Nyheter

TV-Svängen den 4 september
TV-Svängens svit av 55 rallytävlingar i rad bröts i fjol när Covid-19 slog till. SMK Hörby valde då att följa myndigheternas alla regler och under stor vånda ställdes klassikern in. Men nu är det dags för återstart och på lördag körs den 56:e upplagan, om än i något nedbantad version mot sina föregångare.
- Ändå jättekul att vi återigen kan köra TV-Svängen och som vi hoppas, med samma härliga och stora publik som vanligt, berättar tävlingsledare Eva-Marie Hasslöf.


Bild: SMK Hörby. 1970 körde Eslövs Östen Andersson TV-Svängen med sin Saab V4 och på lördag är det dags igen med samma bil och sonen Mats som kartläsare.

Årets upplaga blir med två specialsträckor som körs två gånger och det är också dit som publik är välkommen berättar Hasslöf och lägger till.
- Vid start och mål i Linderöd tillåter fortfarande inte Länsstyrelsen att vi välkomnar åskådare så det är bara för oss att rätta in oss efter detta.

Inte bara tävlingsbanan som är lite nedbantad utan även antalet deltagare berättar tävlingsekretare Bertil Gunnarsson.
- Vi hade satt 80 ekipage som gräns för att få ihop tävlingen tidsmässigt och när vi nu blev 70 bilar på lördag är vi helt nöjda.

Då pandemireglerna mjukades upp i somras innebar det att även rally kunde återstarta. Något som faktiskt drabbade TV-Svängen lite negativt då SM-arrangören tryckte ihop årets fyra deltävlingar från mitten av augusti till slutet av nästa månad.
- Tyvärr kom vi då i kläm mellan South Swedish Rally och nästa helgs Snapphanerally i Hässleholm så i ljuset av detta måste vi vara nöjda med 70 anmälda, menar Gunnarsson.

Trots att han är inne i en intensiv tävlingsperiod så kommer faktiskt SMK Hörbys egen SM- ledare Victor Hansen till start i TV-Svängen. I helgen som gick vann han för andra gången klassen i South Swedish Rally, men då med sin "SM-bil", Team Nybes nya Ford Fiesta Rally4. Till Linderöd kommer han och kartläsare Victor Johansson från Ryd med sin Peugeot R2 som man egentligen tävlar utomlands med och då på asfalt.
- Spelar mindre roll då jag tidigare kört väldigt mycket grus med Peugeot och en bil som jag känner mycket bättre än Forden. Faktiskt också lite enklare att "busa med", berättar Victor som kör i största klassen "Trimmat 2WD" med 16 startande.


Bild: SMK Hörby. Victor Hansen tävlande för SMK Hörby och ny SM-ledare blir en av flera hemmaförare som kan vara med i toppstriden när den 56:e TV-Svängen körs på lördag.

Men han får tuffa konkurrenter lovar Gunnarsson och tänker speciellt på klubbkompisen och nykorade Svenske Mästaren på asfalt, Joacim Kristiansson med Roger Clausson som kartläsare i Toyota. Men där finns fler Hörby-förare som vill vara med i toppstriden.
- Jocke blir tuff men även helgens SM-åtta Pontus Berglund och även rutinerade Lars Mårtensson lär ladda på, tror Gunnarsson.

Bland förarna utanför arrangerande klubben är det främst klassvinnaren 2019, Johan Green/ Frida Olofsson från Hässleholm som kan bli svår att rå på.

När det kommer till klassen för 4WD-bilar som brukar vara de som är allra snabbast i rallytävlingar, tror Gunnarsson stenhårt på Hässleholms Ingvar Andersson.

- Ingvar har kört här många gånger och hans rutin blir värdefull. Jag varnar även för Hörbys egen Peter Blomquist med danska kartläsaren Ditte Kammersgaard och Haninges Nils Jensen i klassen nyaste bil, Citron DS3R5.

Först ut på lördag är "Ungdomsrally" följt av tio klassiska rallybilar i "Appendix K-klassen". Här förtjänar Eslövs Östen Andersson att lyftas fram då han redan i TV-Svängens barndom körde tävlingen. Nu drygt 70+ kör Östen med sonen Mats som kartläsare, dessutom med samma vita Saab V4 som han startade med 1970. Första start sker klockan 10.00 från Linderöds IP.

Tommy Svensson Media ansvarig