Nyheter

Det blir snabbt och utmanande när SverigeSerien styr kosan till Kil tillsammans med SM
Kil och Rally Killingen är nästa anhalt för årets SverigeSerie i VOC Mekonomen Rally. Röster som känner omgivningarna väl och som har haft möjlighet att syna sträck-orna talar om att Kils nya organisation med Mikael Gustafsson i centrum har gjort ett fantastiskt arbete med vägarna. Det talas om vägar av Finlandskaraktär och vägar som har allt. Det kommer att bli ett snabbt och utmanade rally.

Kil är nästa stopp för årets SverigeSerie. Rally Killingen har sedan länge en närmast abonne-rad plats i VOC Mekonomen Rallys nationella serie men i år är det lite annorlunda då tävling-en körs tillsammans med SM.

- Det blir helt enkelt extra pådrag, extra allt är ju ett klassikt uttryck, säger klassansvarig Roger Fransson. Lite besviken är jag på antalet anmälda VOC ekipage, totalt bara 34 styck-en. I ett så fint rally så borde vi vara betydligt fler. Förvisso tvingas vi köra Kil utan våra juniorer eftersom att rallyt går tillsammans med SM som inte tillåter juniorer, men det kan bara till viss del förklara det relativt svaga startfältet.

En extra krydda för VOC eliten blir att på samma sträckor kunna jämföra sig rakt av mot landets GrF elit som med sitt RM kör tillsammans med SM-fältet.

- Det blir verkligen spännande att se hur väl vi står oss som klass. Jag måste understryka att vi egentligen inte ska jämför då vi inte alls kör tävlingen på lika villkor. GrF rekognoserar sträckorna och kan göra egna tillägg och värderingar i noterna, en jättestor fördel. Vi kör som vanligt i SverigeSerien helt på arrangörsnot rakt av utan att reka. Detta för att som sig bör i en instegsklass hålla nere kostnader och inte kräva en extra dags ledigt från jobbet och en extra övernattning för teamet som det blir om man ska reka. Sedan har ju homologerade GrF ett betydligt friare reglemente också som framförallt öppnar för lättare bilar, och vikt är ju en tävlingsbils värsta fiende. Trots detta sticker jag ut hakan och vågar tro att våra topp-förare även med dessa handikapp kommer att stå sig mycket väl i konkurrensen.

Som klassanvarig brukar du i dessa inför reportage också våga tippa, hur går det då i täv-lingen?

- Ja, jag brukar tippa och jag sticker ut hakan igen och säger att jag dessutom brukar ha bra utfall på mina tips. I högsta Elitklass så tror jag att en grymt revanschsugen Kristoffer Karlsson efter avåkningen senast blir svårslagen. Men Emil Andersson som vann i Flen och därför är toppseedad kommer att göra allt för att plocka en andra raka seger. Patrik Fred-riksson är ytterligare en som trivs på snabba vägar och som inte kommer att lägga ens ett dasspapper under gaspedalen. Det kommer att blir fajt hela vägen, och det kommer att bli väldigt spännande att följa.

- I Elit B drog jag ett oväntat kort innan Flen ... och fick rätt. Därför tror jag återigen att det blir på Robin Bäckström som drar det längsta strået. Magnus Lindkvist tror jag blir hans tuff-aste utmanare följt av Magnus Westman som med sitt stora, goa leende lyckades bärga andraplatsen i Violenrallyt.

- I Cupklassen tror jag också att det blir en rejäl batalj. Jonas Karlsson visade vinnartakter i början av Violenrallyt och jag tipsade alla om att lägga hans namn på minnet. Jag tror han blir en segeraspirant redan nu i Kil. Men just i Kil har också vinnaren från Flen, Daniel Jons-son redan tidigare med eftertryck visat vilken fantastisk rallyförare han är så vem av dessa som drar längsta strået vågar jag inte sia om. I ämnet ska jag också säga att det finns några namn som jag inte har så bra koll på i startfältet, så det kan visa sig att jag tippat helt fel.

Välkomna till en fantastisk rallydag i Kil.

Roger Fransson