Nyheter

TV-Svängen med EM-fyra Hansen beredd på toppstrid
Rallysporten i likhet med så mycket annat har drabbats hårt av pandemin och återstarten har också varit jobbig med minskat antal tävlande. När SMK Hörby på lördag den 9 september arrangerar den 58:e upplagan av "TV-Svängen" är det därför med ett något mindre startfält än normalt. Med 84 ekipage anmälda är det ändå inget som ställer till det för klubben berättar nya tävlingsledaren Linn Wingren.
- Vi hade maximerat till 100 bilar så egentligen är vi nöjda, men visst hade det varit kul att få till maxantal men nu är det som det är.

Anledningen till att man maximerat antalet deltagare är att två sträckor körs dubbelt och för att få ihop tidsschemat var detta nödvändigt. Kvaliteten på startfältet går det dock inte att klaga på då i stort sett alla toppförarna i den här delen av landet finns på plats. Tävlingen är tredje av fem i Sydsvenska Rallycupen och DM för Södra BF. En av "topparna" är självklart fjolårsvinnaren och klassledaren i Sydsvenska Rallycupen från Växjö, Robin Adolfsson och Nicklas Jidflo.
- Kul att Robin kommer tillbaka och jag vet att TV-Svängen tillhör en av hans absoluta favoriter, konstaterar Linn belåtet.

En annan som ser fram emot lördagen är hemmaklubbens egen EM-stjärna Victor Hansen med sin småländska kartläsare Victor Johansson. Paret vann tävlingen totalt 2021 med sin lilla 2WD Peugeot R2, en bedrift som senast inträffade 1986 och då med SM-åkaren Tomas "Gullabo" Jansson i en Opel.
- Det blir nog svårt att vinna totalt igen men i vår klass "Trimmat", hoppas vi kunna utmana och detta ska bli riktigt, riktigt kul att återigen få köra inför hemmapublik, förklarar Victor. Ett riktigt getingbo, nästan 20 bilar i klassen surrar runt parets rödvita Peugeot 208 Rally4 och där Victor har svårt att peka ut någon riktig storfavorit.
-Där är ju så många, men en trio som jag definitivt tror är i topp är Simon Andersson, Eslöv, Johan Green, Hässleholm och så klart min klubbkompis Joacim Kristiansson.SMK Hörbys Victor Hansen med Victor Johansson som kartläsare vann TV-Svängen 2021, men i år siktar man främst på toppstrid i klassen Trimmat med EM-bilen Peugeot 208 Rally4. Foto: Henrik Åkeson.
Det stannar inte heller här menar nuvarande EM-fyran.
- Volvo-gänget med Thomas Grönberg, Per Eriksson och Jacob Johannesson blir också svåra... För "2XVictor" blir lördagens start annorlunda då man de senaste åren kört med "egna noter", medan det i TV-Svängen används gemensamma, så kallade "Arrangörsnoter".
- Det blir garanterat ovant då vi i EM skriver våra egna noter och senast vi använde sådana som på lördag, var vid segern för två år sedan. Men jag har hyfsat vägminne så jag hoppas ändå att det kommer gå bra!

I kampen om totalseger riktas även uppmärksamhet på SMK Hörbys Fredrik Nilsson som på lördag "lånar" Tom Kristensson kartläsare Andreas Johansson. Paret sitter i en av rallyts häftigaste bilar, Ford Fiesta Rally2 från GN Motorsport som körs i VM-klassen "WRC2". En som hoppas lite på extra på Fredrik är tävlingsledare Linn.
- Klart jag håller tummarna för min egen morbror!

Andra intressanta Hörby namn är kvartetten i "Standard B-klassen" alla med Volvo 940 och där mycket kretsar kring om Jim Nilsson från sin andra plats i DM, ska lyckas gå upp i ledning på hemmaplan. Ingemar Månsson, Rolf-Arne Nilsson och den riktiga segermaskinen i klassen Henrik Levin tänker garanterat försöka hindra detta.


Hemmaföraren Jim Nilsson och kartläsare Jörgen Jönsson jagar DM-ledning i TV-Svängen och är bara sex poäng bak ledaren. Foto: SMK Hörby

TV-Svängen har precis som fjol HQ och serviceplats på Hörby Sportcenter/Lågehallarna och dit rallybilarna anländer två gånger under tävlingen.
- Först runt klockan 11 och så en gång till, en timme senare innan man tar sig an de två sista sträckorna, förklarar Linn som även kan bjuda på en överraskning.
- Som prisutdelare kommer klubbens världsmästare 2020 Tom Kristensson att fungera. I synnerhet för de yngre pristagarna hoppas vi det blir lite extra att få pris av en VM-vinnare! Säkerheten är alltid i fokus när det handlar om rally och detta gäller även i TV-Svängen berättar säkerhetschef Bengt Prahl.
- I år ska vi prova något nytt då "drönarpilot" Torsten Haapala kommer att flyga över de platser där vi vet det samlas mycket publik och från luften övervaka så att ingen står farligt placerad. Ett nytänk som vi hoppas ska visa sig effektivt.


Nytänk med publiksäkerhet för ögonen sker i TV-Svängen där SMK Hörby med hjälp av drönare ska hålla koll på speciella publikplatser. Foto: SMK Hörby

Första start på lördag den 9 september från Hörby Sportcenter är klockan 10.00 och med beräknad målgång runt 14.30. På specialsträcka 1/3 har även partnern Bilmånson i Hörby en speciell publikaktivitet riktat speciellt för barnfamiljer.