Nyheter

Örkelljunga nästa för SSRC
Nu på lördag, den tolfte augusti, är det dags för den andra av årets fem deltävlingar i Sydsvenska Rallycupen 2023. Cupen besöker SMK Örkelljungas anrika Smedsvängen som 50 år nästa år. Strax över 100 ekipage startar kl 11 från Forum för att avverka 62 km varav 21 km utgör tre unika sträckor av högsta Örkelljungaklass. Som tur är ser det ut som om ovädret Hans släpper sitt grepp och just nu verkar det bli uppehåll men molnigt och cirka 20 grader, perfekt rallyväder helt enkelt.

Eftersom cupen startade i Älmhult med besök också från Mas-cupen så är inte ställningen i de olika klasserna riktigt representativ för startfältet i Örkelljunga. Många av favoriterna från tidigare år är dock på plats så efter denna tävling går det säkert att tydligare se ett mönster av favoritskap. En tävling ska ju också räknas bort innan allt är klart den 30 september.

I 4WD är främste poängplockare från Älmhult Robin Adolfsson/Nicklas Jidflo, Växjö, på plats och också favorit för en totalseger. Mick Fraas/Ronni Bengtsson, Fredriksborg, kom bra till förra tävlingen och bör ha chans till en bra placering även denna gång.

I VOC grpF klasserna är det tunga favoriter på plats. A-klassen har, förstås, Henrik och Ida Levin, Hörby, som stora favoriter. Lika tydlig favorit är Rasmus Bengtsson/ Torbjörn Ivarsson, Älmhult bland B-förarna, en ledning i Grus-SM höjer förväntan. I C-klassen är inte de allra främsta från Älmhult på plats men även där startar en framgångsrik SM-förare, Linus Larsson/Olivia Kristensson, Arlöv så vi lägger favoritskapet på dem.

I Grupp E klassen hittar vi bland C-förarna en alldeles färsk svensk mästare. Oliver Larsson/Ola Stenberg, Arlöv tog visserligen sitt SM guld på asfalt så utmaningen blir att ställa om till grus. I A/B klassen blev det i Älmhult ett ovanligt resultat då det bara skiljde en tiondel, 0.01, av en sekund mellan ettan och tvåan. Först den gången var Tom Andersson/Emelie Johansson, Norrahammar och tvåa Patrik Lund/Johan Karlsson, Målilla. Patrik har nu bytt kartläsare till Roger Dahlberg, kan det måhända resultera i en tiondel på andra hållet?

I de trimmade klasserna återfinns många av de främsta från förra tävlingen. Dynamiska Volvoduon Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn och Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala, räknar vi med kommer att vara i topp bland A-förarna tillsammans med den stora överraskningen från sist, Robert Karlsson/Filip Henningsson, Ljungby. Ett par som verkligen vilat sig och sin Golf i form sedan 2019.

Johannes Haraldsson/Magnus Lörd, Hässleholm ligger bäst till i B-klassen tillsammans med Måns Örum-Gad, Älmhult och de får bära favoritskapet. Bland C-förarna får Marcus och Alexander Svensson, Ryd finna sig i att var segertippade före Wille och Magnus Gad som nu gör sin andra start i Fiesta R4.

Ungdomsklassen har bara en startande men vi önskar förstås Emil Karlsson/ Patrik Berglund, Södra Sunnerbo, lycka till.

Välkommen till Örkelljunga och Smedsvängen.

Mats Bergman