alla.

Sedan var det dags att utse Årets Team och Årets Arrangör.

- Årets Team, eller "Carleric Johansson Award" som den heter i klassen för att hedra klas-sens grundare och mentor är en utmärkelse som går till ett team som gjort något except-ionellt, haft det motig eller på annat sätt utmärkt sig på ett positivt sätt. Precis som alla år var den stenhårt och jättesvårt att utse. Men till slut så föll valet som redan avslöjats ovan på Team Hugo Carlberg.

Årets Arrangör utses genom nominering och omröstning på festen.

- Även detta var hård fajt med flertalet av årets tävlingar nominerade, det tar klassansvarig som en inteckning på att 2023 varit en riktigt bra säsong. Men till steg-för-steg så närmade vi oss en vinnare och till sist stod Slottssprinten på en ovanligt tydlig första plats. Grattis till Crister Nystrand och alla du har runt omkring dig, en fin pokal kommer skickad.

Vi vill också påminna alla som har rätt till medalj, dvs som kört till sig en placering fyra till tio i årets SverigeSerie att maila in på vår generella mail vocsverige@gmail.com senats 1 no-vember om ni vill ha medalj hemskickad. Skriv MEDALJ redan i ämnesrubriken.

Med det så stänger vi ännu en fin och spännande säsong i VOC Mekonomen Rally. Vi ser med stor tillförsikt fram emot 2024-års upplaga av SverigeSerien som kommer att presenteras här på sidan och i pressrelase så snart några pusselbitar fallit på plats. Stort grattis till alla segrare och pristagare. I någon mån är vi ju alla vinnare då vi kör i landets roligaste och vettigaste rallyklass, och inte minst klassen med överlägset bästa kamratskapen och sam-manhållningen. Tack för 2023. Vi ses 2024 för en 35:e säsong i VOC.

Roger Fransson