Nyheter

Mästarna Andersson och Flodin kör för nya rallyguld i helgen
Två av de 73 förarna i EC Snapphanerallyt kan säkra sina SM-guld på lördag: P-G Andersson och Patrik Flodin. Båda är också regerande mästare.

Efter två genomförda deltävlingar fortsätter Rally-SM redan kommande helg i Hässleholm.
- Vi hade hoppats på några fler startande. Men säsongen är så komprimerad att det är tufft att hålla bilarna i topptrim till nästa tävling, konstaterar CG Wilke, tävlingsledare.
Vinterns båda deltävlingar ställdes in på grund av pandemin, och Skillingaryds MK tvingades flytta sin tävling till slutet av september.
Det gjorde att Rally Killingen i Kil inledde och redan två veckor senare var det dags för South Swedish Rally i Älmhult. Med samma korta mellanrum står nu EC Snapphanerallyt för dörren. Om ytterligare fjorton dagar väntar finalen.


Foto: Annemo Friberg. Årjängsföraren P-G Andersson har vunnit totalt i både Kil och Älmhult när han nu snart tar sig an EC Snapphanerallyt i Hässleholm. Ny seger är målet, och i så fall också ett nytt SM-guld.

Samtliga fyra deltävlingar räknas, och så här långt är det tre förare som har tagit maximala 60 poäng. En ny fullpoängare i Hässleholm och P-G Andersson samt Patrik Flodin kan återigen titulera sig svenska rallymästare. För Andersson vann huvudklassen förra året, internationellt klassade fyrhjulsdrivna bilar och Flodin var överlägsen i trimmade tvåhjulsdrivna bilar. Även regerande juniormästaren Hampus Jakobsson har full pott så här långt, men till Snapphanerallyt är det bara fyra juniorer till start.
- Det är jättesynd och det gör att segraren bara får maximalt 17 poäng istället för 30, säger Jakobsson.
Alltså får han fortsätta guldjakten när finalen körs i Skillingaryd.
- Vi ligger femma i stora SM och där är det så tätt att det bara är fem poäng upp till silver. Dit ska vi försöka ta oss i helgen, fortsätter Jakobsson, som var just tvåa totalt förra året efter "omöjlige" Patrik Flodin.

Flodin hade som mål att vinna samtliga specialsträckor i årets SM. Den drömmen gick i kras i Älmhult. Inte heller Andersson har vunnit allt, men sett till att vara snabbast på power stage, den sträcka där fem extra SM-poäng delas ut till snabbaste förare. Samma resultat för Flodin. Bakom dem har det varit spridda framgångar för konkurrenterna, vilket gör att ännu en seger i helgen ger ointagliga poäng.
- Så var det i fjol också, då säkrade vi guldet i tredje deltävlingen. Det spelar ingen roll egentligen, för vi ska åka finalen oavsett. Rally är en materialsport, så allt kan hända, säger Flodin.


Foto: Pia Nilsson. Ilsbos Patrik Flodin är på god väg att upprepa fjolårets bragd, SM-guld redan i tredje deltävlingen. Om inget oförutsett händer med Volvon är han storfavorit till segern i Nationella 2 wd. Foto: Pia Nilsson

I Älmhult hade P-G Andersson en härlig fight med unge Dennis Rådström, som utmanade rejält. Tyvärr slutade det i en våldsam krasch för Rådström. Främste utmanare nu är Mattias Adielsson, med startnummer två direkt efter Andersson. Adielsson ligger även tvåa i mästerskapet, men distanserad med 29 poäng.

Kalmars rutinerade Joachim Carlström leder klassen Nationella 4 wd, men har bara fyra poäng tillgodo på Dan Johannesson, Mellerud. Skuggar gör även Roger Gustavsson, från Östernärke. Två poäng har han upp till Johannesson.
Allra tuffast är det i Internationella 2 wd, där juniorerna dominerar stort. En handfull förare slåss om segern och kommer att göra allt för att putta Victor Hansen från SM-täten. Gullabos Calle Carlberg ligger närmast, bara två poäng bakom. Han vann premiären, men fick ge sig för Hansen i Älmhult - med 1,4 sekunder.
I nya SM-klassen Standard har Isak Arvidsson, Gullabo, imponerat. Men spänningen ökade rejält när han tappade stort på en lättare avåkning senast i Älmhult. Utmanas i första hand av Johan Holm, Trollhättan.

EC Snapphanerallyt startar redan på torsdagen med presskonferens klockan 18.00 och därefter öppnar den administrativa incheckningen. Att köra så fort förarna behärskar startar fredag kväll med publiksträckan Garnisonen, som körs två gånger. Sedan är det ytterligare sex sträckor under lördagen. Klassiska Hovdala söder om Hässleholm avslutar dagen, innan första startande (P-G Andersson) väntas in till Hässleholm för målgång kvart över tre på eftermiddagen. Kanske för att koras som svensk mästare i huvudklassen.

Annemo Friberg