Nyheter

Nu startar Sydsvenska Rallycupen 2022
Efter två säsongers påtvingat uppehåll startar vi upp SSRC igen. Äntligen ser vi slutet på pandemin och också den korta men milda vintern. Tidigare års vånda med kvardröjande snö och is är hos alla arrangörer nu ett minne blott. Grussäsongen kan börja med Simrishamnsmixen lördagen den 9 april. De drygt 110 ekipagen får ta sig an en bana med 38 km SS i klassisk sydostskånsk terräng.

Med Simrishamnsmixen inleds grundserien i Sydsvenska Rallycupen. De sex deltävlingarna som leder fram till finalen ger förare i alla klasser möjligheten att komma bland de främsta i den så kallade prispottslistan baserat på placeringen i den egna bil- och förarklassen. Bonusen efter det är förstås möjligheten att placera sig så bra att man är bland de som är kvalificerade till superfinalen i höst.

Vi ska kort gå igenom de olika klasserna och peka på profiler och möjliga framgångar. I Ungdomsklassen får Wille och Magnus Gad, Lessebo finna sig att vara storfavoriter. Detta efter att de varit snabbaste standard bil i föregående helgs Rally Anderslöv. Vad ska det bli av denna talang?

En tunn appendix klass gör premiär som en del av SSRC och Kjell Fransson/Henrik Hulterskog, Vimmerby är favoriter om fransyskan vill.

En ovanligt stark 4WD klass mönstrar SM åkare som kör sin första grustest men också intressanta återvändare. Mattias Olsson/Erik Gustafsson, Stenungsund, SM vinnaren 2021 Joachim Carlström/Jörgen Norman, Gullabo, Stig Andervang/Robin Eriksson, Rimo och Jaari Saarinen/Jörgen Fornander, Mjölby får vara utmanare till distriktshoppen Mattis Olsson/Jesper Johansson, Älmhult och Robin Adolfsson/Nicklas Jidflo, Wäxjö.

A-förare 2WD är som vanligt det stora getingboet. Några har nästan inte kört alls på två år medan andra kört hela SM-serierna 2020 och 2021. En som rivstartat året är Joacim Kristiansson/Roger Clausson, Hörby som tog en totalseger en och klasseger på två dagar i helgen. Favorit är nog ändå förra årets SM-trea Victor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby med Johan Green/Kevin Athley, Hässleholm som utmanare. Volvo-profilerna Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn och Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala får varva upp från sitt långa uppehåll innan de är ikapp. Outsider är förstås föregående års JSM-trea Jacob Johannesson/Danny Holgersson, Gullabo.

A och B-förare grupp E har sin favorit i segraren från Anderslöv Johan och Erik Lindfors, Hässleholm men kanske kan klubbkamraten och E-sportaren Lucas Ljungbäck/Enna Enarsson överraska.

A-förare VOC grupp F har två av favoriterna längst fram i fältet. Patrik Fredriksson/Per Wiksten, Fryksdalen och Henrik och Ida Levin har haft många oförglömliga fighter genom åren och de gör oss inte besvikna i helgen.

B-förare 2WD är svårtippat. Johannes Haraldsson/Christoffer Svensson, Hässleholm har äntligen bestämt sig för att behålla bilen, Tim och Ditte Hammarström, Älmhult har bytt från Ford till Golf och Anders Åberg/Björn Johnsson gör come back i en Saab. Ja det är frågan, är det kanske inte alls nån av dessa som vinner? Lägst odds är det nog ändå på SM och JSM vinnaren från 2021 Isac Arvidsson/Victor Svensson, Gullabo.

VOC grupp F för B-förare få ha 2019-års SSRC vinnare Oscar och Nellie Karlsson, Skillingaryd som favorit med konkurrens av 2019-års Ungdomsmästare Emil Friman/Tom Thörngren, Vetlanda.

Även i C 2WD får Skillingaryds MK bära favoritskapet genom Joakim Blansch/Anton Geijersson.

Från resultatlistan i Anderslöv tar vi ettan och tvåan både i grupp E och VOC/grupp F och tror på framgångar för dem även denna lördag. Per-Arne Axelsson/Lars Gustafsson Gullabo och Patrik Lund/Jonas Frejd, Målilla i grupp E och Linus Johansson/Hugo Nilsson Ryd samt Christian och Ellinor Tranström Hörby i VOC/grupp F.

Som alla vet så finns det inte så många ställen som kan vara kallare än Simrishamn på våren men vi rekommenderar att ni klär på er ordentligt och ger er ut på fälten och följer dramat på plats. Första start kl 10 från Österlensgymnasiet i Simrishamn. Resultaten följer ni på www.resultatservice.com

Helt uppdaterade regler, poängberäkningar och prispottslistor finns eller kommer att bli publicerade på hemsidan www.ssrc.se samt på Facebook, sök på ssrc.

Varmt välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2021.

Mats Bergman
Anders Martinsson