Nyheter

Alfred Nilsson vann på Monza: "Barndomsdröm som blivit sann"
Alfred Nilsson nådde en inte så liten milstolpe i karriären när han i helgen stod som vinnare på Monzabanan.

Alfred och hans BMW-team drog det längsta strået i den tredje deltävlingen av den italienska GT3-serien och är därmed fortfarande med i racet om slutsegern.

- En barndomsdröm som blivit sann, säger Alfred.

Racing

Alfred och hans BMW-kamrater var tvungna att ta hem segern på den klassiska Monzabanan, Autodromo Nazionale Monza, för att inte gapet upp till ledande Ferrari skulle bli ointagligt inför den fjärde och sista deltävlingen av mästerskapsserien. På förhand verkade chanserna goda eftersom den rakare, och därmed snabbare, Monzabanan passar BMW-bilarna som handen i handsken.

- Vi visste redan innan att vi skulle vara starka på Monza. BMW:n har som karaktär att vara väldigt konkurrenskraftig på snabba banor, något vi var tvungna att dra nytta av denna helg. Men tagna på sängen blev vi, efter att hemmahoppen i Ferrari visat en extraordinär fart redan på fredagens träningar. Ferrari, som hade en klar fördel i mästerskapet då vi bröt sist på Mugello, kunde faktiskt redan säkra titeln under helgen på Monza, men det satte vi stopp för och nu är mästerskapet öppet inför sista deltävlingen på Vallelunga, fortsätter Alfred.

Stefano Comandini öppnade suveränt för BMW och tog rygg på pole position-föraren, Ferraris Tommaso Mosca. BMW:s Marco Carrará gick upp i ledningen när han satt bakom ratten och lämnade sedan över till Alfred Nilsson som fortsatte på den inslagna vägen och korsade mållinjen först av alla. Med tanke på hur små marginalerna kan vara i motorsammanhang handlade det om en komfortabel vinst den här gången.

- Att få kliva upp överst på podiet, på en av världens mest klassiska banor och höra svenska nationalsången var som sagt en barndomsdröm. Det tar nog några dagar innan det sjunkit in.

Alfred Nilsson angav inte bara själva körningen som anledning till triumfen utan prisade även strategin.

- Vi hade som första mål att inte riskera något alls i starten. Sedan var tanken att hänga på Ferrari, låsa in dem och stressa dem till misstag. Vi väntade med vårt första depåstopp och det visade sig vara ett lyckodrag. Möjligheten dök upp för oss strax innan första depåstoppet då det blev en Safetycar som vi kunde dra nytta av rent strategiskt i och med att den saktade ner de andra bilarna medan vårt depåstopp inte tog längre tid än vanligt. Vi tog möjligheten och maximerade den. Kort därefter kunde jag segla bilen i mål i en komfortabel ledning.

Detta var även en härlig revansch för senast på Mugellobanan där BMW-killarna låg bra till men råkade ut för ett haveri där stallets båda bilarna krockade med varandra och tvingades bryta redan innan Alfred hunnit ta plats i sätet. Dessutom var det en fin comeback på Monza efter missödet i fjor där strul i det sista depåstoppet kostade vinsten.

- Vi hade pressen på oss även den här gången och visade att vi kan klara av den. Allt kan hända i sista tävlingen. Vi känner att vi har ett härligt momentum efter den här vinsten och ska göra allt vi kan för att vinna igen, avslutar Alfred Nilsson.

Tävlingsdagarna i Vallelunga äger rum 12-15 oktober.