Nyheter

Co-driver-talangen Maja "Rally-Maja" Bengtsson växlar upp säsongen 2022
Co-driver-talangen Maja "Rally-Maja" Bengtsson växlar upp säsongen 2022

Den 17-åriga co-driver-talangen Maja Bengtsson växlar upp i nationalsporten rally. Nästa säsong ska småländskan assistera årets SM-tvåa, Mattias Adielsson, i hans attack mot SM-titeln 2022 i kungaklassen, R5.

- Nu är det fokus på Rally-SM där vi kommer köra full säsong. Men sedan väntar det även några intressanta starter utöver det. Det är fokus på vår satsning och det ska bli otroligt kul att se vad vi kan åstadkomma tillsammans, förklarar Maja Bengtsson.


Bild: Maja Bengtsson växlar upp, säsongen 2022 ska hon assistera Mattias Adielsson i attacken mot SM-titeln i kungaklassen R5

Med detta lämnar "Rally-Maja" högerstolen invid SVT Sports expertkommentator, tidigare fabriksföraren hos Renault, Jonas Kruse.

Kruse, med sin stora och breda erfarenhet inom rallysporten, har varit en viktig kugge i Majas utveckling.

- Det har varit otroligt roligt att få åka med Jonas. Han har varit en stor mentor till mig och lärt mig väldigt mycket! Han kommer fortsätta att stötta mig i min karriär, vilket jag är väldigt tacksam för, säger Maja och fortsätter:

- För två år sedan satt jag och Jonas och satte upp en plan, vilket var att åka två år med honom för att sedan ta nästa steg. Nu känner jag att jag har den erfarenheten för att ta nästa kliv tack vare alla som hjälpt mig på vägen.

Maja berättar att hon har utvecklats väldigt mycket som co-driver under bara det senaste året. Dels har hon åkt väldigt mycket hemma i Sverige, dels har hon även fått internationell erfarenhet både som co-driver och som så kallad gravel crew åt juniorvärldsmästaren Tom Kristensson i WRC, rally-VM.

- Jag har åkt med flera meriterade förare under 2021, vilket har gjort att jag har skapat rutin för hur just de vill ha sina noter för att kunna prestera säkert och i topp när det gäller.

Nu är det högerstolen invid göteborgaren Mattias Adielsson som gäller för Maja. Mattias tog silver i R5-klassen årets Rally-SM. Inte nog med det, Mattias har sex SM-guld, brons i junior-EM respektive brittiska juniormästerskapen.

- Vi åkte ett test ihop under sommaren, inför säsongen 2021 som startade sent, och det var en väldigt bra känsla redan från start. Vi hade ett väldigt bra samspel i bilen, och jag trivs väldigt bra tillsammans med Mattias och teamet, avslutar Maja Bengtsson.

Göran Björklund