Nyheter

Ingen Jonas Kruse i SVT:s WRC-sändningar - tävlar i Rally-SM med 16-åriga "Rally-Maja" i högerstolen
Ingen Jonas Kruse i SVT:s WRC-sändningar - tävlar i Rally-SM med 16-åriga "Rally-Maja" i högerstolen

SVT Sports bilsportexpert, Jonas Kruse, står över från att guida TV-tittarna tillsammans med Maria Wallberg under helgens sändningar från WRC Ypres Rally Belgium.

Istället kör den 55-årige värmlänningen den första deltävlingen i traditionella Rally-SM som avgörs på "hemmavägar" runt Kil. Tävlingen körs på lördagen, men redan på söndag återfinns Kruse i SVT Sport:s sändningar, dock inte från Rally-VM, WRC, utan tillsammans med Johan Ejeborg från SM-finalen i rallycross i Arvika.

- Oavsett mitt gästspel hos Team Nybe tillsammans med kartläsartalangen Maja Bengtsson, så hade det inte fungerat eftersom SVT:s sändning från rallycrossen är prioriterad av mig, förklarar den trippelbokade Jonas Kruse som bland annat har två SM-titlar i nationalsporten rally.

I Kils MK:s SM-rally, Killingen, kommer den forne "sladdkungen" från Grums att ratta en framhjulsdriven Toyota Corolla istället för en förväntad bakhjulsdriven Volvo 940. Anledningen till bilbytet är att Volvon är ännu inte färdigbyggd.

- Toyotan är en nog så bra tävlingsbil, genrepet i Violen Rallyt i juli visade både att bilen är potent och att jag hänger med. Vi hade en 4-5:e plats på gång i klassen innan bensinpumpen lade av. Därefter har vi kört en rallyträning med skapligt resultat, berättar Jonas Kruse.

"Vi", det är Jonas och den hårdsatsande 16-åriga co-drivertalangen Maja Bengtsson från småländska Virestad. Även "Rally-Maja" har gjort en omprioritering från WRC till förmån för Rally-SM denna helg. I programmet låg att hon skulle assistera Tom Kristenssons co-driver, David Arhusiander, med uppdaterade noter under WRC Ypres Rally Belgium, men nu väljer hon att skaffa sig ytterligare rutin genom att åka i tävlingstempo med Jonas Kruse.

- Det känns otroligt roligt att dra igång SM-säsongen igen som jag tror kan bli riktigt bra för vår del om allt går som det ska! Vi har åkt mindre test, men även en större rallyträning i Rävemåla, så sent som förra helgen, så vi är redo att ta oss an utmaningen i Kil nu, säger Maja Bengtsson.

Jonas Kruses ersättare under WRC-sändningarna blir Jonas Andersson, co-driver till bland andra "PG" Andersson och norrmannen Mads Östberg.

Göran Björklund