Nyheter

Första totalsegern i SM för Jonas Åkesson
SM-gulden lever i samtliga klasser. Det står klart nä EC Snapphanerallyt summeras, för det blev en hel del överraskningar.

Sin allra första seger i huvudklassen Internationella 4wd tog Jonas Åkesson, med co-driver Martin Holmdahl. De tog över ledningen på SS4, då storfavoriten P-G Andersson körde på en stubbe och slog sönder en drivaxel.

- I början av säsongen var det här en dröm. Att vi skulle vinna en deltävling fanns inte på kartan, säger Åkesson. Det brukar ta några säsonger och den Fiesta han kör för Team Nybe är "gammal", från 2016.

- Jag var så besviken efter South Swedish Rally där vi nollade, så det här känns som en personlig revansch, fortsätter Åkesson.

Det var bara på sista Åkesson tog i lite för hårt och tappade tid gentemot Mattias Adielsson, dagens totaltvåa och vinnare av power stage.
- Det gör inget att vi missade ett poäng där, för vi har visat hela helgen att vi kan köra fort. Till och med på Garnisonen, som jag hatat ända fram till nu! Trea blev Christoffer "Cribbe" Haglund, också han från Team Nybe.
- Första pallplatsen, så jag är riktigt nöjd! Ändå fick vi backa i två vägbyten på näst sista och träffade ett träd med fronten. Kul att det gick vägen, säger Haglund. Imponerade gjorde också fyran Sebastian Johansson, som tog sin första sträckseger på SS7.
- Det var halt och lite bökigt. Ungefär som vi har det på Gotland, så där trivdes jag bra, säger Johansson.

Nationella 4WD. Helgen då Jari Liiten tvingades byta ut den motortrasiga Skodan mot sin egna, nyligen renoverade Mitsubishi Evo IX - då blev det solklar klasseger.
- Det här var bra för självförtroendet! Saknar förstås Skodan och tar den till finalen om vi får hem en ny motor, men härligt när det funkar så här bra, säger Liiten. På sista sträckan, den av förarna älskade "Hovdala" gick det undan och Liiten plockade fem extra SM-poäng.
- Där åkte vi 215 km/h som fortast! Riktig Mitsubishiväg det. SM-ledande Joachim Carlström grejade andraplatsen och har nu goda chanser att säkra sitt första guld i Skillingaryd om två veckor. För konkurrenten Dan Johannesson slutade fyra den här gången, slagen av Jonna Eson Brådhe, som började dagen med fina tider och fortsatte att prestera sträcktider som bara var någon sekund från Liitens.
- Fantastiskt roligt! Över förväntan, säger Brådhe. Internationella 2wd. Juniorerna i sina Ford Fiesta Rally4 brukar sätta upp ett tempo som får nackhåren att resa sig. Så blev det den här gången också, med den skillnaden att Calle Carlberg stack ut redan under fredagen. När han sedan fick grus under hjulen hängde de andra inte riktigt med. Vid lunchuppehållet hade han dragit ifrån med 27,2 sekunder.

I mål hade han skapat en lucka på 38,2 sekunder och tagit fem poäng på power stage. Carlberg slutade sjua totalt.
- Vi tappade bara två sträckor, det har gått jättebra, säger Carlberg. Han har pappa Torbjörn i högerstolen.
- Vi är aldrig osams i bilen och det är roligt att kunna ge honom något tillbaka, för han har gjort mycket för mig genom åren, fortsätter Carlberg. Tvåa blev Albin Nordh och trea Victor Hansen. Fyra Adam Westlund och den här gången var det nästan minuten mellan de fyra främsta.

Nationella 2wd. På SS5 blev Patrik Flodin hindrad i en halvminut av en medtävlare som stod tvärs över vägen. Därmed hade han helt plötsligt tappat all ledning och skulle få jaga efter lunch.
Men självklart lovade tävlingsledningen att Flodin skulle få korrigerad tid, incidenten fanns filmad och allt.
Men det dröjde och tiden rättades inte till.
- Skit samma! Vi kör ifrån de i alla fall, sa Flodin. Varpå tiden rättades till och efter SS7 hade han återigen en ledning på 39,9 sekunder. Då rasade motorn på sista sträckan.
- Jag fattar ingenting! Det är tydligt att det ska vara en röd Volvo först i mål, och när vi såg Flodin bredvid vägen ökade vi lite till. För Hovdala är Hovdala, säger Emil Karlsson.
Det blev en giganternas kamp mellan Emil och Victor Karlsson. Emil var nästan tio sekunder snabbare på sista, och därmed petade han ner Victor med 0,4 sekunder.
- Surt! Vi åkte max på sista sträckan och det hade varit kul att vinna, säger Victor. Trea och bäste junior, Hampus Jakobsson. Fyra slutade Johan Axelsson, hans bästa placering i SM med den BMW som Flodin tog guld med 2018. Femma Victor Bergsander.

Standard. I den nya SM-klassen höll favoriten Isak Arvidsson ihop dagen och segrade, trots att han tappade en minut direkt på lördagsmorgonen. Tvåa Johan Holm och trea Olof Andersson, som tog sig förbi Patrik Tallåker på allra sista sträckan, Hovdala.

EC Snapphanerallyt årgång 2021 blev tufft för många. Totalt var det 16 ekipage som bröt av de 71 som kom till start.

Nästa deltävling är SM-finalen Göhlins Skilling 500, med Skillingaryds MK som arrangör. Den tävlingen körs redan om två veckor.

Resultat topp fem:
1 Jonas Åkesson/Martin Holmdahl, Karlskrona AK, Ford, 45.33,8
2 Mattias Adielsson/Andreas Johansson, Göteborgs MF, Ford, +4,2
3 Christoffer Haglund/Nicklas Edvardsson, SMK Nyköping, Skoda, +24,6
4 Sebastian Johansson/Jesper Elfver, Gotlands MF BK, Ford, +10,6
5 Jari Liiten/Mikael Kjellgren, Sandvikens MK, Mitsubishi, 1.03,9

Internationella 4WD:
1 Jonas Åkesson/Martin Holmdahl, Karlskrona AK, Ford, 45.33,8
2 Mattias Adielsson/Andreas Johansson, Göteborgs MF, Ford, +4,2
3 Christoffer Haglund/Nicklas Edvardsson, SMK Nyköping, Skoda, +24,6

Nationella 4WD
1 Jari Liiten/Mikael Kjellgren, Sandvikens MK, Mitsubishi, 47.17,1
2 Joachim Carlström/Jörgen Norman, Gullabo RC, Mitusbishi, +44,4
3 Jonna Eson Brådhe/Krister Gull, SMK Nyköping, Mitsubishi, +16,0

Internationella 2 WD
1 Calle Carlberg/Torbjörn Carlberg, Nässjö MK, Ford, 47.29,5
2 Albin Nordh/Christoffer Bäck, Ydre MK, Ford, +38,2
3 Victor Hansson/Victor Johansson, SMK Hörby, Ford, +12,8

Nationella 2WD
1 Emil Karlsson/Jessica Larsson, Hällefors MK, Volvo, 47.47,5
2 Viktor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby MK, Toyota, +0,4
3 Hampus Jakobsson/Mikael Johansson, SMK Nyköping, Toyota, +11,5

Standard 1 Isak Arvidsson/Victor Svensson, Gullabo RC, Volvo, 51.46,8
2 Johan Holm/Christer Holm, SMK Trollhättan, Volvo, +34,5
3 Olof Andersson/Hanna Zettervall, Osby MK, Volvo, +1.02,8