Nyheter

Nykomling i kungaklassen har chans att vinna Rally-SM
Karlskrona AK:s rallystjärna Jonas Åkesson har guldvittring i kungaklassen R5 inför helgens final i Rally-SM, Göhlin Skilling 500 i Skillingaryd.

- Det är såklart en speciell känsla att första året i den här bilen och i högsta klassen ha en chans att hamna på pallen i finalen, och till och med chans till guldet! Att det kommer några världsstjärnor och gästar finalen tycker jag bara är kul och det höjer oss andra några snäpp extra, säger en förväntansfull Jonas Åkesson.

För att Jonas Åkesson, och co-drivern Martin Holmdahl, ska kunna nå SM-titeln i R5-klassen, krävs det att mästerskapsledande PG Andersson bryter samtidigt som tabelltvåan, Mattias Adielsson, tappar ett antal placeringar gentemot Jonas.

- Jag tror P-G blir svårslagen nu när han får riktigt motstånd i form av VM-förare som Tom Kristensson och Pontus Tidemand. Medan Adielsson har vi lyckats hålla jämna steg med hittills, vilket vi måste göra nu också. Vi måste göra vårt bästa för att hålla vår position och sedan kan allt hända i rally, det såg vi inte minst senast i Snapphanerallyt, konstaterar Jonas som tog sin första totalseger i Rally-SM igenom att vinna Snapphanerallyt för knappt två veckor sedan.

I år är Jonas Åkesson, till vardags anställd inom Försvarsmakten på Kallinge, ny i rallysportens kungaklass, den fyrhjulsdrivna R5-klassen. Han rattar en mycket konkurrenskraftig Ford Fiesta för det småländska privatteamet Team Nybe. Med det har han fått goda tävlingsförutsättningar och resultaten har inte uteblivit.

- Första året i Fiestan har varit helt fantastiskt! Det fanns inte i mina vildaste tankar att vi skulle lyckas vinna en deltävling i nationalsporten första året i en konkurrenskraftig och i ett getingbo av förare med internationella meriter. Man lär sig något i varje sväng och hittar på så sätt lite fart här och där, säger en laddad Jonas Åkesson inför sin start i finalen på Rally-SM 2021, Göhlin Skilling 500.

Göran Björklund